Periferice si accesorii laptop

Alegerea de periferice si accesorii laptop -ului propriu  desi pare o treaba simpla nu este intotdeauna asa. Un laptop nu are foarte multe periferice prin insusi faptul ca fiind un sistem portabil are totul, ma rog aproape totul, pe el.

Astfel avem urmatoarele periferice si accesorii laptop:

Cooler pad-ul

Este acel device care se aseaza sub partea dorsala a unui laptop si care impinge spre inlet-urile ventilatiei laptor-ului vostru aer ceva mai rece. Care sunt criteriile in alegerea unui cooler pad?
Avem:

Dimensiunile laptop-ului propriu. Vom gasi cooler pad-uri pentru laptop-uri cu display de 15, 6 , 17 sau 19 . Exista bineinteles si dimensiuni intermediare, insa acestea nu sunt atit de raspindite/folosite. Pentru a fi siguri ca alegeti corect cautati dimensiunile laptop-ului vostru (Lxl) si comparati-le cu cele ale cooler-ului.

In mod logic trebuie ca suprafata cooler-ului sa fie mai mare sau cel mult egala cu cea laptop-ului. Sunt totusi situatii cind exista bunaoara diferente minimale de 1-5mm pe lungime sau latime. Daca ati gasit un cooler pad ceva mai mic nu abandonati ideea cumpararii lui. Ginditi-va ca piciorusele de cauciuc cu care laptop-ul e prevazut nu se afla exact pe marginea carcasei acestuia, ci la citiva mm in interior. Deci puteti masura si vedea daca va inscrieti in dimensiunile laptop-ului gasit. Totusi daca diferentele sunt mai mari de 5-10mm recomand sa va orientati spre o clasa dimensionala superioara. E mai sigur asa.

Dimensiunea si numarul ventilatoarelor. Ca orice parte in miscare un ventilator va genera zgomot. Si cu cit vor fi mai multe nivelul de zgomot va fi mai mare. Acum sa nu intelegeti ca vor hurui precum motoarele de tractor totusi avind in vedere ca lucrul in fata unui laptop presupune liniste, un nivel de zgomot care sa nu depaseasca 20dB ar fi de dorit.

Nivelul de zgomot al ventilatoarelor este determinat in special de turatia acestora. Pentru a asigura un debit de aer ventilat pentru o eficienta buna a racirii, un ventilator de dimensiuni reduse de 80mm poate ajunge pina la 1800-2000rpm. Unul de 120-140mm pina la 1000-1500rpm, unul de 200-230mm pina la 600-700rpm. Nivelele de zgomot insa cresc si ele o data cu turatia si numarul ventilatoarelor.

Din aceste motive va recomand sa alegeti pentru laptop-ul vostru cooler pad-uri cu 1 ventilator de diametru cit mai mare 200-230mm. In acest fel veti obtine un debit cit mai mare de aer (fapt ce va asigura o eficienta a racirii) la o turatie redusa ce va genera un nivel scazut de zgomot.

In anumite cazuri ( pentru laptop-urile de dimensiuni mari) se poate opta pentru o solutie cu 2 ventilatoare de 120-140mm, insa nu va recomand deloc solutiile cu 3 ventilatoare de 80mm orict de interesanta vi s-ar parea optiunea de montare a acestora in dreptul inlet-urilor circuitului de racire al laptop-ului. Un ventilator de mari dimensiuni genereaza un volum de aer suficient de mare care sa spele eficient intreaga suprafata dorsala a laptop-ului fara sa fie necesara producerea de zgomot suplimentar.

Materialele din care este confectionat. Bineinteles ajungem la buget. Insa evitati pe cit posibil plasticul la partea superioara. Ma refer desigur pe platforma pe care se pozitioneaza laptop-ul. Nici nu conduce caldura, nici nu este rezistent mecanic si de cele mai multe ori efectul estetic este departe de a fi satisfacator. Plasa de otel sau extrudatul de aluminiu, daca bugetul va permite, sunt materialele dupa care ar trebui sa va orientati sa fie confectionata partea superioara a cooler pad-ului. Corpul cooler-pad-ului va fi in marea majoritate a cazurilor din plastic ABS, exceptind modelele atipice su cele la care ventilatoarele sunt montate direct pe aceasta platforma in suruburi (vezi foto de mai sus).

Dotarea. Ma refer la faptul ca in afara de alimentarea pe USB a ventilatorului/ventilatoarelor e bine sa ne uitam dupa buton ON/OFF (unele mai ieftine chiar nu au), potentiometru variator de turatie, port-uri USB (minim 2 pina la cit de multe se poate), ventilator cu iluminare cu LED (pentru anumiti utilizatori care doresc asta), posibilitate de pozitionare/modificare a unghiului de inclinare a corpului laptop-ului, etc. Bineinteles orice dotare in plus costa, insa aici intervine simtul voastru tehnic. Merita pentru ce am eu nevoie?

Sa vorbim putin de eficienta acestor dispozitive. Nu va asteptati de la ele la minuni. Influienta lor asupra temperaturilor interne ale laptop-ului este limitata. In cazuri fericite s-a ajuns la o scaderea  a temperaturii de 8-10°C cind laptop-ul e nou, circuitul de racire absolut curat iar eficienta cooler pad-ului mare. In exploatarea normala un cooler pad va cobori media temeperaturilor interne cu cca. 5-7°C in cazul unor coolere alese in cunostinta de cauza. Alegerea unor coolere putin eficiente alese pe criterii estetice nu reusesc o racire mai mare de 2-4°C, nu putine fiind cazurile in care se constata ca banii au fost dati degeaba. Adica eficienta zero!

Aminteam de minuni. Sunt multi care asteapta ca asezarea unui laptop, fara curatarea periodica a circuitului de racire facuta , pe un cooler pad considerat performant, sa determine o racire instantanee a intregului sistem. Iar atunci incep injuraturile despre cum infamul comerciant i-a luat banii degeaba. Desi e posibil sa fie ceva adevar aici, de cele mai multe ori problema e data tocmai de lipsa acestei mentenante obligatorii in cazul unui laptop. Iar asta in cazurile normale. Pentru ca dupa o perioada de max 2-3 ani de exploatare, mai ales in cazul laptop-urilor de gaming e necesara si schimbarea pastei termoconductoare de la procesor si placa video (modelele cu placa video dedicata).

Mai dificil este cind laptop-ul e in garantie pentru ca nu poate fi desfacut si curatat fara pierderea garantiei. Nu trebuie insa sa disperati. Vorbiti mai intii la departamentul de service al firmei de unde l-ati achizitionat daca nu e posibila o demontare pentru curatare fara pierderea garantiei. Daca e luat online atunci e necesara folosirea unor spray-uri speciale cu aer comprimat. Nu e o solutie optima dar decit deloc Nu va recomand sa faceti acest lucru singuri decit daca stiti exact ce faceti. Si aveti sculele si dispozitivele necesare. Daca nu mai bine dati 60-100 RON la fiecare 8-12luni (chiar 6 luni in cazul zonelor la strada cu concentratii de pulberi in atmosfera mai mari) si va tineti laptop-ul curat. Suma bineinteles depinde de operatiile care se executa si de tariful firmei la care apelati.

Dintre producatori va recomad sa va orientati spre Cooler Master/Cooler Master, Deepcool/Deepcool, Thermaltake, Zalman cu produse de calitate (desi unele din gama Deepcool nu merita, iar unele Thermaltake sau Zalman au un raport pret/performanta foarte slab) si un bun raport pret performanta.

Voi recomada citeva modele pentru diferite bugete de la PC Garage si eMAG cu cel mai bun raport pret performanta:

Varianta budget 15,6 inch:

Varianta value 15,6 inch:

Varianta performance 15,6 inch:

Varianta budget 17-19 inch:

Varianta value 17-19 inch:

Varianta performance 17  inch:

Veti gasi coolere mai aratoase cu diverse indicatii, senzori de temperatura, afisaje LCD, iluminare multicolora, la preturi pe masura. Desi eye candy, de cele mai multe ori pretul nu se justifica prin prisma performantei obtinute.

Mouse-ul de laptop.

Cel mai folosit dintre ce periferice si accesorii laptop ne sunt necesare. Pina a aparea conceptul de mouse de gaming, laptop de gaming, etc, mouse-ul de laptop era  un mouse ceva mai redus ca dimensiuni (pentru a fi usor de transportat), in ultima vreme wireless, cu un design sobru tip office (facind exceptie bineinteles mouse-ii roz sau ciclame ai laptop-urilor pentru facebook ai domnisoarelor). Cu maximum 5 butoane (click stinga/dreapta, scroll-ul, 2 butoane laterale pentru surf), mouse-ul de laptop este fiabil rezistent si nu exagerat de scump ( in comparatie cu mouse-ii de gaming).

Sunt de luat in discutie citeva aspecte:

  • Conectivitatea. Clar USB. Nu recomad alte moduri de conectare la laptop (Bluetooth, PS/2) pentru ca ori sunt mai scumpi si nu se justifica sau depasiti moral (ma refer la cei pe PS/2)
  • Senzorul. Optic sau laser. Nu conteaza foarte mult nu discutam de pretentii caracteristice mouse-lor de gaming. Daca aveti de gind sa nu folositi mouse pad recomand chiar folosirea varianelor de senzor V-track (de la A4Tech) sau Blue Track (de la Microsoft) foarte capabili sa recunoasca suprafete exotice gen covor, patura, canapea, mobila lucioasa, etc
  • Rezolutia maxima. Nu are rost sa cheltuiti pe mousi dotati cu o rezolutie mai mare de 2000dpi. Pentru office este mai mult decit de ajuns.

Aceasta pentru mouse-ii office ai laptop-urilor. La mouse-ii de gaming lucrurile se complica odata cu cresterea pretentiilor si a pretului acestora. Apar caracteristici de care trebuie sa se tina cont. Insa despre acestia vom discuta pe larg intr-un articol viitor dedicat mouse-lor de gaming.

Dintre producatori va recomand sa va orientati spre mouse-ii de laptop produsi de Logitech, Microsoft, A4Tech, ceva mai fiabili si de calitate buna. Daca totusi gusturile nu v-au fost satisfacute aveti toata oferta de mouse de notebook/laptop aici sau aici. Nu merita sa cheltuiti mai mult de 200RON pe un mouse de notebook, dar nici sa coboriti stacheta sub 50RON cumparind o gluma de plastic lucios de proasta calitate pentru un laptop care a costat 2000-4000RON.

Din acest motiv daca doriti mai multe amanunte, va recomand sa cititi articolul ce expune pe larg cum alegeti un mouse. .

Rucsac/geanta de laptop

Dintre tot ce inseamna periferice si accesorii laptop alegerea unui/unei rucsac/genti pentru transportul laptop-ului vostru este o treaba extrem de subiectiva. Este totusi o componenta importanta a mobilitatii asigurate de un computer portabil. Acum fiecare are parerile lui vis-a-vis de modelul, estetica, materialele folosite pentru acest accesoriu. Accesoriu care in ultima vreme a capatat si valente fashion (ca si laptop-ul dealtfel).

Gamer-ul va prefera un rucsac/rucsac pentru a-si cara gaming gear-ul aferent laptop-ului greu de gaming.

Omul de afaceri sau inginerul vor prefera abordarea tip office optind pentru o geanta/geanta.

Ma voi margini sa dau citeva recomandari generale despre cum ar trebui sa fie un rucsac/geanta pentru laptop. In principal zona de depozitare a laptopului, compartimentul principal al rucsacului/gentii trebuie sa fie cit mai bine protejata la socuri. Eu le prefer pe cele in care exista cadre din pisla de densitate ridicata, dimensionate exact conform dimensiunilor externe ale unui laptop in care acesta sta fix. E posibil ca acestea sa fie ceva mai voluminoase insa recomand sa tineti cont de acest lucru atit timp cit in componenta unui laptop mai exista inca HDD-uri. Cind vor disparea probabil ca nu voi mai tine asa de mult la aceasta recomandare.

Deasemeni peretii frontal si dorsal ai gentii/rucsacului e bine sa fie captusiti cu material ce poate atenua socurile. Geanta/rucsac-ul e bine sa aiba destule compartimente pentru perifericele necesare (cooler pad, mouse, alimentator, mouse pad, alte obiecte personale).

Alegerea gentii/rucsacului pleaca asa cum probabil ati intuit de la diagonala display-ului laptop-ului.

La acest capitol ma voi abtine deasemeni sa va recomand firme de la care sa cumparati. Daca as face-o probabil ar fi inutil. Desi gentile de firma (exact ca si in moda 😉 ) sunt de preferat datorita calitatii materialelor folosite, dotarilor, functionalitatii si comoditatii la purtat. Insa nu sunt intotodeuna cele mai fashion, sunt si cele mai practice si efective scopului pentru care au fost create. Eu am ceva de la Dell si nu regret deloc cei 99€ cheltuiti.

Nu cumparati de pe net fara o documentare prealabila asa ceva. Va puteti trezi cu ceva tare frumos si colorat fara nici cea mai mica utilitate, desi sunt convins ca in cazul doamnelor asortarea la obiectele din garderoba personala va fi factorul determinant. Duceti-va in showroom-uri si verificati-le calitatea si functionalitatea. Daca aveti un laptop mai mare de 17 cu o baterie cu 6 celule in scurt timp va va parea rau daca ati ales la nimereala.

Alte periferice si accesorii laptop

In afara de ce am discutat anterior exista pareri care mai includ pe lista periferice si accesorii laptop si:

  • HDD-uri externe/HDD-uri externe de 2,5 desi nu este neaparat o regula putind fi folosite si discurile externe de 3,5
  • imprimante portabile. Din ce in ce mai rare, datorita posibilitatilor de conectare rapida prin wireless la o imprimanta de retea.
  • unitati optice externe daca laptop-ul vostru nu este prevazut cu asa ceva (foarte posibil in cazul notebook-urilor sau laptop-urilor de bussines da mici dimensiuni)
  • docking station-uri, doar daca dorim transformarea unui laptop intr-o statie fixa de lucru, la acest device putindu-se conecta (functie de dotari) mouse, tastatura, imprimanta, sau daca dorim chiar si monitor.

Cam acestea ar fi ceea ce trebuie sa stiti in ceea ce priveste alegerea de periferice si accesorii laptop. Intrebarile sunt binevenite.