Detalii alegere tastatura mecanica

Asa cum am promis revin cu un articol despre detalii alegere tastatura mecanica. Asa cum spuneam in articolul despre alegere tastatura PC, tastaturile mecanice au patruns in forta pe piata de profil in ultimii ani revitalizind o tehnologie pe care goana dupa profit incepuse sa o faca uitata. Insa asa cum am explicat atunci piata perifericelor a suferit schimbari importante in ultimii ani iar disponibilitatea achizitionarii de tastaturi mecanice, in ciuda pretului ridicat, a revenit in actualitate.

Dar sa revenim. Tastaturile mecanice au fost primele tastaturi aparute. Cea mai tare tastatura mecanica este considerata modelul M produs de IBM in 1985, destinata sa inlocuiasca modelul F, ceva mai pretentios atit constructiv cit si in exploatare. Am avut ocazia sa butonez o asemenea bijuterie acum aproape 15ani. Senzatia tactila mi-o amintesc inca. Multa lume nu o suporta si era nerabdatoare ca acel exponat demn de muzeul tehnicii sa fie inlocuit de o tastatura cu dom, recent aparute si mult mai silentioase. Mie insa tare mi-a mai placut si din pacate, sunt convins ca a sfirsit intr-o lada de gunoi industrial, casata. Cred ca ar fi facut cu bine fata si acum. Daca nu ma insel deja una din companiile care a produs-o sub licenta IBM, Unicomp a reinceput productia acum citiva ani. Mai multe detalii despre tastatura IBM tip M gasiti aici.

Cea mai mare problema a tastaurilor ne-mecanice este durabilitatea. Contactele de orice natura ar fi acestea (membrana, dom de silicon, tip foarfece, etc) se uzeaza in timp, si in anumite cazuri destul de repede. O alta problema este ca in cazul acestora trebuie sa apesi tasta pina la final, pentru ca acolo are loc inchiderea contactului. Chestia asta care in limbaj de specialitate e denumita bottom up, este destul de ineficienta pentru un typing rapid (degetul trebuind sa parcurga intreaga cursa) plus ca nu ai nici un semn ca tasta s-a inregistrat sau nu. La tastaturile mecanice exista acel click specific audibil la anclansarea contactului mecanic.

In constructia tastaturilor mecanice moderne s-au impus switch-urile (contacte) mecanice tip MX, produse de Cherry Corporation, companie initial americana, cumparata ulterior de germani. Bineinteles nu sunt singurii producatori de contacte mecanice pentru tastaturi, pe piata fiind prezente firme precum Kailh, Alps, Topre (contacte hibride), etc. Insa oricit de agresiv s-au prezentat bazindu-se in principal pe argumentul pretului ceva mai accesibil, nu au reusit sa se impuna, desi anumite firme consacrate pe piata perifericelor precum Zalman, Ducky, etc lucreaza cu ei.

Care sunt criteriile pentru alegere tastatura mecanica?

Tipul contactelor

Contactele mecanice MX produse de Cherry Corp. se prezinta in mai multe variante constructive care in timp au ajuns oarecum standarde pentru tastaturile mecanice. Astfel avem:

Cherry MX Black Switches

Tip:
Contact Liniar
Tactil: Nu
Clic audibil: Nu
Forta de apasare: cca. 60g (80g la bottom out)
Cursa tastei: 2mm pina la contact, 4mm pina la capat

Contactele Cherry MX Black  sunt contacte lineare (vezi Force Diagram), non-tactile, fiind considerate unele din cele mai potrivite contacte pentru gaming. In gaming lipsa feedback-ului tactil nu afecteaza datorita faptului ca oricum majoritatea gamerilor vor tasta bottom out (cursa pina la capat) oricum. Punctul de producere a contactului si cel de eliberare a tastei sunt in aceeasi pozitie in cazul MX Black, iar jocurile pentru care tastarile duble repetate sunt necesare vor deveni mult mai placute decit cu orice alt tip de contact. Fiind lineare nu sunt potrivite deloc typing-ului.

Daca sunteti o persoana care are tendinta de a apasa taste vecine gresite des, mai ales in gaming, acest tip de contact va fi benefic, datorita fortei de apasare superioare, in prevenirea apasarilor accidentale.

Cherry MX Brown Switches

Tip:
Contact tactil
Tactil: Da
Clic audibil: Nu
Forta de apasare: cca. 45g (60g la bottom out)
Cursa tastei: 2mm pina la contact, 4mm pina la capat

Contactele Cherry MX Brown sunt considerate tehnologie intermediara intre contactele pentru gaming si cele pentru typing. Cursa este usoara cu senzatie tactila fina, pina la jumatatea cursei, cind tasta va marca distinct activarea contactului. Acest lucru va va permite sa stiti cind puteti elibera tasta. MX Brown este considerat intermediar pentru ca punctele de reset si activare sunt relativ apropiate (vezi Force Diagram), permitind, daca va mentineti in apropierea acestui punct, duble tastari foarte rapide.

Cherry MX Blue Switches

Tip:
Contact Tactile & Clicky
Tactil: Da, foarte precis
Clic audibil: Da
Forta de apasare: cca. 50g (65g la bottom out)
Cursa tastei: 2mm pina la contact, 4mm pina la capat

Cherry MX Blue sunt practic cele mai potrivite contacte mecanice pentru typing. Senzatia tactila se simte usor si distinct, forta de apasare fiind medie. Desi multi utilizatori le gasesc bune si pentru gaming, datorita faptului ca punctul de eliberare este sub cel de de contact (vezi Force Diagram) poate cauza probleme in jocurile unde sunt necesare duble apasari repetate. Si asta mai ales in cazul utilizatorilor care s-au obisnuit cu alt tip de tastatura mecanica. Deci nerecomandate in gaming. Click-ul audibil clar si distinct le face cele mai putin silentioase tastaturi mecanice, fiind si din acest motiv nerecomandate pentru gaming.

Cherry MX Clear Switches

Tip:
Contact tactil
Tactil: Da
Clic audibil: Nu
Forta de apasare: cca. 55g (65g forta max. datorata design-ului specific al acestui tip de contact)
Cursa tastei: 2mm pina la contact, 4mm pina la capat

Cherry MX Clear au fost denumite des si contacte MX Brown rigide, in principal datorita senzatiei tactile asemanatoare dar mai pronuntate decit a contactelor MX Brown. Desi parerile sunt probabil subiective forta necesara apasarii acestui tip de contact este comparabila cu cea folosita la tastaturile ne-mecanice cu dom de silicon, si cu o senzatie tactila placuta care asigura utilizatorul ca contactul s-a realizat (vezi Force Diagram). Acest tip de contacte insa cu greu il veti gasi in tastaturile PC, fiind folosite in aplicatiile profesionale destinate domeniului militar, din cite stiu.

Cherry MX Red Switches

Tip:
Contact liniar
Tactil: Nu
Clic audibil: Nu
Forta de apasare: cca. 45g (60g la bottom out)
Cursa tastei: 2mm pina la contact, 4mm pina la capat

Cherry MX Red e alt tip de contact considerat un contact potrivit gaming-ului. Este practic o versiune mai light a contactului MX Black, fiind necesara o forta inferioara de apasare (circa 75% din forta de apasare pentru MX Black). Sunt utilizatori care considera totusi acest tip de contact nepotrivit pentru gaming tocmai datorita acestui lucru, insa tocmai din acest motiv sunt altii carora forta redusa de apasare e un avantaj in fata celor MX Black (vezi Force Diagram). Contactul a fost destul de putin folosit de la reaparitia pe piata a tastaturilor mecanice dar in ultima perioada au aparut din ce in ce mai multe implementari, desi pretul tastaturilor cu contacte MX Red e ceva mai mare. Tocmai datorita acestei caracteristici unii le iau in considerare si pentru typing.

Cherry MX Green Switches

Tip: Contact tactil
Tactil: Da
Clic audibil: Da
Forta de apasare: cca. 80g (105g la bottom out)
Cursa tastei: 2mm pina la contact, 4mm pina la capat

Cherry MX Green sunt ultimile intraate in familia contactelor mecanice produse de Cherry Corp. Cherry MX Green au multe in comun, dupa cum se paote observa cu Cherry MX Blue, ambele tipuri avind acel bump tactil, ce indica producerea inchiderii contactului, ambele switch-uri producind acelasi click audibil specific. Asa cum puteti observa cele 80g forta de apasare necesara pentru inchiderea contactului e mult mai mare decit cele 50g necesare unui contact MX Blue, fiind la acest capitol defapt echivalente cu MX Black, cele mai dure contacte mecanice Cherry MX. Pe de alta parte forta de 105g necesara bottom-out e peste orice alt contact mecanic, aducind aminte de vechile IBM model M. Asa cum ati realizat deja sunt probabil potrivite pentru typing, sau pentru nostalgicii tastaturilor anilor 90.

Un aspect constructiv important este modul de prindere al contactelor:

  • direct pe PCB ( placa electronica cu circuite a tastaturii ) metoda mai ieftina , intalnita in special la tastaturile nemecanice care poate duce la uzura placii. Sunt insa tastaturi mecanice mai ieftine cu contacte non-Cherry MX, care folosesc acest tip de prindere. Nu recomand.
  • pe placa de otel   rezolva problema contactelor montate pe PCB, ofera avantajul greutatii tastatura fiind mai stabila pe birou. In general tastaturile cu placa de otel sunt grele avind greutati cuprinse intre 0,7-1,5kg, acesta fiind si principalul indiciu despre modul de montare al contactelor mecanice. Placa de otel schimba oarecum si sunetul la tastare, in special la tastarea bottom up.

Daca doriti sa auziti cam care e nivelul de zgomot al diferitelor contacte mecanice un exemplu foarte elocvent il gasiti aici.

Tipul tastelor

Un alt detaliu de care trebuie sa tinem cont, pentru ca vorbim de tastaturi mecanice care in general costa peste 70-80€ si pot ajunge si la 200€, si dorim ca in acesti bani sa obtinem tot ce ne-am astepta de la o tastatura de calitate superioara. Cele mai importante aspecte sunt materialul folosit la confectionarea tastelor, forma tastelor si modalitatea de imprimare a caracterelor.

Materialul tastelor

Unii utilizatori foarte pretentiosi sunt atenti si la materialul din care sunt confectionate tastele. Sunt in general folosite materialele plastice de sinteza:

  • Plastic ABS practic cel mai intilnit si mai folosit material plastic in industria IT&C. 99% din tastaturi folosesc ABS pentru confectionarea tastelor in sine.
  • Plastic PBT mult mai scump, mai durabil, si din aceasta cauza se toceste mult mai greu. Este materialul folosit pentru procedeul de molding la imprimarea caracterelor pe tasta. Material scump pentru un procedeu scump. Nu il veti gasi usor la tastaturile mecanice pentru PC.

Eu consider acest aspect mai putin important, cu atit mai mult cu cit e si dificil sa ne dam seama de materialul exact din care sunt confectionate tastele unei tastaturi, plus ca aproape in totalitate  e folosit plasticul ABS.

Forma tastelor

In cazul tastaturilor mecanice cele mai folosite forme sunt:

  • Cilindrica Folosita in marea majoritate a tastaturilor mecanice. Este dealtfel forma potrivita pentru anatomiei degetelor miinii umane.
  • Plata mai putin intilnita in cazul tastaturilor mecanice, fiind folosita pentru tastaturile de laptop, sau cele gen laptop, precum si in cazul tastaturilor specializate pentru alte domenii decit IT&C
  • Sferica mai rar folosita, in general la tastaturile mecanice modele vechi. Intilnita in cazul tastaturilor mecanice de acum 15-20 ani. Va mai aduceti aminte de IBM model M

Modalitatea de imprimare a caracterelor

Sunt 4 metode folosite pentru imprimarea caracterelor pe taste:

  • Pad Printing cea mai comuna si mai folosita metoda de imprimare a caracterelor. Fiind si cea mai ieftina e folosita in peste 99% din cazuri. Totusi in cazul tastaturilor mecanice procedeul e mai rar folosit datorita pretentiilor utilizatorilor unui asemenea gen de tastatura. Iar durabilitatea nu se impaca cu acest procedeu, stickerele folosite nerezistind numarului de 20-50 milioane tastari pentru care tastaturile mecanice sunt de obicei garantate.
  • Imprimarea cu laser (laser etching) numele procedeului spune cam tot.Folosita in special la tastaturile cu taste de culoare deschisa, odata ce culoarea finala a caracterelor este cea a plasticului ars. Pentru tastaturile de culori inchise, negre sau maro, e necesara umplerea santului format cu vopsele speciale pentru asigurarea contrastului. Insa in timp exista pericolul ca vopselele respective sa isi piarda aderenta. In cazul tastelor din culori deschise urma fascicolului laser este oarecum blurata, in anumite cazuri fiind si acum necesara conturarea cu vopsea speciala. Avantajul e ca forma caracterului imprimat pe tasta poate fi simtita tactil.
  • Sublimare termica (dye sublimation) un procedeu ce da posibilitatea unui rezultat excelent calitativ, insa destul de scump. Colorantul este inserat in materialul tastei. Chiar daca tasta incepe sa se toceasca caracterul este tot foarte vizibil. Este in general procedeul folosit pentru tastele tastaturilor iluminate (ma refer la tastaturile iluminate pe fiecare tasta, nu la cele ieftine cu iluminare pe fundal). Asa cum spuneam costurile sunt relativ ridicate, si acest lucru se regaseste in pretul acestor tastaturi.
  • Double shot injection molding numele procedeului e dificil de tradus, insa in principui consta in suprapunerea a 2 taste in care cea care asigura caracterul e introdusa in cea externa prin care se vede acesta. Metoda asigura cea mai inalta calitate posibila, insa pretul de cost este pe masura, fiind din acest motiv destul de rar folosita. Pentru a determina folosirea acestui procedeu in inscriptionarea tastelor unei tastaturi e de ajuns sa scoatem si sa intoarcem o tasta. Pe partea dorsala culoarea ar trebui sa fie diferita fata culoarea ce o vedem pe partea frontala.

Aceasta parte a articolului (criterii alegere tastatura mecanica) a fost bazata pe articolul de pe www.overclock.net, despre tastaturile mecanice, pe care eu practic il consider biblia tastaturilor mecanice. Daca stapiniti limba engleza si aveti rabdare, aici veti gasi informatii mai mult decit detaliate, prezentate profesional.

Despre producatori

Ca sa fie clar inca de la inceput, toate tastaturile sunt produse in China sau Taiwan. Si in cazul tastaturilor importanta este provenienta OEM-ului. Numai ca spre deosebire de sursele PC (unde sunt prezenti pe piata foarte multi producatori de OEM-uri) in cazul tastaturilor piata e acaparata de 2 foarte mari : Costar (companie taiwaneza cu productia in Taiwan) si iOne (companie taiwaneza cu productia in China). Probabil ati realizat ca recomandabila este achizitionarea unei tastaturi cu OEM Costar. A nu se intelege ca tastaturile cu OEM iOne nu sunt de calitate si nu se recomada a fi folosite. Spun doar ca daca aveti de ales atunci alegeti o tastatura cu OEM Costar. Din cite am citit sunt de o calitate ceva mai buna decit concurenta iOne, iar controller-ele Costar nu prea fac probleme. Insa repet, la preturile pentru care se vinde o tastatura mecanica nu va ginditi ca aici se poate discuta de o calitate slaba, care sa faca produsul nerecomandabil.

Din pacate pe piata romaneasca oferta nu este foarte diversificata. Pe de o parte datorita si politicii de pret a marilor companii producatoare, dar si a distribuitorilor care considera ca pe piata romaneasca vinzarea unei tastaturi de peste 100€ e dificila. Ce se gaseste la noi pe piata ? In majoritatea cazurilor sunt tastaturi cu contacte Cherry MX Black sau MX Red, citeva cu MX Blue si aproape nimic cu MX Brown. Lucrurile par ca incep sa se schimbe, insa pina la aparitia numelor grele in tastaturile mecanice va mai dura ceva. Iar daca gamerii mai au de unde alege cit de cit, pentru cei interesati de o tastatura mecanica pentru typing e chiar mai dificil.

Pentru ca nu sunt foarte multi producatori, iar aceste produse nu se fabrica in modele si tipodimensiuni foarte multe (precum alte componente IT) imi permit sa vorbesc despre fiecare producator in parte:

Filco   sunt produse de firma japoneza Diatec cu OEM Costar. Sunt considerate etalonul in materie de tastaturi mecanice. Calitatea este ireprosabila.  Nu se gasesc in Romania, daca doriti una fiind necesar sa le comandati din UE. Sunt tastaturi standard , fara luminite si bling-bling-uri, destimate in principal mediului profesional. Sunt prevazute cu taste inscriptionate cu laser, contacte CherryMX montate pe placa de otel , cu PCB de calitate si la lipituri pe masura. Se considera a fi cele mai durabile si rezistente in timp tastaturi.  Pretul este desigur pe masura cele mai ieftine depasind 100-120€.

WASD firma americana ce produce tastaturi custom (americanilor le place ideea, se fac motociclete custom, de ce nu s-ar face si tastaturi? 😉 ) de o calitate excelenta cu OEM Costar. Culoarea e la alegere, caracterele folosite pentru taste la fel, modul de inscriptionare cu laser sau prin sublimare termica. Problema e ca sunt adresate doar pietei americane, iar o comanda in Romania ar face pretul prohibitiv, pret care oricum trece de 130-140$ pentru modelele mai ieftine.

DasKeyboard alti americani (texani defapt 😉 ) ce produc tastaturi cu OEM Costar considerate ca si calitate imediat sub Filco. Un minus ar fi ca folosesc pentru carcasa un plastic lucios care asa cum stiti atrage praful. Am citi ca au in vedere si productia de modele iluminate insa se pare ca vor folosi OEM iOne. Se gasesc si in Europa la vreo 3 retail-eri insa pretul e relativ ridicat din cauza taxelor (peste 130€ ).

Ducky Channel producator taiwanez, cu o gama variata de produse, inclusiv iluminate. Nu am reusit sa aflu ce OEM folosesc insa lucreaza cu contacte Alps, si sunt apreciate de utilizatori. Inclin sa cred ca totusi folosesc alt OEM decit cele 2 mari. Le puteti gasi si in Europa in magazine din tarile nordice sau Olanda. Pretul este insa tot in jurul a 130€.

CM Stormproducatori consacrati IT (carcase, coolere, etc) au intrat de curand pe piata perifericelor si fata de altii au ales sa faca ceva de calitate. Modele Quick Fire Rapid (tenkeyless, asemanatoare cu unul din modelele Filco in variantele cu MX Red si MX Black) si Trigger au OEM Costar, modelul Quick Fire Pro (in Romania doar varianta cu MX Red) are OEM iOne, iar modelul TK (varianta MX Brown) , mai nou intrat in oferta PC Garage se pare ca ar folosi un alt OEM. Calitatea este foarte buna, dar din pacate la noi nu prea s-au gasit modelele cu MX Blue si Brown. Nu ma intrebati de ce ca nu stiu.

Steelseries   sunt prezente pe piata romaneasca cu doua modele, un budget SteelSeries SteelKeys 6G cu OEM iOne, contacte MX Black si SteelSeries SteelKeys 7G cu OEM Costar, montata pe placa de otel aliat si contacte MX Black. Ambele modele sunt foate ok pentru raportul calitate/pret oferit.

Razer alt nume pe piata perifericelor. Exclusiv pentru tastaturile mecanice, Razer a dat-o in bara. Nu imi explic cum una din cele mai cunoscute firme pentru periferice a putut lua decizia sa faca tastaturi pentru gaming cu contacte Cherry MX Blue un exemplu fiind Razer BlackWidow 2013Razer BlackWidow 2013 Ultimate. Probabil au inteles greseala pentru ca au revenit cu varianta Tournament Stealth Edition, cu contacte MX Brown. Nu este bineinteles disponibila pe piata romaneasca. O alta problema ar fi ca folosesc OEM iOne, si plingeri depre functionarea controller-ului au inceput sa apara. Totusi design-ul pentru gaming cu iluminare totala, tastele macro si un pret accesibil le face relativ atractive.

Rosewill – companie americana care face cam tot ce inseamna IT, exceptind componentele electonice gen placa de baza, placa video, etc. Au modele bune , facute cu OEM Costar, cele mai cunoscut modele find cele din seria 9000. Sunt echipate cu contacte MX Blue, Brown sau Red. Au preturi bune (incepind cu 80$) iar calitatea e comparabila cu Filco. Problema e aceeasi ca la WASD sau DasKeyboard. Trebuie comandate in USA iar taxele vamale posibil sa le faca neatractive pentru o categorie de utilizatori.

Corsair tot companie americana implicata la fel ca si Rosewill in cam toate domeniile IT, dar foarte prezenta pe piata romaneasca. Ca tastaturi mecanice a inceput cu 2 modele hibride (taste precum F-urile sunt pe dom de silicon) respectiv Corsair K-60 si K-90 cu contacte MX Red. K60 avea iluminare partiala, pe tastele mai importante din zona WASD. Pentru 2013 au aparut modelele Vengeance K-70 si Vengeance K-95 cu contacte mecanice MX Red in totalitate. Nu am reusit sa aflu ce OEM folosesc, dar banuiesc Costar.

Thermaltake este prezenta pe piata din Romania cu seria MEKA. Modelul Thermaltake Tt eSPORTS MEKA G-Unit si Thermaltake Tt eSPORTS MEKA G1 are OEM Costar, constructie solida pe placa metalica cu contacte MX Black. Celelalt model mai ieftin nu am reusit sa aflu ce OEM folosesc. Pe acelasi model de baza (probabil produs de acelasi ODM) sunt si singurele modele de tastaturi mecanice de la Ozone, Ozone Strike si de la Mionix, Mionix Zibal60. La fel ca si G1 folosesc aceleasi contacte MX Black. Din cite am citit Ozone e mai slab situata ca si nivel al build quality-ului. Pentru Mionix Zibal60 rebranding-ul a dat nastere unui produs de exceptie care merita.

QPad companie suedeza pentru periferice de gaming, recent intrata pe piata romaneasca cu seria MK, cu modelele QPad MK-50 cu contacte MX Red, QPad MK-80 cu contacte MX Blue (o alta alegere neinspirata zic eu) si QPad MK-85 la fel cu MX Red dar mult mai dotata si cu iluminare per tasta.

Cherry Corporation – pe langa ca fac contactele MX, fac si propriile tastaturi ( in general tastaturi industriale, profesionale ). Cel mai folosit model pentru home use este tastatura G80-3000 cu MX Blue, fiind o tastatura standard. As puncta ca Cherry nu produce numai contactele mecanice MX ci si ML mai silentioase pentu laptop-uri si MY ceva mai ieftine. Daca sunteti interesat de tastaturile Cherry e bine sa verificati mai intii cu ce sunt echipate.

Logitech   din cite stiu au un singur model de tastatura mecanica conceput pentru gaming, Logitech G710+, echipat cu MX Brown, cu un pret destul de mare care face ca raportul performanta/pret sa fie destul de scazut. Nu folosesc OEM Costar, insa desi buna calitativ, nu recomad o tastatura la un asemenea pret mai ales pentru piata romaneasca.

Tesoro Tec.   o alta firma americana pentru periferice de gaming, foarte apreciata peste ocean, recent patrunsa si pe piata romaneasca. Sunt produse in China cu OEM iOne, si dupa parerea mea modelele mecanice Tesoro  gama Durandal arata foarte bine. Situatia se schimba cu Tesoro gama Colada unde s-au folosit OEM Costar pe platforma din aluminiu anodizat. Pretul insa e pe masura

Deci ce alegem? In principal depinde mult de buget. Asa cum ati realizat nu vorbim de produse ieftine, accesibile. Deocamdata inca pot fi considerate high-eng avind in vedere ca in Romania cele mai ieftine nu coboara sub 100$ (cca. 330RON). Apoi importanta e si destinatia. Gaming sau office. Iar daca e office, doar redactarea masiva de texte ar justifica o tastatura cu MX Blue.

Asa cum am spus, parerea mea e ca un OEM Costar (taiwanez) are o calitate superioara celor chinezesti iOne. Nu uitati de modul de inscriptionare al tastelor. Un contact MX e garantat la zeci de milioane de apasari. Care pot insemna mai mult de 10ani pentru folosire normala, asa ca nu ar fi indicat sa va treziti dupa 5 ani fara caractere pe taste.

Daca e sa ma intrebati pe mine as alege pentru office (desi nu numai) Filco, WASD sau Rosewill, sau pentru gaming CM Storm, Mionix, Tesoro sau QPad. Nu uitati sa va alegeti cu atentie tipul de contact care considerati ca vi se potriveste, si nu minimizati importanta dotarilor (iluminare, cablu protejat, Hub USB, etc)

Desi sunt convins ca nu vor fi foarte multi doritori in a-si cumpara asemenea bijuterii raminind mai degraba la alegerea unei tastaturi PC normale, sper ca acest articol v-a fost de folos. Iar daca aveti intrebari nu ezitati sa le formulati mai jos. 🙂