Detalii alegere baterie laptop

Despre bateria laptop-ului tau sunt multe de spus. Insa ma voi axa pe lucrurile esentiale care trebuie sa le cunoasteti despre aceasta. Pentru ca bateria este defapt cea care tine laptop-ul vostru in viata, si functie de durata de viata a acesteia puteti avea o mobilitate mai mica sau mai mare. Iar mobilitatea este practic motivul principal pentru care ati ales un laptop in detrimentul unui desktop.

Desigur cel mai important lucru atunci cind achizitionezi un laptop este capacitatea bateriei direct proportionala cu numarul de celule cu care aceasta e prevazuta constructiv. Atunci cind cumperi laptop-ul nu ai foarte mult de ales. Numarul de celule este determinant. Insa oricit de mult ai avea grija de bateria laptop-ului tau va veni o vreme cind bateria nu se va mai incarca deloc, sau se va incarca pentru a tine laptop-ul citeva zeci de minute. Este clar ca inevitabilul s-a produs, bateria laptop-ului tau s-a dus. Si cum nu e convenabil deloc sa aveti un laptop conectat doar la priza, un desktop defapt, cumpararea unei noi baterii este obligatorie.

Care sunt criteriile de alegere baterie laptop pentru noul vostru laptop? Ce trebuie sa stiti cind cumparati o noua baterie pentru laptop-ul vostru?

Potrivirea dimensionala

Cind cumperi o baterie pentru laptop, cel mai important lucru este ca aceasta sa se potriveasca laptop-ului tau. Pentru asta, e necesar, numele producatorului si modelul laptop-ului tau, dar daca nu te descurci, verifică interiorul compartimentului bateriei, si in mod sigur vei gasi modelul bateriei care se potriveste, cit si caracteristicile ei. In cele mai multe cazuri vei gasi mai multe solutii care sa se potriveasca dimensional modelului tau de laptop.

Producatorul bateriei

Poate cel mai important aspect pe care trebuie sa-l aveti in vedere este calitatea bateriei, determinată in acest caz de reputaţia firmei producatoare. Daca bateria este produsa tot de firma producatoare a laptop-ului (Sony, Dell, Lenovo, HP, Toshiba, etc.), in general este un produs de calitate. Cu toate acestea, marile companii din industria de profil nu sunt ele cele care fabrică bateriile, ci doar le vind sub brandul lor. De exemplu, in interiorul unei baterii de la Sony, veti descoperi celule produse de Toshiba sau Panasonic,  Sony confectionind doar carcasa de plastic a bateriei. Acest lucru sugerează faptul ca brandul sub care este vindută o baterie nu denota neaparat o calitate superioara. De aceea, puteti achizitiona o baterie si de la alti producători specializaţi, deoarece mulţi dintre ei folosesc exact aceleaşi celule ca marile companii producatoare de laptop-uri, numai ca au produse mai ieftine. Trebuie insa in acest caz sa fiti sigur de provenienta/producatorul celulelor.

Tipul bateriei (tehnologia folosita)

Urmatorul criteriu important este tipul de baterie. Există patru mari categorii:

  • Ni-Cd (Nichel-Cadmiu) nici un mare producator nu mai produce baterii Ni-Cd, fiind o tehnologie invechita care nu mai ofera suficienta energie, si foloseste in procesul de fabricatie metale grele, toxice.
  • Ni-MH (Nichel-Metal Hibrid) tehnologie ceva mai avansata, care poate stoca cu 50% mai multa energie decit bateriile Ni-Cd, si inlatura problemele tehnice pe care acestea le cauzau (efectul de pierdere a memoriei, reprezentat de pierderea capacitatii de reincarcare full dupa mai multe cicluri de descarcare partiala)
  • Li-Ion (Litiu-Ion) tehnologie ce foloseste litiul, cel mai usor metal dar avind si cel mai mare potential electrochimic, fapt ce o face potrivita pentru bateriile de laptop, renuntind definitiv la metalele grele (Mercur, Nichel, Cadmiu, etc). Pe de alta parte acest metal este si foarte instabil folosindu-se defapt ioni de Litiu, fapt ce asigura un potential mult superior bateriilor bazate pe metale grele. In general mai scumpe decit cele bazate pe Ni, insa in ultimul timp pretul lor a scazut considerabil.
  • Li-Po (Litiu-Polimer) tehnologie derivata din Li-Ion prin inlocuirea electrolitului bazat pe saruri de litiu in solventi organici cu un polimer solid.

Ultimele doua reprezintă cele mai noi tipuri de baterii de laptop-uri de pe piata si, daca laptop-ul vostru este compatibil cu acest tip de baterii, trebuie sa achizitionati o astfel de baterie, deoarece ofera mai multa energie si autonomie ridicata. Majoritatea laptop-urilor care folosesc un anumit tip de baterii nu pot folosi si un alt tip. Daca laptop-ul vostru a venit echipat cu baterie Ni-Cd, va utiliza numai Ni-Cd. Totusi acest lucru nu este valabil chiar in toate cazurile, unele laptop-uri cu baterie originala Ni-Cd sau Ni-MH putind functiona si cu o baterie Li-Ion sau Li-Po.

Capacitatea bateriei

Un alt factor important este capacitatea bateriei pe care o aveti in vedere. Este bineinteles direct proportionala cu numarul de celule (4, 6. 8 sau chiar 9 celule). Pe masura avansului tehnologic, necesitatile energetice ale unui laptop cresc si ele. Acelasi model dimensional, cu acelasi numar de celule poate avea o capacitate in versiunea de anul trecut, acum in ultima versiune fiind mult mai puternica.

Bateriile sunt clasificate în funcţie de tensiunea (V) si curentul furnizat in unitatea de timp (Ah). Deoarece bateriile de laptop nu sunt la fel de puternice  ca bateriile de masina de exemplu, ele sunt masurate in miliamperi-ora (mAh). Probabil stiti ca 1000 miliAmperi = 1 Amper. Atunci cind alegeti o baterie de laptop, alegeti-o intotdeauna pe cea cu capacitatea cea mai mare (cei mai multi mAh).

Există baterii brand sau produse de un producător specializat care au o capacitate mai mare. De exemplu, in funcţie de brand-ul şi modelul laptop-ului vostru daca dimensional se potriveste, poţi cumpara o baterie de 9 celule (asa cum am facut eu dupa 4 ani), care are o capacitate mai mare decit vechea baterie cu 4 sau 6 celule. Pentru a vedea puterea unei baterii (Watt-Hour, Wh) se face un calcul simplu, functie de caracteristicile cunoscute ale acesteia:

Pentru o baterie de 14,4V la 5100mAh (cazul meu), daca tinem cont ca 5100mAh inseamna 5,1Ah avem 14,4V x 5,1Ah = 73Wh

ceea ce inseamna ca bateria are 73Wh. Watt-Hour indica energia necesara pentru a alimenta 1 watt pentru o ora, ceea ce inseamna ca bateria poate alimenta 73watts pe ora. Daca laptop-ul, in cazul meu, consuma circa la 32,5Wh in regim normal (pentru ca in gaming calculul asta pica, puterea necesara crescind foarte mult), această baterie imi va alimenta laptop-ul pentru maxim 2h 15min.

Garantia

In general producatorii consacrati de laptop ofera garantii de pina la maxim 1-2 ani pentru bateriile produse sub brand-ul propriu. Un avantaj il reprezinta producatorii specializati de baterii ce oferă preturi in general mai bune, pentru a cistiga piata, insa nu intotdeauna garantia este aceeasi ca a bateriilor brand. Pentru o baterie noua de laptop, garantia de cel puţin 1 an este obligatorie. Nu cumparati o baterie de laptop care are mai puţin de 1 an garanţie, pentru că in general bateriile de laptop folosite intensiv daca au probleme nu rezista mult si o garantie de 3-6 luni s-ar putea sa fie insuficienta pentru a le descoperi.

Cam acestea ar fi principalele aspecte de care trebuie sa tineti seama pentru alegere baterie laptop. Ramine insa ultimul criteriu in discutie. Pretul. Bateriile pentru laptop, mai ales cele cu tehnologii recente Li-Ion sau Li-Po, nu sunt chiar ieftine pretul lor incepind cu 50-70€ si ajungind pina la 150-170€ functie de producator si capacitate (numar de celule, tehnologie folosita, etc). Din acest motiv pentru multi utilizatori de laptop, a caror baterie s-a dus, apare intrebarea daca nu cumva o baterie SH (second hand) e solutia?

Cea mai buna optiune e o baterie noua cu celule noi cu performanta 100%, cu cel putin 1 an garantie. In cazul unor baterii SH numai garantia de max 3 luni ar trebui sa va dea de gindit. Desi daca nu va folositi laptop-ul foarte des pe baterii, in cazul unui buget redus, in extremis,  o baterie SH poate fi o solutie. Insa in acest caz macar asigurati-va ca stiti exact ce cumparati si de la cine. Aceasta situatie aduce in discutie si povestea bateriilor reconditionate. Sunt firme care vind baterii reconditionate (precum anvelopele resapate 😉 ). Atractivitatea acestora e ridicata datorita pretului foarte atractiv. Trebuie sa stiti ca aceste baterii nu sunt bune de nimic, pentru ca baterii cu adevarat reconditionate nu exista. Desi tehnologic acest lucru e posibil, reconditionarea unei baterii costa mai mult decit fabricarea uneia noi. Si asta pentru ca impedanta interna a unei celule Li-Ion trebuie potrivita foarte exact, iar tehnologia respectiva o detin doar producatorii japonezi de celule in laboratoarele proprii de cercetare. Realizati ca  demontarea, testarea, reconditionarea, reasamblarea unei baterii, fara sa mai vorbim de transportul pina in Japonia nu poate situa costul unei baterii la un nivel acceptabil de pret.

Deci daca va orientati spre o baterie SH de laptop, incercati sa cumparati de la cineva cunoscut o baterie care nu e total terminata. Pentru ca baterii reconditionate din cite stiu eu nu exista decit sa pacaleasca credulii. Bateriile reconditionate sunt pur si simplu baterii total uzate scoase din laptop-urile vechi, cu o durata de viata incerta care de obicei tinde spre zero. Nu pot decit sa sper ca in timp cumparatorii vor deveni suficient de informati pentru a nu mai cumpara deseurile altora. Si apropo de deseuri, bateria veche a laptop-ului vostra trebuie sa ajunga la un centru specializat de colectare sau mai simplu la punctele specializate din colectare din marile lanturi de magazine, hypermarket-uri.

In aceste conditii, zic eu sa faceti un efort bugetar spre o baterie noua. E mai sigur, iar acum stiti ce trebuie sa alegeti.

Cum prelungesc viata bateriei laptop-ului meu?

Sunt citeva lucruri de care trebuie sa tineti cont pentru a prelungi viata unei baterii de laptop. Astfel :

  1. Mentine-ti laptop-ul la o temperatura cit mai scazuta posibil cu cit laptop-ul e mai rece, bateria va tine mai mult datorita evitarii supraincalzirii componentelor, lucru care face ca intreg sistemul sa functioneze mai eficient, respectiv sa consume mai putin. Puteti face acest lucru cu un cooler pad potrivit. Cum sa il alegeti ? Aveti deja sfaturile necesare aici. Deasemeni nu uitati ca mentenanta laptop-ului vostru, respectiv curatenia circuitului de racire este foarte importanta. Nu lasati laptop-ul expus surselor de caldura sau radiatiei solare directe. Acest lucru va diminua viata bateriei incet si sigur.
  2. Reducerea luminozitatii display-ului Display-ul laptop-ului are nevoie demulta energie pentru a functiona. Bineinteles ca dimensiunea display-ului conteaza, cu cit diagonala e mai mare cu atit acesta va consumam mai mult. Insa reducerea luminozitatii ajuta foarte mult. Din acest motiv este indicat, pentru a prelungi autonomia laptop-ului vostru sa alegeti setarile de optimizare a consumului energetic din meniul Control Panel/Power Options.
  3. Mentinerea curateniei contactelor bateriei curatarea acestora o data la citeva luni cu un material textil moale inmuiat in putin alcool izopropilic (sau spirt in caz ca nu aveti asa ceva) va inbunatati transferul energetic prin micsorarea rezistentei de contact determinata de indepartarea oxizilor formati pe contactele/lamelele bateriei.
  4. Da bateriei o pauza daca lucrati pentru o perioada mai lunga (citeva zile, o saptamina) cu laptop-ul in priza, scoate-ti bateria. Daca o lasi in laptop, se va uza prin cicluri de descarcare/incarcare inutile.
  5. Nu descarca bateria complet desi bateriile mai vechi tip Ni-Cd trebuiau formatate (adica descarcate complet si reincarcate) pentru a le prelungi viata, acest lucru nu mai este necesar pentru bateriile Li-Ion. Ba mai mult descarcarea completa fiind contraindicata in cazul lor. Marea majoritate a laptop-urilor moderne sunt livrate cu programe de monitorizare a bateriei. Tineti cont cind laptop-ul va anunta low battery la cca. 10-12% din capacitate, si nu coboriti de loc sub pragul de 3%. Aceste setari sunt prezente in cazul laptop-urilor moderne si va sfatuiesc sa tineti cont de ele. Deci la avertizarea de low battery puneti laptop-ul la reincarcat.
  6. Inchideti aplicatiile inutile inchideti toate aplicatiile care functioneaza in backgroung. Solicita inutil procesorul si maresc consumul energetic al sistemului. Nu pare mult dar pe termen lung chiar conteaza.
  7. Mariti cantitatea de memorie RAM pentru sistemele moderne ce ruleaza W7/W8 nu e recomandat un laptop sub 1GB RAM. Mare majoritate a laptop-urilor actuale au 2GB. Va recomand, daca e posibil (aveti slot de rezerva) sa suplimentati la 4GB. Asta daca nu ati cumparat un laptop cu 4GB RAM. Cind rulati aplicatii ce necesita memorie RAM si nu o aveti, acest lucru va determina cerinta mai mare de procesare prin utilizarea HDD-ului crescind consumul energetic. Bineinteles acest lucru devine inutil daca laptop-ul e prevazut cu SSD, lucru de dorit dealtfel. Despre acest lucru vom mai discuta.
  8. Atentie la perifericele folosite cu cit aveti mai multe periferice cu atit consumul energetic creste. Deconectati-le pe cele de care nu aveti nevoie. Chiar si  un mouse cu fir consuma. Din acest motiv un mouse wireless (cu baterii proprii) e de dorit. Sau in caz de necesitate folositi touchpad-ul. Scoateti din unitatea optica discul nefolosit. DVD-ul sau Blu-Ray-ul va continua sa se invirta si dupa terminarea accesarii consumind bateria.
  9. Folositi optiunea Hibernate in loc de Stand By cint lucrati pe baterie folositi Hibernate. Prin aceasta comanda inchideti complet calculatorul, economisind energia consumata de acesta in Stand By. Desi dureaza ceva mai mult reinitializarea sistemului, Hibernate va continua de unde ati ramas la inchidere. Reduceti deasemeni si timpul de activare a screen saver-ului sau de intrare in stand by, fata de cele cu care laptop-ul e setat default.
  10. Inchideti facilitatile Bluetooth si Wireless daca nu le folositi inchideti-le. Acestea vor continua sa consume chiar daca nu le folositi.
  11. Faceti update regulat aplicatiilor, driver-ilor in general noile versiuni ale software-ului folosit, ale driver-elor componentelor sistemului vin optimizate si necesita un consum energetic ceva mai mic.

Daca bugetul va permite si tehnic e posibil (dimensional si tehnologic o alta baterie e compatibila) va recomand sa cumparati o baterie Li-Ion (sau Li-Po) cu un numar sporit de celule pentru a avea o autonomie sporita. Mai multe detalii despre tehnologia Li-Ion puteti gasi aici.