Alegerea unui laptop, o treaba nu tocmai usoara
Alegerea unui laptop nu e o treaba usoara si necesita si ceva cunostinte tehnice. Insa cu putina rabdare (necesara citirii cu oarecare atentie a rindurilor ce urmeaza) o veti scoate la capat.
Ce este un laptop? Un sistem portabil care de obicei se tine in poala. Deci laptop nu leptop asa cum am vazut de multe ori.
Fiind portabil are foarte multe particularitati de care trebuia sa se tina cont. In primul rind trebuie sa va raspundeti la o intrebare foarte importanta. Am nevoie de laptop?
Pentru asta cel mai important este sa stabiliti daca aveti nevoie de mobilitate, acesta fiind cel mai important atribut al unui laptop. Mobilitate care sa insemne ca il luati cu voi la scoala/facultate, la servici (insa atunci trebuie sa vi-l cumpere compania la care lucrati 🙂 ) sau calatoriti mult in interes de serviciu sau personal. Daca acest criteriu nu se indeplineste e mai bine sa va orientati spre un desktop, in acelasi buget puteti obtine configuratii mult mai performante si care sa va scuteasca de problemele cauzate de exploatarea normala a unui laptop, despre care vom discuta ceva mai incolo.
Acum daca ati stabilit ca aveti nevoie de mobilitate analizati daca aveti cu adevarat nevoie de un laptop. Pentru ca e posibil ca o tableta sau un smartphone sa rezolve problemele voastre pe acest segment ceva mai ieftin decit cumpararea unui laptop.
Sa nu credeti ca am ceva cu laptop-urile. Nicidecum. Am 3 bucati. Doua acasa si unul la servici. Sunt foarte folositoare cind chiar ai nevoie de ele, insa datorita dimensiunilor reduse in care sunt inghesuite toate componentele unui sistem de calcul, caldura disipata de acestea, posibilitatile limitate de racire, fac din laptop-uri device-uri cu probleme intr-o proportie mai mare decit in cazul desktop-urilor.
Deci pina acum dezavantaje ar fi performanta inferioara, pret mai ridicat, mentenanta costisitoare pentru sisteme similare laptop-desktop.
Cu toate acestea aveti nevoie si va doriti un laptop. In acest caz sa incepem sa discutam despre alegerea unui laptop. Cum se alege un latop?
Care sunt criteriile de alegere ale unui laptop?
Primul pas în alegerea unui laptop este stabilirea unui buget. Un aspect important as spune avind in vedere ca există modele de la 1400 RON pina la circa 20000 RON. Iar pentru unii aceste preturi pot fi descurajante. Dar presupun ca atunci cind ati luat decizia ca va trebuie un laptop cam stiati ca bugetul nu va fi unul chiar mic.
Al doilea pas in alegerea unui laptop ar fi sa stabilim ce ne dorim de la acesta? Pentru ca presupun ca atunci cind ati luat decizia aveati clara in minte si destinatia acestuia. Sa nu ma intrebati la ce ma refer. La destinatia lui. La ce aveti de gind sa faceti cu el. Iar in caz ca va e neclar imi permit sa va arat categorisirea facuta de cei de la PC Garage. Astfel ei au impartit laptop-urile in 4 categorii. Bineinteles aceasta impartire e relativ subiectiva insa eu consider ca e corecta. Astfel avem laptop-uri pentru:
Home use/office pentru browsing, aplicatii tip office, ceva gaming, ceva multimedia. Cam de toate si nimic concret. Procesorul si placa video nu sunt extrem de importante desi nu spun ca nu au importanta. Maximum 8GB RAM. Bugetul poate varia destul de generos, functie de ce performante ne dorim sa aiba, pina la circa 4000-4500RON. Daca depaseste acest buget consider ca nu mai face parte din aceasta categorie, sau ca nu va trebuia defapt un laptop. E genul de laptop care, cred eu e cel mai des intilnit.
Multimedia o categorie aparte care insa a inceput sa se impuna in ultimul timp. Adica potrivit pentru browsing, facebook, messenger, skype, youtube, etc. Plus filme sau muzica. Oricum in aceasta categorie alegerea e determinata in principal de considerente personale, estetice. In general o configuratie de baza a unui laptop actual va rula fara probleme aplicatiile de care aminteam. Aici dotarile multimedia sunt importante, taste multimedia specializate, sistem audio incorporat performant, BluRay nu DVD-ROM, etc. Sincer eu cind vorbesc de aceasta categorie ma gindesc la o chestie micuta, eleganta si roz, subtire si usoara, la care o domnisoara/doamna butoneaza gratios pe patul din dormitor. Daca am suparat vreo cititoare imi cer scuze.
Gaming E categoria laptop-urilor puternice. Aici toate lucrurile sunt duse la extrem. Panel full HD dar şi diagonala suficientă, procesor puternic, memorie RAM cit mai multă şi o placă video pe măsură. Eu consider ca aceasta categorie, e oarecum o greseala. Nu ma refer la laptop-urile in sine, care sunt, unele din ele, realizari tehnice de exceptie. Ci la categorie in sine. Cine doreste gaming cu adevarat ar trebui sa o faca pe un desktop. Insa exista doritori, destui se pare, care doresc sa isi ia gaming gear-ul dupa ei in rucsac. Iar producatorii s-au conformat. Nu cred ca trebuie sa va mai precizez ca laptop-urile de gaming sunt si cele mai scumpe datorita hardware-ului performant folosit.
Bussines ca sa fiu sincer e singura categorie caruia ii gasesc justificare. Cind zic bussines ma refer la omul de afaceri care are nevoie de mobilitate, se plimbă pe la conferinţe, meeting-uri si desi nu are nevoie de o configuratie puternica pentru aceasta categorie durata de viata a bateriei va fi criteriul determinant. Ma refer si la inginerul/informaticianul care se deplaseaza mult si trebuie sa acceseze planuri, aplicatii complexe care cer configuratii puternice, performante. Desi bateria e si aici importanta, mai important este gasirea unui optim intre performanta si timpul de descarcare al acesteia, pentru ca o configuratie mai performanta este energofaga.
Cum in fiecare dintre noi există cite ceva din toate cele 4 tipologii de mai sus trebuie doar să ne gândim la ponderea pe care o are fiecare. Pe cit posibil trebuie insa sa alegem rational si in nici un caz modelul care poate citeodata arata cel mai bine. Desi stiu ca e greu iar preferintele estetice citeodata primeaza. Eu am facut asta in cazul celui de-al doilea laptop acum 5 ani si pot spune cu mina pe inima ca regret. E cel dupa care scriu acum si inafara ca are un design superb, sistem audio cu bass reflex Altec Lansing si display de 17 e cel mai putin performant. Si cind l-am cumparat nu asta am vrut. Cind mi-am dat seama dupa luni de zile de limitarile lui nu mai aveam ce face. Am inceput sa citesc, sa ma documentez, sa intreb. Am asteptat un an si jumatate ca sa iau un alt laptop in cunostinta de cauza, ceva mai sobru dar functional, foarte performant si la acelasi nivel de calitate al finisarilor. A costat cu 300 € mai mult
Al treilea pas in alegerea unui laptop ar fi sa stabilim exact ce ne dorim din punct de vedere al tehnologiei incorporate (hardware) si daca bugetul ne permite acest lucru. Pentru ca noi ne dorim multe. Pentru multi din noi alegerea unui laptop de 2500-4500RON reprezinta un efort financiar si e bine sa cintarim cu atentie optiunile.
In alegerea unui laptop e bine sa incepem cu specificatia hardware. Astfel avem:
Display-ul (ecranul)
Cei doi parametri importanti ai display-ului sunt diagonala si rezolutia. Diagonala (inch) şi rezoluţia (pixeli). Există ideea eronată cum că, pe un ecran mare, se văd mai multe chestii decât pe unul mic. Fals. Un ecran mic cu rezoluţie superioara va afişa mai mulţi pixeli decit un ecran mare cu rezoluţie inferioara. De exemplu : un ecran de 15,4 inch cu rezoluţie de 1280×800 pixeli va afişa, logic, 1.024.000 pixeli. Un ecran de 14,1 inch cu rezoluţe de 1440×900 va afişa mai multă informaţie pe o diagonală mai mică, respectiv 1.296.000 pixeli.
Există mai multe standarde pentru display-uri insa nu toate sunt folosite in prezent. Pentru laptop-uri lista este si mai restrinsa.
- WXGA – Rezoluţia standard de 1280×800, format 16:10. Rara, folosita in prezent doar in cazul laptop-urilor de dimensiuni reduse, ultraportabile cu diagonala de 11-12 destinate bussines-ului. Nu sunt deloc ieftine datorita miniaturizarii componentelor folosite.
- HD(720p) – Rezoluţia standard de 1366×768, format 16:9. Una din cele mai intilnite rezolutii pentru home use, la diagonale medii de 13-15. Preturi accesible, standard specific laptop-urilor budget.
- WXGA+ – Rezoluţia standard 1440×900, format 16:10. Rara, folosita tot in cazul laptop-urilor bussines high end , la diagonale medii de 13-15. Deloc ieftine.
- HD+(900p) – Rezoluţia standard 1600×900, format 16:9. Foarte intilnita la laptop-urile de top din clasa home use si cele low bugdet/ middle range de gaming cu diagonala de 14-17. Din aceasta categorie fac parte laptop-urile medii ca performanta si pret.
- Full HD (1080p) Rezolutie standard 19201080, format 16:9.Foarte intilnita la laptop-urile de de top pentru gaming sau pentru profesionisti in domenii tehnice pentru diagonale de 15-18
- WQXGA;QWXGA+ -Rezolutie standard 25601600; 28801800. Disply-uri de top, montate pe sisteme extreme ale Apple cu Retina Display. Acest tip de laptop-uri depasesc 10000-12000RON si sunt destinate profesionistilor in domenii tehnice. Dar nu numai. Recent ma intreba cineva de un cooler pad pentru un Apple Retina Display de 17, ca i se cam incinge in gaming si se inchide automat. Unii chiar au noroc
Asta ar fi cu rezolutiile. Daca sunteti interesati de detalii pe restul le puteti gasi pe www.wikipedia.org
Acum despre relatia diagonala-rezolutie. Normal ca trebuie sa tindeti spre o rezolutie cit mai mare. Dar un panel cu o rezolutie mare creste pretul laptop-ului. Acum daca functie de destinatia laptop-ului ati decis sa aveti un laptop cu panel de 15, nu recomand o rezolutie Full HD (19201080). Pixelul va avea dimensiuni foarte reduse, literele si pictogramele se vor vedea mici. Lucrul la ecest gen de laptop va deveni obositor in timp daca nu ii modificati setarile de imagine spre o rezolutie inferioara. Numai ca am o curiozitate. De ce ar trebui sa platiti mai mult pentru ceva ce nu veti folosi din motive evidente? Pentru un 14-15 o rezolutie HD sau maximum HD+ este suficienta pentru lucrul in conditii normale.
De rezolutii Full HD se poate discuta pentru diagonale de 17-18, unde HD+ ar trebui sa fie un minim.
Pentru alegerea unui laptop-uri de dimensiuni reduse (netbook) 11-13 rezolutia HD (1366768) trebuie sa reprezinte un maxim. O rezolutie superioara la acest gen de device-uri e practic inutila.
Procesorul
Functie de destinatia laptop-ului veti decide si asupra procesorului. Vedeti ce importanta e destinatia in alegerea unui laptop? Desi există modele care folosesc procesoare fabricate de AMD (Turion, Sempron) modele care folosesc procesoare Intel domina piata. Trebuie sa spun ca si aici in domeniul procesoarelor pentru laptop, ca si in cazul procesoarelor pentru desktop, Intel nu prea are rival. Asa ca nu ma voi referi la AMD, laptop-uri cu procesoare AMD fiind relativ rare, si datorita TDP-ului superior pentru clase similare, consider eu, putin recomandabile. Procesoarele Intel disponibile variază de la Intel Atom până la i7 Ivy Bridge (3rd generation). Exista pareri cum ca la un laptop ar trebui să însemne în primul rând mobilitate şi nu puterea de calcul iar procesorul este considerat un criteriu secundar in alegerea unui laptop. Eu consider gresita o asemenea gindire. Procesorul trebuie sa serveasca cel mai bine scopului pentru care e destinat laptop-ul, o asemenea gindire fiind potrivita doar netbook-urilor.
INTEL
- Intel Atom se gasesc in netbook-uri. Asigura suficienta performanta pentru a putea rula Windows 7, pentru office si multimedia. Nu va ginditi la aplicatii mai solicitante sau jocuri (decit cel mult Solitare, sau la acest nivel 😉 )
- Intel Celeron si Intel Pentium (dual si quad core), procesoare mai ieftine produse si pe arhitectura Sandy Bridge, Ivy Bridge sau Haswell si ofera o perfomanta decenta pentru modelele de laptop-uri budget pina in 2000RON.
- Intel ix (unde x = 3, 5 sau 7). Aici avem cele 4 generatii cu care Intel se mindreste din 2010:
First/1st Generation (i3 xxx, i5 xxx,i7 xxx, unde xxx e modelul) au fost si inca sunt procesoare bune, desi au disparut din configuratiile laptop-urilor de pe piata.
Second/2nd Generation Sandy Bridge (i3 2xxx, i5 2xxx, i7 2xxx, unde xxx e modelul) ofera o performanta superioara primei generatii, cu un consum mai mic, regasindu-se destul de greu in configuratiile existente in ofertele de la ora actuala.
Third/3rd Generation Ivy Bridge pe 22 nm (i3 3xxx, i5 3xxx, i7 3xxx, unde xxx e modelul) sunt penultimele aparitii si momentan o buna parte din laptop-urile existente pe piata sunt dotate cu procesoare 3rd generation Ivy Bridge. Au un consum mai redus de energie si o putere de calcul superioara cu circa 15% fata de generatia Sandy Bridge.
Forth/4th Generation Haswell (i3 4xxx, i5 4xxx, i7 4xxx, unde xxx e modelul) sunt ultimile modele de procesor produse de Intel, ofera cum ne-a obisnuit Intel cu circa 15% mai multa performanta decit procesoarele similare Ivy Bridge 3rd Generation, si sunt destul de raspundite in gamele de laptop-uri mid range, high end desi pretul desigur e usor mai ridicat.
Ce ofera fiecare categorie:
- i3 este un dual-core cu Hyper Threading (HT), 2 nuclee reale +2 virtuale, poate executa 2 operatii per nucleu in acelasi timp. Practic se comporta ca un quad-core, desi nu ajunge la aceeasi performanta cu acesta. Un i3 se va descurca fara probleme in jocurile actuale si in multimedia, inclusiv continut 3D.
- i5 este un i3 cu Turbo Boost si 4 nuclee reale. Isi poate mari frecventa fiecarui nucleu, de la 2nd generation in sus, cu cateva sute de MHz, in functie de model. i5 va rupe jocurile fara probleme pentru citiva ani de acum incolo.
- i7 este Quad-Core cu HT, 4 nuclee reale + 4 virtuale, fiind cel mai performant din familie. i7 e destinat pentru aplicatii specializate, care cer o putere superioara de calcul. Cumpararea unui i7 pentru jocuri in ideea ca veti obtine performante superioare, e o greseala care nu va aduce nimic in plus decit un buzunar mai gol.
Bineinteles in ordine crescatoare i3-5-7 va creste consumul procesorului. Deci un procesor mai puternic va consuma mai repede bateria. Iar pentru un laptop acest criteriu este foarte important.
AMD
Cunoscuta pentru procesoarele de laptop Sempron si Turion. Primul meu laptop a avut AMD Turion. Am fost multumit de el. Dar ca orice procesor AMD caldura disipata era o problema. Sau cel putin la mine a fost. Despre generatiile recente de procesoare AMD mobile nu m-am prea interesat. Ca si producatorii de laptop-uri dealtfel.;) Asa ca prefer sa nu dezvolt. Nici nu as avea prea mult.
Pentru o comparatie intre diverse procesoare mobile (inclusiv cele AMD despre care eu nu am detaliat) puteti gasi detalii aici. Totusi daca vi se pare complicat intrebati ca nu ma supar. 🙂
Memoria RAM
La alegerea unui laptop in ceea ce priveste memoria RAM lucrurile nu sunt complicate. RAM-ul este una din cele mai ieftine componente (desi s-a mai scumpit in ultima perioada) si este de obicei instalat de producator suficient. Un 2gb RAM în condiţiile în care aplicaţiile se dezvoltă rapid si folosesc tot mai multă memorie, reprezintă un handicap. In funcţie de sistemul de operare pe care veţi lucra este importantă şi capacitatea memoriei RAM. Un sistem cu Windows 7 sau mai nou 8 va avea nevoie de 4GB RAM. Unele laptop-uri permit extinderea memoriei RAM cu inca o placuta. Atentie ca se folosesc placute SO-DIMM asa cum am discutat la articolul despre memoria RAM
8GB RAM pe un laptop nu strica. Dar si 4 GB sunt de ajuns. Mai mult nu veti gasi decit pe configuratii specializate care in multe cazuri nu stau in caracase de laptop.
Placa Video
Sunt multe discutii despre placile video pentru laptop-uri. Asa cum am spus si in cazul procesoarelor si in cazul placilor video sunt discutii care pun in prim plan mobilitatea in dauna performantei. Mie nu imi plac extremele. Si consider ca alegerea unei placi video pentru laptop-ul vostru trebuie sa respecte un singur criteriu. Destinatia pentru care il doriti. Important iarasi acest aspect.
Placile grafice integrate. Pentru un laptop destinat bussines-ului, pentru prezentari multimedia, home use pentru browsing, office, gaming redus placile video integrate in procesoarele Intel isi fac treaba mai mult decit suficient. Astfel avem:
- HD Graphics (pentru procesoarele 1st generation) relativ slabe dar fac fata browsing-ului, aplicatiilor office.
- HD Graphics 2000, 2500, 3000 (pentru procesoarele 2nd generation) ceva mai puternice. Se descurca cu succes in browsing, aplicatii office uzuale, light gaming (jocuri care nu cer performante, la rezolutii nu foarte mari), multimedia (in full HD).
- HD Graphics 4000 (pentru procesoarele 3rd generation) mai performanta decit cele ale generatiei Sandy Bridge. Se descurca la fel in browsing, office, gaming moderat (la rezolutii HD), multimedia (in full HD).
- HD Graphics 4400 (pentru i3 4th generation), 4600 (pentru i5, i7 4th generation) desigur mai performante decit cele ce echipau procesoarele Ivy Bridge. Se descurca cu cca. 15-20% mai bine, fiind decente in gaming moderat si fara probleme in multimedia.
Deci integratele Intel sunt placi grafice destul de puternice pentru a face faţă cu succes cererilor medii în materie de grafică. Dacă nu folosiţi laptop-ul pentru ultimile titluri în materie de jocuri şi preferaţi o autonomie mai mare a bateriei atunci veţi fi mai mult decat mulţumiţi de o placa grafică Intel.
Si solutiile cu procesoare integrate ale Intel (Intel Atom) sau AMD (AMD Zacate) fac fata in acest gen de aplicatii si datorita gradului de integrare ridicat (procesor, placa video, sunet, retea) consumul acestor configuratii este foarte redus in anumite cazuri nedepasind 20w.
Placa video dedicata. E cel mai important aspect la alegerea unui laptop folosit in gaming sau aplicatii pretentioase pentru grafica.
Toata lumea stie, cu cat placa video este mai performanta, cu atat jocurile vor merge cu detalii mai ridicate si la rezolutii mai mari. Deci un factor important legat strans de placa video este rezolutia monitorului. Cu cat rezolutia la care jucam este mai mare, cu atat avem nevoie de o placa video mai performanta, cu o putere de procesare superioara. Discutiile sunt lungi si nu as dori sa intru in detalii foarte mult. In principiu codificarea placilor video pentru solutii mobile ale nVidia e asemanatoare cu cele pentru desktop-uri. De aceea ma voi margini sa dau citeva exemple dintre placile cele mai folosite in constructia laprop-urilor actuale:
- GT520/GT520MX sunt placi medii, putin peste o integrata Intel, si consider ca nu sunt destinate celor care vor detalii peste medie in jocuri. O rezolutie HD e maximum pentru care le recomand.
- Pentru rezolutie HD (1366768) o placa video GT525/GT540/GT630M se descurca la fel de bine ca GT555M pe Full HD 19201080
- GT525 si GT540/GT630M sunt cele mai folosite placi video dedicate in configuratiile laptop-urilor actuale. GT540M este o GT525 cu 72MHz in plus la frecventa procesorului (si daca va intereseaza OC o GT525 poate atinge performanta unei GT540). GT630M este tot o GT540 cu modificari minime. Aceste 3 placi sunt potrivite pentru detalii medium spre high in majoritatea jocurilor pentru HD (1366768) sau HD+ (1600900), fara a se exagera cu AA (anti-alising-ul).
- GT550M si GT555M mai puternice decat cele de mai sus, diferentiate printr-o mica diferenta a frecventei procesorului. Deja pe HD (1366768) se descurca foarte bine, facand fata si la Full HD (19201080).
- GTX-urile(460,560,570,580) sunt placi dedicate ce se gasesc pe laptopurile de gaming, fiind placile indicate pentru un gaming cursiv pe Full HD (19201080).
- Mai nou pe configuratiile mid range generatia 7 de GPU mobile s-a impus. Astfel GT710M, 720M, 730M, 740M, GT750M, 755M sunt foarte intilnite pe aceasta categorie de laptop-uri. Pentru laptop-urile high end pentru mediul profesional, sau cele dedicate gaming-ului de nivel ridicat gasim placi foarte performante 760M, 765M, 770M, 780M sau chiar GT850 al caror consum relativ redus a facut posibila folosirea lor in configuratii mobile. Preturile acestora sunt desigur pe masura.
Sunt multe modele de placi dedicate. Pentru acestea (inclusiv cele AMD mai putin intilnite),va recomand sa utilizati comparatiile intre acestea si cele enumerate de mine dupa acest site specializat. Stiu ca nu e simplu si daca nu considerati ca va descurcati intrebati pe cineva care chiar se pricepe. In nici un caz vinzatorul de la un showroom care in cele mai multe cazuri este total pe linga.
Un alt lucru ce trebuie amintit este suportul CUDA oferita de placile video dedicate Nvidia. CUDA reprezinta tehnologia prin care placa video este folosita pentru accelerarea procesului de editare video, diminuand astfel timpul necesar unei astfel de configuratii. Aceasta caracteristica e folosita in cazul aplicatiilor pentru procesare grafica, iar discutia e ceva mai complicata, nefacind subiectul acestui articol.
In incheiere, amintesc iarasi ceea ce am spus si la procesoare, o placa video mai puternica, mai performanta, este energofaga si va reduce drastic autonomia laptop-ului vostru.
Unitatea de stocare
Nu sunt multe de zis,. La alegerea unui laptop trebuie sa cautam ca acesta sa aiba un HDD de o capacitate cit mai mare si cit se poate de rapid.
Diferenta intre 5400rpm si 7200rpm nu e izbitoare, dar se simte mai ales ca in cazul laptop-urilor sistemul de operare e instalat pe acelasi HDD care are si functie de stocare. Gasim pe laptopuri HDD-uri la 5400rpm, dar sunt si modele cu 7200rpm, ceva mai scumpe. HDD-urile de laptop sunt ceva mai mici decit cele de desktop, 2,5 fata de 3,5 standardul pentru desktop. In general laptop-urile au un singur HDD, dar am vazut modele (mai ales cele cu diagonala mare destinate multimedia) si cu 2 unitati.
Au apărut in ultima perioada modele de laptop-uri care folosesc SSD in loc de HDD. HDD-ul era ultima componentă mecanică din calculator. Si de asemenea şi una foarte sensibilă. De aceea tendinta este ca pe SSD sa se instaleze OS-ul (operating sistem) oricare ar fi el Windows, Linux, etc iar HDD-ul sa preia functia de stocare
Problema este faptul că notebook-urile cu SSD sunt mai scumpe. Desi pretul SSD-urilor a scazut considerabil in ultima perioada, HDD-ul este numărul 1 pentru solutiile de stocare, inca. Si daca nu ne permitem sa dam cit pe un laptop pe un SSD de 240-480GB, un HDD in laptop-ul pe care il vom cumpara e necesar.
In ceea ce priveşte capacitatea de stocare, cam tot ce-i peste 250GB este suficient în cazul unui laptop. Desi cuvintul suficient in ceea ce priveste capaditatea unui HDD mie mi se pare comic. Viteza de rotaţie conteaza, asa cum am spus, de ea depinde în mod direct viteza sistemului numai că o viteză de rotaţie mai mare înseamnă un consum mai mare al bateriei. Sunt modele cu HDD-uri de 7200rpm care oferă un plus de performanţă în dauna autonomiei. Iar un HDD de 7200rpm degaja mai multa caldura decat unul de 5400rpm. Complicat nu? Solutia e reprezentata de SSD-uri.
Detalii despre HDD-uri in general gasiti in acest articol.
E un mediu de stocare pe memorii Flash, fara piese in miscare, mult mai rapid ca un HDD (mai ales pentru cele pe SATA3). Laptopurile cu SSD-uri sunt mai scumpe asa cum am spus, dar exista modele care permit montarea unul HDD/SSD suplimentar. Cel mai simplu este ca practic pe toate modele se poate schimba HDD-ul original cu un SSD. Mai mult in ultima vreme utilizatorii de laptop-uri fac convertirea unitatii optice intr-un slot suplimentar pentru HDD/SSD prin dispozitive speciale montate in locasul DVD-ROM.
Mai multe detalii despre SSD-uri in acest articol.
Unitatea optică
Nu mai e prea mult de discutat despre ea ca si criteriu in alegerea unui laptop. Consider ca e depasita moral. Au cam dispărut de pe piaţă modelele cu unităţi optice DVD-ROM. O gaselnita recenta a producatorilor a fost inlocuirea cu BR-ROM pentru modelele destinate multimedia. Modelele de dimensiuni foarte reduse nu mai au unitate optică şi in caz de nevoie se recomandă utilizarea unei unităţi optice externe pe USB fara alimentare separata, sau a unui stick USB (pentru instalarea OS). Practic va recomand sa nu folositi prezenta unei unitati optice in configuratia voastra ca si criteriu de departajare in alegerea unui laptop si daca e neaparata nevoie de asa ceva, ceea ce ma indoiesc, puteti folosi o unitate optica externa, ale caror preturi au scazut destul de mult in ultima vreme.
Bateria
Pentru unii este al doilea criteriu ca importanţă după display in ceea ce priveşte decizia de a achiziţiona un anumit model de laptop. Nu pot si in intregime de acord. Da, conferintele in care te plictisesti peste limitele suportabilului si in care nu ai cum sa te mai dai pe wireless din cauza că ţi-a murit bateria sunt un adevarat chin in cazul unui laptop destinat bussines-ului. O durată minimă de funcţionare pe bateriei pentru acest gen este de 3h. O durată suficientă de funcţionare este pe undeva pe la 4:30h.
Pentru un laptop de gaming o durata minima de functionare a bateriei este de 1 2 ore functie de incarcarea placii video. O durata suficienta nu depaseste 3 ore.
O bateria cu o durata mai mare de descarcare e de dorit. Un indicator asupra acestei caracteristici il constituie numarul de celule si tehnologia folosita la constructia lor. Nu va recomand sa cumparati un laptop cu o baterie sub 6 celule Li-Ion daca va doriti o autonomie ridicata. Mai multe, mai bine. Numai ca nu uitati, o baterie mai puternică va cantări în schimb, mai mult. Desi sunt foarte multumit de laptop-ul meu de 17 trebuie sa va spun ca geanta in care il port cintareste 8,5kg cu totul. Si de citeva ori am avut probleme la aeroport din cauza greutatii care in unele aeroporturi e limitata la 7,5Kg pentru bagajul de mina :). Detalii despre ceea ce trebuie sa stiti cu privire la alegerea unei baterii pentru laptop aveti in articolul dedicat Alegere baterie laptop.
Placa de retea
Cam toate laptop-urile vin cu cel puţin 2 device-uri de conectare în reţea. Vechea placă de reţea cu mufă RJ-45 şi placa de reţea wireless. Au apărut modele care au chiar placă wired gigabit. Nu vă bucuraţi prea tare, un hdd de laptop de 5400 rpm nu prea va atinge cei 125MB/sec teoretici ai reţelei gigabit. Asa ca eu nu as considera asa ceva un avantaj in alegerea mea decit daca laptop-ul e prevazut cu SSD, sau am de gind sa ii montez unul. Asta bineinteles daca beneficiati de avantajele oferite se ISP-ul vostru in privinta unei retele pe masura.
În cazul reţelei wireless lucrurile relativ complicate. Reţelele wireless sunt (majoritatea) de tip 802.11a/b/g/n. Placa wireless de pe laptop cunoaste aceste standarde. Iar conectarea ar trebui sa se faca fara probleme cu router-ul vostru wireless, daca acesta e bine setat. De asta am spus ca lucrurile sunt relativ complicate.
Pe lingă conectivitatea wireless şi ethernet mai poate exista şi Bluetooth. Cum majoritatea modelelor de telefoane mobile au integrata tehnologia Bluetooth, in ultima perioada un laptop prevazut cu Bluetooth a devenit un must have mai ales in cazul modelelor bussines.
Sunetul
Sunt pareri care considera placa de sunet ca si criteriu in alegerea unui laprop irelevanta. Si aici se poate discuta. In cazul unui utilizator bussines probabil asa e. Pentru home use pot fi cazuri cind acesta va fi folosit pentru conferinte pe Skype/YM unde o placa medie e suficienta. Totusi ramine cazul in care laptop-ul are o destinatie multimedia sau gaming in care acest aspect devine chiar important. Daca in gaming o placa audio relativ performanta poate face diferenta pentru o pereche de casti de gaming, in utilizarea multimedia chiar si incintele montate in carcasa pot deveni importante. In ultima perioada au aparut inclusiv configuratii 2.1 cu bass reflex ale unor producatori renumiti cum ar fi Altec Lansing, Bang & Olufsen, Harman Kardon, etc. Insa clar placile de sunet de pe laptop-uri-uri nu vor fi niciodata la fel de importante ca cele de desktop.
Si cam astea au fost consideratiile tehnice obiective. Totusi de cele mai multe ori componenta subiectiva este foarte importanta in alegerea unui laptop. Dupa parerea mea avem:
Producatorul (deci implicit design-ul)
Aceasta chiar conteaza pentru majoritatea utilizatorilor la alegerea unui laptop. Multi au pareri preconcepute. Multi cand aud de Acer strimba din nas (un brand quality ceva mai redus, dar un raport performanta/pret decent), multi cand aud Lenovo sau Asus ii ridica in slavi (sunt intr-adevar probabil cei mai mari jucatori din piata), multi nu au auzit pentru laptop-uri de marci precum Dell sau HP, iar exemplele pot continua. Fiecare firma insa are o anumita serie de produse, toate cu plusuri si minusuri.
O sa incerc sa detaliez pentru citiva producatori mai importanti:
Dell are 3 serii de produse:
- Dell Inspiron/Dell Inspiron, seria budget dar cu performante bune. Parerile sunt impartite. Unora nu le convine racirea, altora calitatea materialelor. Altii pe de alta parte sunt incintati de Dell Inspiron. In general modele cu placa video integrata sunt reci. Daca ajungem la modelele cu placa video GT7xx sau AMD HD8xxx bineinteles ca vor fi mai calde.
- Dell Latitude/Dell Latitude, seria value, modele destinate utilizatorilor pretentiosi. Materialele folosite sunt mult mai calitative decat cele de la Inspiron, si desi configuratiile sunt relativ similare arhitectura e sensibil imbunatatita. Pentru unele modele, este prezent si sunet 2.1 (cu subwoofer), de aceea aceasta serie e potrivita unei destinatii precum multimedia.
- Dell XPS/Dell XPS, seria performance cu modele de top mult mai scumpe, adresate celor care vor un laptop fiabil cu material de calitate. Procesoare i5-7 cu placi video puternice. Bineinteles pretul e pe masura.
Asus are 4 serii de produse :
- Seria X/Seria X. Arhitecturi accesibile, cu configuratii variate, destinate in special pentru multimedia, office dar nu numai (desi in gaming modele cu o racire mai performanta sunt necesare). Baterii cu 4-6 celule (desi recomand sa le evitati pe cele cu 4 celule), dar avind in vedere influienta asupra bugetului poate fi o alternativa. Sunt practic cea mai intilnita gama ASUS. Si cea mai vinduta.
- Seria K/ Seria K. Tot serie budget, accesibila pentru consumatorul mediu. Tehnologia Ice Cool ii asigura o racire foarte buna. Modele in configuratii foarte variate, dar care au inceput sa fie inlocuite cu modelele de top ale gamei X dezvoltata si diversificata foarte mult in ultima perioada de ASUS.
- Seria N/Seria N. Destinata dupa parerea mea pentru multimedia, datorita boxelor Bang & Olufsen. Materiale de calitate superioara, dar la un pret pe masura.
- Seria G/Seria G. Asa cum probabil ati inteles, destinata gamerilor in special, procesoare de ultima generatie, placi video potente, configuratii puternice cu racire de top, destinate rularii jocurilor recente cu maximum de detalii pe Full HD.
Acer are 2 serii de produse:
- Acer Aspire/Acer Aspire. Nu are practic o destinatie. Cuprinde mai toate tipurile de laptop-uri, pentru toate destinatiile exceptind oarecum segmentul bussiness.
- Acer TravelMate. Destinata bussiness-ului, de mici dimensiuni, mobilitate ridicata, acele asa numite ultrabook-uri, insa in ultima perioada ACER a ales sa introduca modele de ultrabook tot in gama Aspire, gama TravelMate devenind din ce in ce mai putin disponibila.
Lenovo are 2 serii de produse:
- Lenovo IdeeaPad/Lenovo IdeeaPad. Sunt reprezentate laptop-urile pentru toate destinatiile in gamele de preturi budget spre mid range, exceptind oarecum segmentul profesional sau de gaming. Insa configuratii puternice se pot gasi si in aceasta gama, dar arhitectura circuitelor de racire va fi oarecum mai slaba. S-a mers destul de mult si pe specializarea conceptului aparind gamele FLEX sau YOGA/YOGA ce permit transformarea unui laptop intr-o tableta.
- Lenovo ThinkPad/Lenovo ThinkPad. Sunt practic laptop-urile cu destinatie spre sfera profesionala, cu procesoare de ultima generatie si placi video dedicate puternice. Pot fi folosite si in gaming. Se detaseaza modelele Helix si Carbon cu configuratii extrem de puternice, adresate mediului profesional.
Personal as mai lua in calcul modelele Toshiba/Toshiba (gama Portege pentru bussines, gama Satellite pentru multumedia, sau gama Qosmio pentru gaming) desi consider ca au un raport performanta pret ceva mai scazut (insa calitatea este foarte ridicata). La fel si modelele HP/HP , insa in ciuda performantei si a unui design placut mai ales pentru modelele bussines si multimedia, au totusi o arhitectura complicata ce face mentenanta dificila.Imi este dificil sa dau recomadari punctuale intrucit producatorii folosing platforme dedicate schimba destul de des configuratiile si arhitecturile modelelor, iar recomadarea unui model acum poate fi gresita saptamina viitoare, datorita modificarii raportului performanta/pret. Insa va asigur ca daca intrebati despre o recomadare va voi raspunde cu placere.
Un ajutor in alegerea unui laptop functie de producator il constituie o baza de date specializata pe care o puteti consulta aici
Despre design. O data ce ati ales dimensiunea display-ului nu va mai ramine decit sa vedeti daca grosimea va convine. Un laptop mai gros poate insemna ca are componente care se cam incalzesc, dar si o racire mai eficienta. Unul mai subtire poate fi elegant dar poate insemna si probleme cu racirea in cazul unor configuratii mai performante.
Mie de exemplu imi plac mai mult Toshiba si HP datorita design-ului. Datorita liniilor clare si oarecum mai sobre. Insa la Toshiba nu imi place tastatura. HP-ul a reusit sa integreze cu succes o tastatura normala. Iar lista poate continua. Din acest motiv criteriul estetic este foarte subiectiv iar eu ma voi abtine sa imi mai dau cu parerea. Culoarea este si ea un criteriu, insa dupa parerea mea nu atit de importanta. Desi domnisoarele probabil vor comenta. 🙂 Pentru ele finish-ul de culoare roz, rosu, galben sau lilas sunt o alternativa atractiva.
Mai degrabă sunt alte aspecte mai importante in ceea ce priveste culoarea. Daca avem plastic eloxat pe carcasa in zona palmrest-ului trebuie sa stiti ca in timp se va coji, raminind inestetica. Si plasticul de culore neagra se toceste in timp dar efectul estetic nu este atit de suparator. Plasticul alb desi de efect in timp se va murdari oricit de mult am avea grija.
Sistemul de operare
Eu nu am preferinte personale. Windows 7 e un sistem de operare destul de matur ca sa nu creeze probleme. W8 insa a cam dezamagit. Microsoft a simtit asta si trage tare pentru urmatoarea versiune.
Trebuie sa stiti ca pretul licentei se manifesta in preţul laptopului si daca ai ocazia sa iei un laptop fara SO preinstalat (free DOS) si ai o licenta disponibila acasa poate fi benefic pentru bugetul initial. Modelele care vin cu un sistem de operare Open Source (Linux) sunt în general modele mai ieftine.
Producătorii mai au obiceiul de a preinstala o grămadă de software adiţional pe laptop. In mare parte este complet inutil şi de multe ori este vorba de trial-uri ale unor alte programe. Partea proastă este că majoritatea modelelor cu un sistem de operare preinstalat au creată o partiţie de recovery care vă reface sistemul la starea iniţială din momentul achiziţionării. Va recomand sa nu stergeti acea partitie in ideea de a cistiga spatiu suplimentar. Macar cit laptop-ul este in garantie.
PRETUL
Este criteriul determinant in alegerea unui laptop. Asa cum scriam la inceput preturile variaza de la 1400 RON pina la aproape 20000 RON. Trebuie avut în vedere faptul că modelele din jurul preţului de 1400-2000 RON sunt cam cele mai slabe. Daca va doriti un laptop trebuie sa retineti ca in general modelele acestea sunt in general depasite tehnologic, sau daca nu, prezinta configuratii foarte slabe destinate doar unor destinatii restrinse, precum websurfing-ul, aplicatiile nepretentioase.
O investitie putin suplimentata poate duce la achizitia unui laptop decent din punct de vedere tehnologic. Iar acesti bani inseamna un procesor mai puternic, memorie ceva mai multa, baterie mai buna sau display cu o rezolutie superioara. Diferentele de pret datorate sistemului de operare nu se justifica si nu ma refer la versiunile pirat ci la fapul ca poti achizitiona o licenta pe care o poti instala pe ce sistem doresti. In afara de faptul cind banii nu reprezinta o problema (asa cum spuneam unii au noroc) achizitionarea unor modele foarte scumpe (peste 6-8000RON) nu se justifica. Pentru ca in ritmul de avans al tehnologiei IT deprecierea morala apare rapid (cca.6-12luni). Iar daca in cazul unui desktop se mai poate schimba o componenta, doua, la laptop-uri acest lucru nu se mai poate.
De aceea consider ca fixarea unui buget din timp, alegerea momentului cumpararii, folosirea discount-urilor, pentru reducere pot micsora efortul financiar cu sume care chiar conteaza. Sa nu va faceti iluzii cind veti gasi laptop-uri cu 30-40% reducere. Nici nu cred ca ar putea fi posibil. Iar daca veti vedea credeti-ma nu merita, sunt configuratii total depasite moral, unele neputind sa ruleze in conditii decente nici macar Windows 7. Cumpararea lor va va dezamagi in scurt timp si va va face sa va ginditi daca a meritat sa dati o mie si ceva de lei ca sa jucati Solitaire 😉 De aceea o reducere decenta intre 100-400RON chiar 500RON functie de valoarea totala, plus diverse cadouri in accesorii pot reprezenta ceva.
Acestea au fost lucrurile pe care eu consider ca trebuie stiute in vederea achizitionarii unui laptop. Intr-un articol separat voi reveni cu detalii despre mentenanta unui laptop si alegerea perifericelor necesare.
LE. Un articol despre alegerea accesoriilor pentru laptop il gasiti aici, iar altul despre alegerea si intretinerea bateriilor de laptop il gasiti aici.
Daca aveti nevoie de staturi in alegerea unui laptop nu va sfiiti sa intrebati. Nu uitati totusi sa specificati in principal bugetul maxim si destinatia laptop-ului pe care il aveti in vedere. De asemeni daca aveti alte cerinte despre mobilitate, periferice (model tastatura, audio, etc), alte acesorii.