Alegere tastatura PC

Pentru alegere tastatura PC e necesar sa intelegem ca tastatura reprezinta cel mai important mijloc pentru interfata noastra de comunicare cu computerul.

Tastatura este perifericul care face legatura intre utilizator si unitatea centrala. Fara tastatura, cel mai performant sistem devine nefolositor, nemaiputindu-se introduce datele de care software-ul cu care lucram are nevoie. Prin urmare, alegerea unei tastaturi nu este tocmai simpla, aceasta alegere fiind determinata de destinatia sistemului pentru care se face achizitia si de necesitatile, preferintele personale ale utilizatorului.

Care sunt criteriile pentru alegere tastatura PC?

Destinatia sistemului PC

Scrii mult sau te joci mai mult? Asculti muzica si vizionezi filme?  Folosesti programe de editare?

Acestea sunt doar cateva intrebari la care trebuie sa aveti un raspuns atunci cand vreti sa achizitionati o tastatura. In zilele noastre exista tastaturi dedicate aproape fiecarui segment. Gamerii ar trebui sa aleaga tastaturi speciale, dotate cu butoane specializate, personalizabile, care vor fi de folos in timpul partidelor de joc.

Functie de aceasta avem:

  • Tastatura office daca sistemul este destinat mediului office, rularii pachetelor office, browsing, etc tastatura necesara poate fi o tastatura relativ simpla, nepretentioasa. O tastatura standard.
  • Tastatura gaming pentru sisteme destinate gaming-ului tastaturile devin specializate, distingindu-se prin design, cu durabilitate si fiabilitate ridicata, facilitati si dotari specifice gaming-ului.
  • Tastaturi multimedia o categorie care dupa parerea mea se afla intre cele doua. Este practic o tastatura office dotata cu butoane specializate pentru controlul player-elor audio/video, precum si dotari precum intrare de casti, microfon, etc pentru modelele mai dotate.

In principiu, nevoile personale vor dicta care este tastura ideala necesara sistemului vostru. Functie de destinatie iata cateva aspecte care trebuie luate in calcut inainte de achizitionarea unei tastaturi pentru PC.

Wired sau Wireless?

Functie de modul de conectare la sistem tastaturile se impart in:

    1. conector PS2 pentru modelele relativ invechite. Desi inca se mai produc, pierd teren in fata celor de generatie noua conectate prin USB, mai rapide. Au ca principal avantaj posibilitatea apasarii simultane a pina la 4 taste, facilitate care pentru cele USB trebuie implementata separat si este caracteristica doar tastaurilor de gaming mai scumpe, desi numarul de taste care se pot apasa e in general mai ridicat.
    2. conector USB modalitatea de conectare prin fir cea mai intilnita la tastaturile moderne. Se remarca prin rapiditate, versatilitate si dotari superioare celor cu conectare PS2
  • Wireless (fara fir) conctarea se face fara fir, prin intermediul unui receiver conectat la unul din port-urile USB ale sistemului PC. unctie de modul in care se face legatura intre cele 2 dispozitive avem:
    1. prin radiofrecventa RF, in general la 2,4GHz folosit pentru marea majoritate a tastaturilor wireless actuale. Este cel mai intilnit mod de conectare wireless. Tastaturile cu frecventa cu unde radio (RF) au o raza de functionare de aproximativ 5-9 metri. Un trasmitator RF nu necesita o asezare la vedere si semnalul nu este blocat usor, dar intr-un spatiu incarcat, un receiver RF nu va mai trasmite tastaturii acelasi semnal, ci unul diminuat.
    2. prin infrarosu IR (precum telecomenzile TV) modalitate depasita tehnologic, nu se mai foloseste. A fost abandonata pentru dezavantajul dependentei majore de obstacole. Receiver-ulul trebuia sa aiba cale libera si directa catre periferic pentru ca porturile infrarosu ale receptorului si ale emitentului sa fie conectate.
    3. prin Bluetooth in general folosit la tastaturile muultimedia, specializate pentru segmentul HTPC. In general sunt reduse ca si dimensiuni.

Daca alegeti o tastatura wireless trebuie sa aveti grija la autonomia bateriei. Unele modele de tastaturi fara fir au bateria incorporata si dispun de un dock special pentru incarcare (modelele mai scumpe) pe cand altele necesita acumulatori sau baterii separate. Totodata, e bine sa tineti cont de numarul de baterii folosite de tastatura si de tipul acestora.  Majoritatea tastaturilor au nevoie de doar doua baterii de tip AA.

De obicei alegerea unei tastaturi cu fir sau fara e determinata in principal de destinatia ei. Astfel avem:

  • Pentru office, o tastatura cu fir e in general o alegere buna, desi daca bugetul o permite, o varianta wireless va determina un birou mai aerisit, mai ordonat. Pentru acest segment alegerea in mare masura determinata de buget.
  • Pentru gaming, o tastatura cu fir cu conectare USB e aproape obligatorie, datorita facilitatilor oferite in gaming-ul actual, cit si rapiditatii superioare asigurate fata de conexiunea wireless.
  • Pentru multimedia se recomanda clar o tastatura wireless, mult mai indicata pentru ca poate deveni un dispozitiv de control. Sunt sisteme care au inglobata conectivitatea Bluetooth (sau daca nu se poate adauga prin placi de extensie PCIe specializate), o asemenea tastatura fiind automat recunoscuta de sistem.

Layout-ul tastaturii

Adica modul in care sunt asezate tastele in tastatura. Functie de particularitatile lingvistive si specificitatea limbii folosite intr-o anumita zona geografica au aparut modele diferite de layout-uri. Astfel avem:

  • Layout QWERTY pus la punct in USA pentru masinile de scris, pentru a impiedica problemele cu banda sau hirtia de scris, s-a impus in anii 50 si pentru tastaturile computerelor. Si asa a ramas. Folosita in general in US si tarile anglofone dar nu numai,  fiind cea mai folosita si la noi in tara. In general pentru tastaturile cu acest layout ne vom referi in cele ce urmeaza.
  • Layout QWERTZ folosit in Germania si in tarile din Europa Centrala si de Est. Nu e insa o regula nefiind foarte raspindit.
  • Layout AZERTY folosit in Franta si in tarile francofone. A dezvoltat mai multe versiuni dupa zona unde este folosita (Belgia, Quebec, Elvetia, etc) Mai multe detalii gasiti aici.
  • Layout DSK (Dvorak Simplified Keyboard) pus la punct pentru a inlocui layout-ul QWERTY (avind in vedere ca problemele generate de incurcarea benzii cu cerneala de la masinile de scris nu mai era de actualitate in cazul computerelor) nu a reusit niciodata sa se impuna. Mai multe detalii aici.

In materie de ergononomie, nu exista  detalii clare care sa indice ca un model ar fi mai comod decat altul.

Tipul contactelor tastaturilor

Functie de tehnologia folosita la constructia contactelor tastaturile se diferentiaza in mai multe categorii:

  • cu contacte cu membrana cele mai intilnite in piata nefiind insa solutia cea mai raspindita in fabricatia tastaturilor PC. Aceasta tehnologie e folosita mai ales in aplicatiile profesionale, pentru uz industrial. Sunt mai multe versiuni ale acestei tehnologii. Mai multe detalii gasiti aici.
  • cu contacte cu dom de silicon/cauciuc (silicone/rubber dome switch) sunt ca sa spun asa contactele tastaturilor ne-mecanice high-end. Acestea sint folosite de firme consacrate pentru modele recunoscute pentru fiabilitate, modele folosite desigur pentru gaming.
  • cu contacte tip foarfeca (scissor switch) cele mai intilnite dupa cele cu membrana. Tehnologia acestui gen de switch a facut pasi repezi in directia buna. Acum aceste tastaturi sunt cele mai intilnite dupa cele cu membrana. Inclusiv Apple a adoptat aceste switch-uri pentru tastaturile lor budget. Se estimeaza ca peste 50% din tastaturile ne-mecanice din piata sunt tastaturi de acest tip.
  • cu contacte mecanice tastaturi ce fac parte in general din segmentul high-end. Cu acest tip de contacte e o poveste interesanta zic eu.
    Contactele ne-mecanice au fost considerate o evolutie tehnologica in ceea ce priveste tastaturile. Eu insa nu cred. A fost doar o trecere bazata pe considerente de pret, pentru cresterea vinzarilor, folosindu-se argumentul silentiozitatii. Care e singurul cistig palpabil. Asta s-a intimplat acum 10-15 ani. Dupa care spun cu mina pe inima ca am asistat la singura involutie tehnologica pe care eu o cunosc in IT, pentru ca acum citiva ani tastaturile mecanice au inceput sa revina in forta. Mai ales in segmentul de gaming datorita avantajelor incontestabile (fiabilitate, durabilitate, versatilitate, etc) pe care acestea le detin in fata tastaturilor ne-mecanice. Nu sunt deloc ieftine insa sau impus deja in segmentul destinat entuziastilor si gaming-ului profesionist. Despre alegerea tastaturilor mecanice gasiti detalii in acest articol .

Sunt mult mai multe tipuri de contacte folosite in realizarea tastaturilor (laser, optice, capacitive, cu efect Hall, etc)  insa cele de sus sunt cele mai folosite. Detalii despre contactele tastaturilor gasiti aici.

Dotari

Ca orice periferic o caracteristica importanta pentru tastaturi sunt dotarile. Astfel avem:

  • Taste macro taste specializate care pot fi programate sa faca o anumita actiune intr-un anumit joc. Foarte utile in anumite categorii de jocuri. Sunt prezente doar pe anumite categorii de tastaturi. Cele mai avansate tastaturi prezinta si taste de schibare a profilului. In general tastele macro sunt controlate de un software specializat livrat odata cu tastatura.
  • Taste iluminate o parte importanta din tastaturile moderne sunt iluminate. Desi modurile de iluminare pot fi foarte diferite functie de categoria de pret din care tastatura face parte.  Avem tastaturi iluminate partial sau total. Unele au o singura culoare a iluminarii, altele citeva mai uzuale, dar sunt si tastaturi care au customizare completa din acest punct de vedere. Adica sunt frupuri de taste care le poti face de o culoare si altele de alta culoare, in ce culoare dorim. Dar nu sunt chiar ieftine. Si modalitatea de iluminare poate fi diferita. Pot exista tastaturi cu iluminare pe fiecare tasta (sau pe tastele prevazute cu iluminare) sau tastaturi cu iluminare a fundalului. Aceasta e metoda folosita la tastaturile iluminate din categoria budget, mid-range. Nu va recomand ultima varianta decit daca vreti neaparat o tastatura iluminata la un pret mai mic.
  • Taste multimedia taste prin care se face controlul dispozitivelor multimedia (volum, play, stop, etc) sau acesarea programelor specializate (playere multimedia)
  • Port-uri suplimentare USB (hub USB), intrare casti, microfon (jack 3,5mm) tastaturi prevazute cu posibilitatea conectarii directe a diverselor dispozitive USB (Stick USB, casti USB, HDD extern, etc) sau a castilor fara placa audio externa cu conectare pe jack 3,5mm.
  • Palm rest practic o prelungire a carcasei tastaturii care permite pozitia palmei intr-un mod care sa nu genereze in timp probleme de sanatate a incheieturilor.
  • Cablu protejat  tastaturile mai ales in gaming sunt periferice destul de solicitate. Protejarea cordonului cu sleeve textil determina o protectie sporita a acestuia fata de rasuciri, strangulari, etc
  • Mufe aurite asigura un contact optim prin micsorarea rezistentei de contact intre tastatura si sistem. In mediul profesional aceasta poate determina o scadere (dupa parerea mea insesizabila ochiului uman) a timpului de raspuns al tastaturii.
  • Alte dotari exista tastaturi de top care prezinta ecrane LCD (unele sunt chiar mici monitoare) sau sunt modulare. Aceste dotari sunt insa rare si nu se intilnesc decit la categoriile foarte scumpe (200-350€)

Producatori

Asa cum probabil cunoasteti piata perifericelor s-a dezvoltat masiv in ultimii ani. Pe deoparte datorita faptului ca din cauza avansului tehnologic o configuratie PC poate face fata nevoilor de putere de calcul ale unui utilizator normal circa 2-3 ani. Surplusul pentru care un utilizator il baga in upgradeuri de PCU sau GPU orientindu-se spre achizitionarea de periferice. Pe de alta parte dezvoltarea gaming-ului la nivel de competitie, impunerea gamer-ului ca si profesie a determinat un real avint in dezvoltarea segmentului periferice in IT.

Astfel in ultimii ani pentru tastaturi de gaming (desi nu numai) au aparut firme specializate, care produc tastaturi de calitate foarte buna precum Cyborg-MadCatz, DasKeyboard, Mionix, QPad, Razer, Roccat, Steelseries, Ducky, etc precum si firme cu traditie in alte segmente IT care au intrat in forta pe piata perifericelor CM Storm, Corsair, Gigabyte, Microsoft, Thermaltake, etc. Au ramas bininteles pe piata firmele cu traditie in domeniul productiei de periferice precum A4Tech, Logitech, Thrust, etc ce isi mentin o buna parte din produse in segmentul budget dar care nu lasa nici segmentele high end neatacate. De calitate mai slaba consider ca sunt Hama, Keysonic, Genius, etc. Dintre producatorii noi intrati pe piata perifericelor budget (si chiar mid range) consider ca nJoy (firma romaneasca) si Natec (firma poloneza) au produse cu un raport performanta/pret foarte bun.

Pentru tastaturile office liderii de necontestat ai pietei sunt Microsoft, Logitech si A4Tech. Pentru cei ce doresc performanta si in acest domeniu, desi imi vine greu sa cred ca se vor cheltui peste 200€ pe o tastatura office va puteti orienta spre tastaturile mecanice DasKeyboard, Ducky cu contacte Cherry MX Blue. Dar asa cum am spus despre tastaturile mecanice vom mai vorbi.

In cazul tastaturilor multimedia Logitech reprezinta pentru o mare parte din piata liderul. Insa exista o multime de alti producatori (si aici incep sa intre marii producatori de televizoare ca Samsung si LG) de nisa cu tastaturi mini, specializate pentru acest domeniu.

Voi face citeva recomadari pentru cele 3 destinatii posibile ale unei tastaturi pentru cele trei categorii de buget ce care vreau sa cred ca v-am obisnuit. Astfel avem:

Alegere tastatura PC pentru office:

Budget:

Value:

Performance:

Alegere tastatura PC multimedia:

In general sunt ceva mai scumpe si datorita nisei pentru care sunt destinate. Nu oricine isi doreste o tastatura pe care sa o foloseasca cind sata in fotoliu la televizor.
Citeva modele ar fi recomadate:

Pentru acest segment de piata in afara de Logitech in ultima perioada s-au impus si perifericele Rapoo (le mai gasiti si aici), ce sunt caracterizate da design-ul ultraslim si dimensiunile reduse specifice unui periferic multimedia

Alegere tastatura PC gaming:

Budget:

Value:

Performance:

In general in aceasta categorie intra tastaturile intre 350-700RON. Consider ca dincolo de 800-850RON raportul performanta pret e mult prea scazut, insa pentru cine dispune de un asemenea buget si cumpara o asemenea tastatura nu are cum sa fie dezamagit de performanta si facilitatile oferite. Dar sa revin. Aici intra tastaturile mecanice si cele cu dom de silicon high-end. Desi la cele mecanice pentru mentinerea unui pret competitiv sunt multe cu dotari minime. Cele cu contacte ne-mecanice in schimb sunt extrem de dotate: iluminare pe zone in toata gama de culori, ecrane chiar color la cele de top, n-KRO pentru toate tastele, etc

Aici voi nominaliza :

Daca va hotariti spre o tastatura mecanica, mare grija in alegerea modelului potrivit de contacte. Mai multe detalii despre alegerea unei tastaturi mecanice gasiti in acest articol.

Cam acestea ar fi de spus despre aspectele de care trebuie sa se stina cont pentru alegere tastatura PC. Daca aveti intrebari nu ezitati sa le puneti mai jos. Spor la cumparaturi!