Sursa este practic inima calculatorului. De calitatea si caracteristicile ei depinde siguranta celorlalte componente din interiorul carcasei.
Am observat in multe cazuri ca sursa este lasata printre ultimele pe listele de cumparaturi, daca nu chiar ultima.
Total gresit! Este la fel de importanta ca si placa de baza pe care se cladeste arhitectura sistemului vostru.
Desi cu peste un deceniu in urma, in constructia unui sistem sursa nu reprezenta o componenta de o importanta deosebita, pe masura cresterii necesarului de putere in sistemele moderne, sursele PC au devenit componente din ce in ce mai complexe cu specificatii din ce in ce mai performante, pe masura cresterii importantei acestora in componenta unui sistem decent.
Astfel designerii au inceput sa conceapa surse cu eficiente din ce in ce mai ridicate, cu diverse protectii care sa permita in cazul unor evenimente atipice in sistemele in care sunt montate sa previnsa deteriorarea lor si a componentelor cu care sunt conectate.
Materialele din care sunt confectionate, componentele electronice folosite sunt in prezent si ele caracteristici importante care determina calitatea unei surse si decizia cumparatorului in alegerea acestei componente pentru PC-ul sau.
Ce face defapt o sursa? Livreaza curent continuu c.c. componentelor sistemului. Sarcina e relativ simpla iar treba asta e definita de un standard. De-a lungul timpului au aparut mai multe standarde. Standardul ATX s-a impus si a ramas, fiind imbunatatit constant. Actual este ATX12V v2.3. Detalii despre aceste standarde si evolutia lor le gasiti aici
In mare sunt impuse urmatoarele:
- s-a impus obligativitatea dual rail, 2 linii de 12V pentru sursele ce depasesc 20A pe linia de 12V
- conector ATX de 24pini la 75W pentru alimentarea placii de baza, suplimentare ceruta de introducerea PCIe pentru placile video.
- definirea clara a eficientei in load functie de marimea incarcarii
- impunerea eficiente de min 70% , desi eficienta recomandata pentru v2.3 este 80+
Care sunt criteriile de alegere sursa PC?
Variatia tensiunilor principale
La o sursa de calitate trebuie urmarit ca variatia tensiunilor principale (+12V, +5V, +3.3V) sa fie conforma cu standardul de mai sus, cu un maxim de +-10% pe linia de +12V in peak load. Cu cit mai putin cu atit mai bine. De unde luati aceste informatii. Google, review-uri despre sursa ce ati pus ochii. Variatia tensiunilor principale, daca e un review serios, profesionist, e cel mai important test care se face. Desi puteti gasi aceste review-uri din multe surse, citeva sunt chiar de incredere:
Jonny GURU – review-uri axate pe performanţele sursei.
Hardware Secrets. Singurul site care testeaza sursele si peste specificatii.
Hardware Canucks. Spre deosebire de celelalte site-uri care incarca sursa pe un ATE aici sursa e testata in real life pe un sistem high tech.
X-bit labs – tot axate pe performanta
SPCR – review-uri axate în principal pe partea silent a surselor.
Mai multe detalii despre variatia tensiunilor pe linii ale sursei PC gasiti aici.
Eficienta
Eficienta trebuie sa fie cit mai mare, si reprezinta procentul puterii pierdute în conversia din c.a. (curent alternativ) in c.c. (curent continuu). Efecienta mare are efecte majore. Primul e factura micsorata la plata energiei electrice furnizorului de energie electrica, iar al doilea e silentiozitatea. Puterea pierduta se transforma in caldura disipata, acesta fiind data mediului cu ajutorul ventilatorului cu care in general o sursa este prevazuta. Deci ventilatorul se va invirti ceva mai lent la sursele cu eficienta ridicata.
Certificarea
Cum suntem siguri ca o sursa este eficienta? Sunt organisme specializate care verifica si certifica sursele. Producatorii de top tin ca sursele produse de ei sa fie certificate, conferind acestora un avantaj de imagine si crescind vinzarile. Certificarile sunt 80+ sunt urmatoarele: 80+, Bronze, Silver, Gold, Platinum si Titanium. Detalii aici.
Dacă vreţi să aflaţi dacă sursa este certificată 80Plus verificati aici. Ce înseamnă o certificare 80Plus? Inseamna ca sursa este capabilă de o eficienta de minim 80% la o incarcare de 20%, 50% şi 100% cu un PFC mai mare de 0.9.
Factorul de putere PFC (Power Factor Correction)
Am stat mult pe ginduri sa imi dau seama daca merita pus ca si criteriu de alegere a unei surse. Producatorii pretind ca functie de acesta, daca e pasiv sau activ, si daca e activ, mai mare de 0.9 imbunatateste eficienta sursei. Din ce am citit, lucruri pe care nu are rost sa le insir (ca nefiind in domeniu, nu sunt sigur cit de bine am inteles), PFC activ are un beneficiu real daca am plati curentul RENEL-ului in kVARh si nu in kWh cum o facem noi. Mai nou am citit ca in cazul in care folosim un UPS, si factorul de putere al sursei e activ si se apropie de 1, UPS-ul va tine aproape de valoarea nominala. Spre exemplu un UPS de 500VA poate tine in jur de 350w (la un PFC pasiv de 0.7). Daca avem o sursa cu PFC activ peste 0.9 acesta se va duce spre aproape 450-490w. Concluzia este ca se pare ca e mai bine sa avem un PFC activ.
Silentiozitatea
Sursa merge continuu, e unul din principalele generatoare de zgomot ale sistemului, datorita racirii. Exista surse fanless cu o electronica de calitate ridicata in interior iar pretul este pe masura. Mai mult acestea sunt limitate ca si putere instalata (max. 520w) din motive evidente.
Silentiozitatea se obtine prin combinatia de ventilator de calitate de diametru cit mai mare 135-140mm si control electronic al turatiei acestuia functie de temperatura din interiorul sursei. Bineinteles la o eficienta mai mare a sursei, aceasta va fi mai rece.
Ar fi de dorit sa evitati, daca bugetul si necesitatile sistemului va permit, sursele cu ventilator de 120mm, desi pentru bugetele medii e dificil. Nu as vrea sa fiu inteles gresit, surse foarte bune din gamele Sirtec, Enermax sau Corsair ce se inscriu in acest segment pot fi folosite cu succes. Spun doar daca doriti silentiozitate 135-140mm ca si dimensiune a ventilatorului ar fi de dorit. Nu recomand clar surse cu ventilator de 80mm (desi sunt citeva exceptii, cum ar fi sursele Antec EarthWatts cu o electronica de exceptie).
Modularitatea
Reprezinta facilitatea unei surse de a nu fi folosite decit cablurile care trebuiesc in sistem. Acest lucru ajuta la WM (wire management) restringind cantitatea de cabluri din carcasa si imbunatatind ventilatia. Din acest punct de vedere sursele se impart in:
Nemodulare toate cablurile sunt atasate de sursa
Hibride sau semi-modulare cablurile de alimentare placa de baza si procesor sunt atasate de sursa
Full modulare toate cablurile sunt detasabile
Atentie la lungimea cablurilor. De multe ori cumparerea unei surse cu cabluri scurte sub 45cm poate sa ne dea batai de cap, in cazul carcaselor moderne cu amplasarea sursei in partea inferioara.
Astfel sunt necesare prelungitoare, lucru ce duce la cheltuieli suplimentare, pentru ca nu sunt chiar ieftine. Desi aceasta informatie e de multe ori nepublicata, cu putina perseverenta o puteti afla din review-uri sau sau alte surse de pe net.
Necesarul de conectori pentru sistem
Nu uitati sa va stabiliti necesarul de conectori pentru sistem. Este clar ca orice sursa are o alimentare pentru placa de baza (20+4 pini) si alimentari pentru procesor (4 sau 8 pini). Trebuie astfel sa luati in calcul doar numarul de conectori de alimentare SATA pentru SSD si HDD-uri, numarul de conectori de alimentare PCIe (de obicei unul sau doi pentru placile video mai performante). Numarul de conectori tip MOLEX este de obicei de ajuns datorita fapului ca HDD-urile au trecut pe alimentari SATA (HDD-urile IDE au alimentare MOLEX), iar alte alimentari de componente in afara celor amintite nu prea mai sunt. E bine sa prevedeti macar 2 SATA in plus. Daca nu e posibil, exista adaptori MOLEX-SATA in caz ca aveti nevoi suplimentare. In anumite cazuri, rare, placile audio performante folosesc si alimentare separata de la conectorul vechiului FDD (unitatea de disketa va mai aduceti aminte?) si de aceea unele surse au inca in capatul unui cablu cu conectori SATA si unul pentru FDD.
Puterea. Citi wati sunt necesari sistemului meu?
In general mai putini decit cei mai multi isi inchipuie. Exista tendinta supraaprecierii puterii necesare unui computer. Sunt multe calculatoare on-line (sau aici) pentru dimensionarea sursei, dar rezultatul final este relativ departe de consumul real. Prima data cind l-am folosit am avut un necesar de 473w. Am luat sursa de 550w. Sa fie si ceva in plus pentru siguranta. Dupa asamblare cind am pus sitemul in priza si am inceput tortura cu programe de test extreme pentru procesor si placa video am scos din priza 383w masurati cu wattmetru electronic. Insa rezultatul a fost dupa cum se vede acoperitor iar singura problema este ca sursele ceva mai mari ca si putere instalata sunt de obicei ceva mai scmpe.
Cel mai sigur este sa faceti voi un calcul aproximativ. De obicei plecati de la valoarea consumului placii video impreuna cu un sistem de test. Aceasta valoare o gasiti in specificatiile placilor video moderne variind in general de la 400-600w. Insa si acolo e oarecum supraevaluata. Lucrurile se schimba cind vorbim de OC. Facut in limite decente, 600w ca si putere nominala a sursei ar trebui sa ajunga. La fel si pentru configuratiile SLI/CF unde valoarea consumului placii video trebuie dublata. Practic cel mai important lucru o reprezinta valoarea curentului suportat pe linia/liniile de 12V. Daca doriti sa aflati mai multe amanunte despre acest calcul voi reveni in viitor cu un articol despre aceasta.
Mai multe detalii despre calcului puterii necesare pentru sursa PC gasiti aici.
Sursa de firma sau no-name?
E una din greselile ce deriva din faptul ca sursa e lasata la urma, fiind considerata mult mai putin importanta. Ce-mi trebuie sursă de calitate cind una facuta in dublu fund al unei nava ce vine dinspre China si costa de 3-5ori mai putin, merge la fel de bine? Asa pare sa fie desi in relitate lucrurile nu stau deloc asa.
De exemplu daca insumaţi toti watt-ii pe linii conform etichetei s-ar putea să aveţi surpriza sa iasa ceva mai putini decit ceea ce ii scris pe eticheta linga numele sursei. Asta daca are o eticheta. Ca daca nu are mai bine aruncati banii direct la gunoi. Ca e pacat de efort sa o cumparati si sa o si montati.
La 220V c.a. o sursă no-name poate avea un interval de 215-225V, iar dacă tensiunea la priza variază în afara acestor limite sursa nu mai furnizează cit ar trebui, sau mai rau nu mai furnizează nimic. Costa mai mult să produci o sursa care poate furniza ce scrie pe ea de la 200V la 240V c.a.
Mai mult o sursă de firma este în stare să furnizeze ce scrie pe ea pină la o temperatură internă de 50°C, pe cind un no-name e posibil ca de la 25°C temperatură internă să inceapă să scadă din puterea furnizata. Si daca luam in considerare ca temperatura uzuala in interiorul unei surse este de 25-40°C, iar la sursele no-name cu eficienta scazuta aceasta e de obicei mai mare (mai multa energie se pierde sub forma de caldura disipata), va dati seama unde se ajunge.
Ripple. Sunt acele mici denivelari observate pe un osciloscop cind măsori o tensiune. Standard e specificată o toleranta de 120mV pe +12V şi de 50mV pe +5V şi +3.3V. Cu cit mai putin cu atit mai bine. Nu cred ca vreau sa vad cum arata la o sursă de 50 lei. Si ginditi-va ce se poate intimpla in OC.
Cel mai grav aspect este dat de lipsa protectiilor de orice fel. Acestea sunt asigurate de componente electronice relativ scumpe, si acestea maresc pretul. Deci solutia e simpla. Sunt scoase. Durerea e ca atunci cind sursa se arde ia cu ea şi alte componente din sistem, pe cind o sursa de firma, se arde ea dar lasă in pace componentele.
Mai multe detalii despre sursele no-name, calitatea tensiunii livrate, ripple-ul si noise-ul sursei PC gasiti aici.
O sursă de 1000W consumă mai mult decât una de 500W?
Si da si nu. Practic o sursa furnizeaza exact atit cit are nevoie calculatorul. Nu exista diferente pentru cei 300w dintr-o sursa de 500w sau dintr-una de 1000w. Numai ca intra in calcul si eficienta sursei de care vorbeam la inceput. Pentru ca asa cum probabil ati vazut aici sursele au eficiente diferite functie de incarcare. Si e posibil ca cea de 1kw sa aiba o eficienta mai scazuta in plaja pentru 300w, pe cind cea de 500w sa fie in plaja de eficienta maxima. Deci de asta am zis da si nu, pentru ca e posibil ca o sursa mare de 1kw sa consume ceva mai mult pentru a furniza 300w, decit una de 500w, ea fiind proiectata sa ofere eficiente ridicate la incarcari mari. Din acest motiv nu se recomanda folosirea surselor supradimensionate in componenta sistemelor voastre. Numai ca apare si reversul medaliei. O sursa de 1000w la o incarcare de 300w se va incinge mai putin decit una de 500w la 300w. In aceste conditii ventilatorul, daca e controlat electronic va fi mai lent, deci per ansamblu sursa va fi mai silentioasa.
Ce ascunde interiorul unei surse? Ce e acela un OEM?
Ce producator alegem? Intrebarea e serioasa in principal datorita OEM-ului (original equipment manufacturer) din interiorul fiecarei surse. Practic acesta defineste calitatea sursei. Ea poate arata oricit de bine la exterior, daca in interior electronica schioapata dpdv al calitatii atunci mai bine ocoliti.
Astfel functie de OEM avem:
- Clasa industriala (surse profesionale): Zippy/Emacs, Etasis, Seasonic
- Excelente: Seasonic, Enermax, Channel Well Tech CWT, Impervio, ATNG
- Foarte bune: Enhance, Lite-On, Delta, Sirtec, SevenTeam, Fortron-Source (FSP), Topower, AcBel Polytech, Andyson Electronics
- Medii: Superflower, Wintech, Heroichi
O sa spuneti Bine, bine, dar noi de unde stim ce e in interiorul unei surse? Aveti aici o lista cu producatorii de surse PC functie de OEM-ul folosit.
Producatorii ale caror surse ar fi bine sa le evitaţi sunt in ordine alfabetica:
B-Move
Conceptronic, Coolmax
Delux, Dynapower,
InWin, Inter-Tech
JNC
KME, Kiss Quiet
Modecom
Raidmax, RPC, Premier
Speeze, Spire, Segotep
Thermaltake (cu excepţia modelelor cu CWT)
Tecnoware
Iar producatorii ale caror surse ar trebui cumparate dupa o documentare amanuntita daca totusi doriti sa le cumparati sunt:
Floston
LC Power
nJoy, NOX
Rasurbo
Xigmatek, Xilence
E destul de dificil sa incadrezi surse intr-un buget, intr-o categorie de buget, pentru simplul motiv ca functie de puterea modelului, pretul creste direct proportional cu aceasta. Exista totusi producatori care se incadreaza insa in anumite segmente de preturi functie desigur si de putere. Voi incerca sa fac citeva recomadari functie de putere si categoria de preturi avuta in vedere folosindu-ma in principal de sistemele de filtrare oferite de site-urile magazinelor PC Garage/eMag. Link-urile de mai jos va vor indica doar acele surse caracteristice categoriei specificate. E de asemenea posibi sa o gasiti goala, functie de modele devenite EoL (End of Life), sau aparitii de noi modele. De asemenea indicarea OEM-ului e relativa intrucit functie de fiecare model pot exista si exceptii. Corect este sa cautati in bazele de date indicate pentru a afla exact OEM-ul.
Alegere sursa PC, <500w, cat. budget (90-200RON).
In general in acest segment de preturi sursele Sirtec/Sirtec ce folosesc OEM Sirtec (propriu) au cel mai bun raport performanta/pret si practic acapareaza segmentul budget. Dar mai pot fi luate in considerare sursele Enermax(OEM propriu Enermax sau CWT), Antec(OEM Delta sau CWT), Corsair/Corsair(OEM CWT) si Super Flower/Super Flower(numai OEM propriu Superflower). In anumite conditii, in care un buget foarte redus impune limitari se pot lua in considerare sursele Floston/Floston sau nJoy (companie romanesca cu produse de calitate la un pret decent)
Alegere sursa PC, <500w, cat. value (200-400RON)
In aceasta categorie intra mai multi producatori ce au modele foarte apropiate ca si raport performanta pret. Astfel sursele Super Flower/Super Flower (OEM Superflower), Enermax/Enermax (OEM Enermax), Antec (OEM Delta sau CWT), Corsair/Corsair (OEM CWT), BeQuiet(OEM FSP sau Seasonic), Cooler Master (OEM ) sau Seasonic (OEM Seasonic) sunt potrivite pentru acest buget. Atentie la certificari si eficienta.
Alegere sursa PC, <500w, cat. performance (>400RON)
Aici intilnim surse performante cu certificari gold sau platinum, cu electronica de calitate de la Seasonic (OEM Seasonic), Corsair (OEM Seasonic sau CWT)
Alegere sursa PC, 500-700w, cat. budget (140-300RON):
Si in acest segment ursele Sirtec/Sirtec (OEM Sirtec) sunt prezente, insa la fel de bine stau ca si raport performanta/pret si Corsair/Corsair (OEM CWT), Super Flower/Super Flower (OEM Superflower), Enermax (OEM Enermax), OCZ (OEM Sirtec), si desigur performantele Seasonic (OEM Seasonic). In cazuri documentate se pot lua in considerare sursele Floston/Floston , Zalman sau nJoy.
Alegere sursa PC, 500-700w, cat. value (300-600RON):
In aceasta categorie isi fac loc incet numele grele ale producatorilor de surse Corsair/ Corsair (OEM CWT sau Seasonic), OCZ/OCZ (OEM Sirtec), Enermax/Enermax (OEM Enermax), Super Flower/Super Flower (OEM Super Flower), BeQuiet!(OEM FSP sau Seasonic), Sirtec/Sirtec (OEM Sirtec) sau Seasonic/Seasonic (OEM Seasonic). Nu va orientati spre modelele mai ieftine ale altor producatori, in acest buget e pacat sa faceti comp
Alegere sursa PC, 500-700w, cat. performance (>600RON):
Aici conduce detasat Seasonic (OEM Seasonic) cu certificari Gold si Platinum, Enermax/Enermax (OEM Enermax) sau Corsair (OEM Seasonic) din seria Prosesionala. In cazuri extreme puteti lua in considerare Sirtec (OEM Sirtec), BeQuiet!(OEM Seasonic sau FSP) sau Super Flower/Super Flower (OEM Super Flower) dar pentru acest buget va recomand sa ramineti la Seasonic sau Enermax. Desigur toate sursele din aceasta categorie sunt modulare.
Pentru surse mai mari de 700w in ultima perioada, datorita scaderii consumului placilor video si procesoarelor producatorii au restrins gamele de puteri mari si foarte mari. Desigur aceste surse sunt necesare cind discutam de montaje SLI, CrossFire sau servere multiprocesor.
Alegere sursa PC, >700w, cat. budget (200-400RON)
Datorita puterii necesare mari preturile acestei categorii incep de sus. Astfel avem Sirtec/Sirtec si OCZ (OEM-uri Sirtec) sau Super Flower (OEM Super Flower). Avind insa in vedere necesarul de putere si faptul ca aceste surse vor fi folosite in sisteme pretentioase, puternice, se impune sa face un efort financiar pentru urmatoarele categorii care sa va asigure eficiente superioare si protectii pe masura complexitatii PC-ului avut in vedere.
Alegere sursa PC, >700w, cat. value (400-700RON)
Aici se gasesc practic sursele accesibile financiar ce merita a fi luate in considerare pentru monstrii pe care ii aveti in vedere a fi asamblati. Iar pentru acest tip de componente care numai putin nu costa trebuie sa aveti in vedere BeQuiet!(OEM Seasonic), Antec (OEM Seasonic sau Delta), Seasonic (OEM Seasonic). Se pot lua in considerare si Sirtec sau Super Flower, in anumite conditii.
Alegere sursa PC, >700w, cat. performance (>700RON)
Aici gasim sursele cele mai puternice si mai performante, fiind si categoria cea mai populata. Astfel avem Seasonic/Seasonic (OEM Seasonic), Enermax/Enermax (OEM Enermax), Antec (OEM Seasonic), BeQuiet!(OEM Seasonic). Pentru acest buget nu recomand alti producatori in principal datorita calitatii OEM-ului. Aici discutam de electronica certificata de provenienta japoneza, control electronic al turatiei ventilatorului, o multitudine de protectii, certificare minim Gold, in general o calitate foarte ridicata
Bineinteles ca functie de OEM-ul folosit, nu numai aceste surse sunt potrivite pentru sistemele voastre. Mai sunt multe altele, insa daca aveti in vedere altceva documentativa tinind seama de calitatea OEM-ului folosit conform ierarhizarii pe care am publicat-o mai sus. Insa ceea ce am indicat consider eu ca au un raport pret/performanta bun si o calitate a OEM-ului folosit pe masura. In principiu, daca tineti cont de listele de mai sus puteti sa va orientati si spre alti producatori. In principiu insa Sirtec si Seasonic bulk sunt potrivite pentru sisteme budget, Seriile Builder si Enthusiast de la Corsair, OCZ, Seriile M, S, G de la Seasonic pentru sistemele middle range, iar Seriile X, Platinum de la Seasonic, Corsair Professional, Enermax Revolution pentru sistemele high end.
In afara de producator trebuie sa mai cautati ca sursa pe care o veti cumpara sa aiba garantia cit mai mare. Desi majoritatea surselor au garantie 2 ani, cu cit pretul creste, iar producatorul foloseste OEM-uri de calitate, creste si garantia ajungind la 3, 5 sau chiar 7 ani.
Pentru acest articol am folosit date dintr-un articol mai vechi, unul din cele mai bune pe care l-am citit pe tema data si pentru care ii multumesc autorului. Am adus bineinteles in actualitate anumite aspecte ramase in urma din motive evidente.
Daca aveti orice fel de nelamurire nu ezitati sa intrebati mai jos. Va voi raspunde cu placere. Spor la cumparaturi! 🙂