Este intr-adevar necesar pentru sistemul meu un SSD? Sunt convins ca multi si-au pus aceasta intrebare. In principal pentru ca nu sunt chiar ieftine, iar in anumite cazuri e dificila justificarea cheltuielii pentru rezultatul obtinut.
Solid State Disk (SSD) este un tip mai nou de solutie de stocare in care locul platanelor HDD-urilor a fost luat de chip-uri de memorie flash. Prima companie care a conceput acest tip de componenta este Samsung, dar in prezent sunt mai multe companii care produc SSD-uri. Tehnologia SSD ofera consum un redus de energie si viteze de transfer relativ mai mari .
Rata de scriere/citire a datelor este de circa 400-550 MB/s la modelele recente cele mai performante, insa nu aceasta e cel mai mare avantaj al SSD. Faptul ca datele se pot accesa in mai puţin de 0.01 milisecunde (incomparabil mai rapid decat cele mai bune hard diskuri actuale) reprezinta adevarata performanta a SSD-urilor. Consumul energetic al acestora este cu 50% mai redus decat hardurile convenţionale cu platane, SSD-urile, ajungind pina la max.2w. Deci avem:
Avantajele SSD-urilor:
- Viteza de citire/scriere foarte mare, acestea fiind de citeva ori mai rapide decât cele mai rapide hard diskuri conventionale
- Timpul de acces scazut, sunt de citeva sute de ori mai rapide decat la HDD-urile mecanice
- Consumul de energie redus, deoarece nu exista parti mecanice in miscare ceea ce face de asemenea ca si căldura disipata sa fie minima, iar nivelul de zgomot zero.
- SSD-urile nu se uzeaza mecanic si au o rezistenta mare la soc, vibratii si temperatura. Sunt de asemenea mai usoare decit HDD-urile
Dezavantajele SSD-urilor:
- Preţul – Preţul pe GB este mult mai mare decât la hardurile mecanice, desi a scazut foarte mult in ultima perioada. La aparitia lor era in jur de 10$/GB ajungind acum la circa 1.1$/GB la SSD-urile de capacitati mari. Totusi avind in vedere ca la HDD-uri avem cca 0.1$/GB diferenta e inca mare dar se micsoreaza constant.
- Durata de viata limitata – SSD-urile bazate pe memorii flash au un ciclu de scriere/citire limitat comparat cu hardurile cu platane, care teoretic pot si scrise/citite nelimitat. Acesta este dat de producatori si masurabil cu soft-uri specializate. Totusi la o folosinta normala, fara evenimente, cele actuale, se invirt in jurul a 8-10ani durata de viata, cu mult mai mult decit durata de viata a unei componente de sistem, chiar in conditiile in care aceasta nu se strica. Si aici ma refer la durata de timp pina la care componenta va fi total depasita moral devenind inutilizabila tehnic.
Care sunt criteriile de alegere SSD?
Capacitatea
Uzual SSD-urile se produc in capacitati de 60, 64, 90, 120, 128, 180, 240, 480GB, desi exista si valori intermediare functie de serie, generatie si producator.
Dimensiune
Constructiv SSD-urile sunt fabricate pentru 2,5” mergind montate in bay-urile interne de 3,5” pentru HDD-uri cu adaptoare speciale care pentru modelele mai scumpe vin in kit-ul de livrare impreuna cu setul de suruburi speciale. Am adaugat acest criteriu pentru ca pe piata sunt si modele de 1,8, si nu e bine sa va incurcati cu aceasta dimensiune, caracteristica in general netbook-urilor (laptop-urilor de mici dimensiuni fara HDD).
Tipul memoriilor
Functie de memoriile NAND folosite avem SSD-uri cu memorii asincrone si sincrone.
Bineinteles cele sincrone sunt mai rapide si in consecinta ceva mai scumpe. Asa ajungem la vitezele de transfer date. Astfel pentru un SSD prevazut cu memorii NAND asincrone avem viteze de scriere/citire 430-450/500-515 (MB/s) iar pentru cele cu memorii sincrone 500-520/530-560 (MB/s). Acestea sunt viteze date de producatori. In cazul rularii unor programe de test pot fi obtinute rezultate oarecum diferite, functie de sistemul pe care au fost instalate, fisierele rulate, etc
Ideea pe care trebuie sa o retineti este ca SSD-urile cu NAND-uri sincrone sunt mai rapide. Pretul e asa cum am spus ceva mai mare. Iar cel mai important lucru e ca diferenta de performanta nu o veti simti cu ochiul liber. Ea va fi simtita doar de progamele de benchmark. Iar pina la urma cel mai mare cistig pe care il aduce un SSD intr-un sistem e timpul de acces extrem de mic. Asta il veti simti cel mai pregnant indiferent ce SSD veti cumpara si monta.
Producatori
Pentru multi cumparatori in procesul de alegere SSD, alegerea producatorului e foarte importanta. Sunt o multime de firme ce produc SSD si in general produsele sunt de calitate. Probleme au mai fost cu controler-ele Sand Force insa incet incet s-au rezolvat. Practic orice SSD ati pune in sistem va face diferenta. Avem A-DATA, Corsair, Crucial, Intel, Kingston, Muskhin, OCZ, Samsung. Daca insa vreti si fiablilitate alegeti Samsung sau Intel. Desi preturile sunt ceva mai mari. Daca vreti un bun raport perfomanta/pret atunci Corsair sau OCZ sunt alegerea potrivita. Daca vreti un pret accesibil spre Kingston sau A-DATA trebuie sa va orientati. Oricum ar fi in general brand quality-ul acestor firme justifica pretul cerut.
Cum se monteaza un SSD?
Exact la fel ca un HDD SATA.
Detalii prezentate profesional gasiti aici. Ignorati ca se face vorbire de un HDD. Nu are nici o importanta. Desi la HDD-uri v-am spus ca indiferent ce versiune SATA veti folosi pentru transfer date, vitezele nu vor fi prea afectate, la SSD-uri este cu totul altceva. Va recomand sa folositi SSD-uri SATA3 cu cabluri de date SATA3 pe care sa le infinge-ti in porturile SATA3 ale placii de baza. Si veti vedea viteze de transfer de pina la 6Gbps (in realitate de 400-600 MB/s), cu conditia ca si dispozitivul care primeste sa fie SATA3, conectat in acelasi mod. Daca unul din dispozitive este SATA 2 sau SATA viteza de transfer se va reduce corespunzator versiunii standardului.
Cel mai important rol al unui SSD in sistem, datorat timpilor de acces extrem de mici pe care un HDD-nu ii poate atinge, este scurtarea secventei de boot la 8-15secunde, daca SO-ul este instalat pe SSD, functie de aplicatiile instalate. In general in exploatare normala calculatorul se va misca instant datorita acestor timpi de acces.
Atentie! In jocuri prezenta unui SSD nu aduce imbunatatiri. Bineinteles ca pot fi instalate jocuri ca pe orice dispozitiv de stocare insa diferenta notabila exista doar la timpii de incarcare ai misiunilor, hartilor, etc. In rest jocul se va misca identic ca de pe un HDD.
Recomandarea mea e daca aveti buget pentru un SSD sa cumparati unul de 120GB, il partitionati si pe o partitie SO-ul, iar pe cealalta jocurile. Daca e prea mult un buget pentru 120GB, un SSD de 60GB, cu un buget redus cu 30-40% va fi de ajuns pentru instalarea W7 si mai nou W8.
Nu folositi SSD-ul pentru stocare, e mult prea scump pentru asa ceva!
Voi face citeva recomandari pentru toate buzunarele pentru SSD-uri de 60-64 si 120-128GB pe SATA III.
Alegere SSD 60-64GB budget: Flash SSD Kingston V300 2.5, SSD Kingston 60GB SATA-III 2.5 inch V300 SSDNow, Flash SSD Kingston V 200 2.5, 60GB, SATA 3, SSD Kingston 60GB SATA-III SSDNow V+200
Alegere SSD 60-64GB value: SSD OCZ Vertex 3 Series 60GB SATA-III 2.5 inch, , SSD A-DATA XPG SX900 series 64GB SATA-III 2.5 inch
Alegere SSD 60-64GB performance: SSD Intel 60GB SATA-III 330 Series 2.5 inch 9.5 mm Reseller Pack, , SSD Samsung 64GB SATA-III 2.5 inch 830 Series Desktop
Alegere SSD 120-128GB budget: SSD Kingston 120GB SATA-III 2.5 inch V300 SSDNow, ,
Alegere SSD 120-128GB value: SSD Samsung 120GB SATA-III 2.5 inch 840 Series Basic, ,SSD A-DATA Premier Pro SP900 128GB SATA-III 2.5 inch
Alegere SSD 120128GB performance: SSD Intel 120GB SATA-III 520 Series 2.5 inch Reseller Pack, ,SSD Samsung 120GB SATA-III 2.5 inch 840 Series Desktop/Notebook upgrade kit, SSD Corsair Force Series GT 120GB SATA-III 2.5 inch