Alegere monitor PC

In urma avansului tehnologic din ultimii ani, procesul de alegere monitor pc nu mai este un lucru chiar simplu. Următorul articol se bazeaza pe ani de experienta dar nu se vrea un standard, ci o culegere de informatii in domeniu care sa va dea posibilitatea de a alege in cunostinta de cauza.

Care sunt criteriile pentru alegere monitor PC?

Tehnologia de fabricatie folosita

Nu mai este chiar un criteriu dar mi s-a parut corect sa amintesc aceasta categorisire a monitoarelor:

 • CRT (Cathodic Ray Tube) toata lumea le stie. Iar TV-uri bazate pe aceasta tehnologie (cu tub catodic) inca se mai gasesc prin magazinele specializate. Monitoare PC eu nu am mai vazut decit in magazinele SH. Productia lor a fost oprita daca nu ma insel prin 2008.
 • LCD (Liquid Christal Display) aceasta e tehnologia actuala. In acest moment practic toata piata monitoarelor e bazata pe aceasta tehnologie. Tehnologia LCD nu produce lumina iar pentru a functiona are nevoie de iluminare. Functie de modul de iluminare avem:
  1. tuburi CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) iluminare cu tuburi fluorescente, tehnologie relativ depasita care a inceput sa dispara lasind locul iluminarii LED
  2. LED (Light Emmiting Diode) iluminarea este bazate pe o matrice de diode LED dispusa in spatele panel-ului. Functie de forma dispunerii acestor diode in matricea de iluminare avem:
   • EL-WLED (edgelit LED) in care iluminarea alba e dispusa pe marginile panel-ului de-a lungul conturului. Puteti recunoaste aceasta tehnologie datorita monitoarelor/TV-urilor foarte subtiri care rezulta din folosirea ei.
   • WLED array (backlit LED) LED-urile albe sunt dispuse uniform pe toata suprafata din spatele panel-ului.
   • RGB LED array similara cu WLED array numai ca in loc de LED-uri cu lumina alba se folosesc LED-uri RGB, ce asigura o calitate a imaginii superioara. Acest gen de iluminare e folosit pentru monitoarele profesionale, iar preturile acestora trec de 1000€
 • OLED (Organic Light Emmiting Diode) reprezinta urmatoarea generatie de monitoare. Aceasta foloseste o dioda electro-luminiscenta din compusi organici. Panoul OLED poate fi folosit la televizoare si monitoare, sisteme de calcul portabile cat si la panouri publicitare. Cel mai mare avantaj al tehnologiei OLED este consumul scazut de energie, insa totodata, cel mai mare dezavantaj al acestui tip de panou il reprezinta limitarile actualelor tehnologii de productie, aceste panouri degradindu-se relativ repede.

Marea majoritate a monitoarelor actuale folosite pe scara larga sunt monitoarele cu iluminare backlit LED. Li se spune monitoare LED dar sunt tot monitoare LCD cu o alta modalitate de iluminare. La acestea ne vom referi in cele ce urmeaza.

Destinatia monitorului

De aici trebuie pornita decizia de cumparare. Pentru ce vom folosi monitorul? Office, gaming sau multimedia? Daca e office ce fel de aplicatii vom rula pe calculator, programe office uzuale sau aplicatii pentru grafica avansate, proiectare asistata, editare foto/video la nivel profesional? Bineinteles ca fiecare destinatie din cele amintite va putea intr-o oarecare masura sa se regaseasca in folosirea unui monitor, insa importanta este destinatia primordiala.

Functie de aceasta vom alege celelalte caracteristici ale monitorului.

Diagonala display-ului

O intrebare care nu pare foarte grea.

Ce dimensiune a diagonalei trebuie sa avem in vedere pentru alegere monitor? 17 ,19 ,20 , 21.5, 23, 24 sau 27? Exista bineinteles si mai mari. In general exista un raspuns simplu, monitorul cel mai mare  va oferi cea mai buna experienta. Dar nu e intotdeauna corect. Va trebui sa luati in considerare spatiul de pe birou, destinatia sistemului PC si performanta placii video. Presupunind ca spatiul de pe birou nu e o problema (desi credeti-ma ca aceasta problema e mult mai intilnita decit s-ar putea crede), daca aveti o placa video slaba (de generatie mai veche) degeaba optati pentru un monitor mare care probabil e full HD. Placa video nu va face fata in aplicatii solicitante (jocuri, programe de grafica) insa in multimedia se va descurca (vizionare fotografii, rulare filme, chiar in format HD). Daca nu aveti de gind sa schimbati placa video in vitorul apropiat e mai bine sa va orientati spre un monitor de dimensiuni relativ reduse cu rezolutie maxima pe masura (1366768, 1600900, etc). In principiu daca presupunem ca nu aveti probleme cu spatiul si placa video e de generatie recenta atunci functie de destinatie avem:

 • Sisteme office pentru sisteme office nepretentioase monitoare cu o diagonala de 19, 21,5 sau 23 sunt foarte de ajuns. Pentru aplicatii la nivel profesional (grafica, proiecta asistata, editare foto/video) va trebui facuta o analiza si functie de necesitatile software-ului folosit se va lua o decizie. In general discutam de monitoare mari minimum 24. Dar si 27, 29, 30 sau chiar mai mult functie de necesitati.
 • Sisteme gaming minim 23. Dar e bine 24. Unii gameri se impaca bine si cu 27, desi parerile sunt impartite datorita dimensiunilor pixel-ului si distantei minime necesare a fi pastrate fata de display.
 • Sisteme multimedia minim 24. Dar in general daca se opteaza pentru monitor in dauna unui televizor e bine 27 sau chiar 30. Dincolo de aceasta valoare, desi monitoare exista, e bine sa va ginditi la un televizor, cele moderne gasindu-se in diagonale de la 32 pina la 65 (chiar si peste) si fiind capabile sa se conecteze cu sistemele PC (conectori VGA, HDMI avind mai toate). Monitoarele mai mari de 30 au preturi foarte mari si nu se justifica decit in medii profesionale.

Rezolutia nativa

Ce este o rezolutia nativa? Rezolutia nativa este numarul fizic de pixeli pe monitor pe cele 2 dimensiuni. Primele rezolutii au fost date de standardul VGA (640480 pixeli) urmata la scurt timp de SVGA (800600 pixeli). In timp au aparut foarte multe standarde.

alegere monitor pc

Cele mai folosite sunt:

 1. HD(720p) – Rezoluţia standard de 1366×768, format 16:9. Rezolutie minima recomandata pentru monitoarele moderne. Potrivita pentru diagonale de max 19-20 (in caz contrar la diagonale mai mari imaginea formata poate deveni pixelata datorita dmensiunilor pixel-ului), si configuratii low budget cu placi video de generatie mai veche.
 2. WXGA+  – Rezoluţia standard 1440×900, format 16:10. Mai rara, desi intilnita in cazul monitoarelor de 19.
 3. HD+(900p) – Rezoluţia standard 1600×900, format 16:9. Folosita in general pentru monitoarele de 20 . Nu foarte intilnita datorita faptului ca s-a impus diagonala 21,5 ca si standard care foloseste full HD.
 4. Full HD (1080p) – Rezolutie standard 1920×1080, format 16:9. Practic cea mai intilnita rezolutie pentru monitoarele moderne cu diagonale intre 21,5-27. Potrivita monitoarelor pentru sisteme de gaming, multimedia cu configuratii mid range, high end
 5. UXGA -Rezolutie standard 19201200 , format 16:10. Display-uri de rezolutie superioara, potrivite monitoarelor de 24 si 27, folosite pentru sistemele de gaming sau proiectare asistata, grafica, etc  ca o solutie ceva mai ieftina la WQHD, WQXGA.
 6. WQHD Rezolutie standard 25601440, format 16:9. Display-uri de top destinate in general mediului profesional (grafica, prelucrare foto/video) cu rezolutii de 27 sau peste.

Format-ul panel-ului (aspect ratio)

Fiecare rezolutie suporta un anume format (proportie a imaginii). Primele formate au fost 4:3, inca folosite in televiziune. Si pentru anumite domenii sau doritori inca mai exista monitoare in format 4:3 (standard SXGA 12801024) la rezolutii inferioare. Industria IT a trecut insa mai rapid la formatele wide (largi) 16:9 sau 16:10 conforme cu standardele de mai sus. Asa ca daca nu doriti sa folositi monitorul doar pentru a viziona canale TV in 4:3 sau sa jucati jocuri vechi dinainte de 2006, neoptimizate pentru 16:9, nu va recomand sa va achizitionati monitoare in format 4:3.

Mai sunt si alte formate (5:3, 5:4, 17:10) insa nu mai sunt/sunt extrem de rar folosite. In ultima vreme isi face loc pe piata monitoarelor aspectul  21:9 ce se prezinta sub forma diagonalei de 29

Mai multe detalii despre rezolutia nativa si formatul panel-ului gasiti aici.

Tehnologia de fabricatie a panel-ului

O discutie relativ complicata dar care determina decisiv decizia de alegere monitor, precum si caracteristicile acestuia. Astfel avem urmatoarele tipuri de panel-uri:

TN (Twisted Nematic)

Practic cea mai ieftina si mai intilnita tehnologie pina acum citiva ani. Datorita acestor avantaje a fost folosita pe scara larga in mai toate implementarile pentru monitoare PC, display-uri de laptop de la aparitia LCD-urilor pina prin 2008. Desi ieftina si versatila tehnologia TN are dezavantaj in principal:

 • unghiurile de vizibilitate reduse de max.160-170º, functie de panel si de producator. Acestea insa sunt mai degraba marketing. Realitatea este ca dincolo de 140° culorile incep sa vireze spre griuri colorate, existind  panel-uri TN la care culorile incep sa se schimbe ca nuanta si dincolo de 90-120º.
 • calitatea scazuta a imaginii (in general pentru TN se foloseste o adincime de culoare pe 6-biti, respectiv 18-biti RGB). Pentru a reda in True Colour 24-Bit tehnologia TN foloseste interpolarea nuantelor pixelilor adiacenti pentru a se obtine nuanta potrivita.
 • isi schimba nuanta la presiune mecanica pe suprafata, lucru care le face inutilizabile in aplicatiile touch-screen

Avantajele majore a acestei tehnologii inca ramin:

 • timpii de raspuns relativ redusi, de dorit in gaming-ul la nivel profesionist sau pentru pasionati. In gaming normal, multimedia sau grafica nu este nici pe departe asa important. Despre timpul de raspuns al panel-urilor insa vom discuta pe larg ceva mai incolo.
 • pretul de cost redus.

IPS (In Plane Swiching)

Elaborata de Hitachi in 1996, imbunatatita de acestia pina in 2010 cind a fost vinduta Panasonic. In general panel-urile Hitachi/Panasonic nu sunt implementate in monitoare fiind folosite doar pentru televizoare. Aceasta tehnologie, aliniaza celulele cristalului lichid pe orizontala blocind o arie mai mare de transmisiune, acest lucru fiind posibil doar cu o sursa de lumina mai puternica in fundal, ceea ce va duce implicit la un consum mai mare de energie.

Din 2007 LG isi dezvolta propria tehnologie IPS incepind cu varianta H-IPS (Horizontal IPS). Aceasta sufera imbunatatiri succesive prin E-IPS (Enhanced IPS), P-IPS (Professional IPS unde se ajunge la 10-biti adincime de culoare). Panel-urile produse de LG desi excelente ca si calitate sunt considerate scumpe de piata. LG este nevoit sa reduca adincimea de culoare la 6-biti scotind versiunea e-IPS (nici dupa 3 ani LG nu a specificat de unde vine e, desi net-ul a denumit aceasta versiune economic-IPS). Aceasta versiune a fost cea mai intilnita in monitoarele IPS ale tuturor producatorilor pina anul trecut. In 2011 LG reuseste sa puna la punct AH-IPS (Advanced High Performance IPS) care rezolva multe din problemele panel-urilor IPS la un pret covenabil pietei de monitoare.

Avantajele panel-ului IPS sunt in principal:

 • calitate a imaginii foarte buna, culori foarte apropiate de nuantele naturale, claritate
 • unghiuri de vizibilitate foarte bune, de circa 178-180º, motiv pentru care sunt foarte folosite si pentru televizoare.
 • potrivite pentru solutiile touch screen, la atingere suprafata panel-ului nu isi schimba culoarea.

Ca si dezavantaje ar fi :

 • timpii de raspuns relativ ridicati. Problema nu mai este insa nici pe departe deranjanta ca la primele versiuni. AH-IPS-urile ofera experiente de gaming mai mult decit satisfacatoare.
 • pretul de cost relativ ridicat. Insa nu mai exista diferente de 2-300%  ca la panel-urile ce foloseau tehnologiiile initiale, AH-IPS-urile fiind mai scumpe functie de implementare fata de TN-uri similare cu 30-50%
 • consumul energetic cu circa 10-15% mai mare fata de TN-uri pe implementari similare. Insa in conditiile in care consumul unui monitor a scazut la jumatate din consumul unui bec, nu prea mai conteaza.

VA (vertical alignment)

O tehnologie destul de raspindita in ultima perioada cu multe variante constructive functie de producator. La panel-urile VA, materialul cristalelor lichide exista in mod natural in stare orizontala, astfel nu mai este nevoie de tranzistoare suplimentare (asa cum se intampla la panel-ul IPS). In lipsa tensiunii, celula de cristal lichid ramane perpendiculara cu substratul, astfel obtinandu-se un ecran negru. Avem urmatoarele categorii constructive:

 • MVA (Multi-domanin Vertical Alignment)   produse de AU Optronics, in principal reusesc unghiuri de vizibilitate extinse (ca ale IPS-urilor), o buna reproducere a culorilor, timpi de raspuns imbunatatiti (mai mici decit IPS dar mai mari decit ai TN-urilor) si un contrast foarte bun. Colour shift-ul se va simti insa nu atit de puternic ca la TN-uri. Varietatile dezvoltate ulterior precum P-MVA sau mai nou AM-VA (cu care s-a reusit o treba destul de buna) de catre AU Optronics  sau S-MVA produs de Chi Mei Optoelectronics reprezinta panel-uri reusite pe care le veti gasi in implementarile actuale. AM-VA -ul AU Optronics s-a impus destul de mult fiind cel mai intilnit in implementarile marilor producatori ca Benq, Dell, ASUS, etc.
 • PVA (Patterned Vertical Alignment) o tehnologie ceva mai ieftina PVA nu foloseste metodele de stimulare a culorii folosite de MVA.  Varianta S-PVA a fost pusa la punct de catre Samsung/Sony reduce timpii de raspuns, pastrind caracteristicile tehnologiei. Aceste panel-uri sunt in general folosite la televizoare, desi mai pot fi gasite pe modelele vechi de monitoare Samsung.

Tehnologiile VA in general rezolva partial probemele cauzate de timpii de raspuns relativ mari ai IPS-urilor dar pierd usor pe partea de calitate a imaginii. Unghiurile de vizibilitate se pastreaza la valorile celor oferite de IPS-uri. Punctul tare al acestei tehnologii este contrastul excelent, mult mai mare decit la TN-uri sau IPS-uri, fapt ce le-a impus puternic in industria televizoarelor.

Mai nou, AU Optronics, practic cel mai mare producator de VA-uri, incepind cu 2013 a pus la punct varianta AH-VA, care practic elimina diferentele de performanta cu IPS-urile. Desi nu s-a publicat inca nimic despre tehnologia folosita, se pare ca AUO a folosit o tehnologie similara IPS-urilor decit VA-urilor. Deocamdata e disponibil doar pe modelele profesionale pentru grafica la preturi pe masura, insa probabil va fi implementat si pe modele mai ieftine.  Ulterior AUO imbunatateste si varianta AM-VA, asa numitul AM-VA+, panel ce rezolva intr-o buna masura diferentele de calitate a imaginii cu IPS-urile, si reduce impactul minusurilor tehnologiei VA (black crush-ul, shifting-ul, etc). Initial destinat doar modelelor profesionale de diagonala mare, in a doua jumatate a lui 2014 apare si pe modele mid-range.

PLS (Plane Line Switching)

Tehnologie dezvoltata de Samsung ca raspuns la impunerea pe piata a IPS-urilor LG. Caracteristicile acesteia sunt sensibil apropiate de cele ale AH-IPS-urilor LG:

 • calitate excelenta a imaginii, luminozitate si claritate
 • unghiuri de vizibilitate excelente
 • pret de cost comparabil cu IPS-urile LG, desi implementarile pe piata romaneasca au preturi superioare implementarilor IPS.

Vis-a-vis de calitatea imaginii parerile sunt impartite. Unii utilizatori considera ca acestea au o calitate superioara, altii spun ca e comparabila cu implementarile IPS. Nu am auzit/citit pareri precum ca PLS-urile au o calitate a imaginii sub calitatea IPS. Incepind cu 2013, ca raspuns la AH-IPS-ul pus la punct de LG, Samsung raspunde cu o versiune similara, AD-PLS ce se gaseste implementata pe modelele Samsung, Dell, etc.

Mai exista si alte varietati de panel-uri precum AFFS(Advanced Fringe Field Switching), ASV (Advanced Super View), etc dar care nu s-au impus pe piata monitoarelor PC sau televizoarelor, reprezentind solutii tehnice specializate.

Despre avantajele si dezavantajele fiecarui tip de panel si despre problemele pe care le au acestea gasiti detalii aici.

Acum se pune intrebarea, functie de destinatie dar si de buget, ce panel alegem pentru monitorul nostru?

De dorit ar fi IPS sau PLS dar sunt mai scumpe. Urmate de VA si la urma TN. Astfel alese incit sa satisfaca cel mai bine necesitatile destinatiei primordiale a sistemului. Astfel pentru:

 • office functie de buget oricare dintre ele. Desigur un TN este de ajuns. Dar daca bugetul permite de ce sa nu va odihniti ochii cu niste culori mai naturale generate de un panel IPS/PLS
 • gaming aici IPS/PLS. Depinde de buget. Daca totusi vorbim de gaming la nivel profesional, intervine necesitatea unui timp de raspuns 1-2ms gtg, iar un monitor de gaming profesional cu panel TN se impune.
 • multimedia aici eu recomand VA-urile datorita contrastului ridicat. Dar fac fata la fel de bine in gaming sau aplicatii office.
 • aplicatii de grafica profesionale (proiectare asistata, grafica 3D, prelucrare foto/video profesionala) doar IPS sau PLS.

Bineinteles ca toata aceasta recomandare cade in cazul unui buget restrins. In general pentru bugete sub 700RON nu se poate discuta decit de TN-uri. Desi exista si exceptii in cazul reducerilor sau promotiilor. Iar atunci nu ne mai ramine decit sa luam in considerare caracteristicile tehnice si dotarile.

Ca si producatori de panel-uri avem ca si importanta pe piata actuala: LG (pentru IPS-uri), Samsung (pentru TN-uri si S-PVA), AU Optronics (pentru AMVA), CM Optoelectronics (pentru TN-uri). Mai sunt multi altii insa ponderea lor e redusa. Sunt in general producatori de monitoare/TV care isi produc singuri panel-urile ca NEC, Eizo, Bealinea, etc sau cu impact regional.

Panel Coatings

Nu prea am cum traduce acest termen. In nici un caz vopseaua panoului ;).  Este vorba despre tipul ultimului strat al panel-lui, stratul finish. E un aspect pe care eu il consider important dar pe care cumparatorii tind sa nu il ia in considerare. Un motiv ar fi si ca piata nu le prea da de ales. Practic avem urmatoarele categorii:

 • finish glossy. Pina la un moment dat piata monitoarelor a fost dominata de panel-urile cu finish glossy. Aceasta pentru ca in cazul acestui gen de finish pentru o iluminare relativ redusa, culorile/nuantele erau mult mai vii, mai apropiate de realitate. Problemele apar in cazul in care monitorul e montat intr-o incapere iluminata sau cu fata spre o sursa de lumina reflextii foarte deranjante ale razelor luminoase.
 • finish antiglare (matte). Pentru acest gen de panel-uri care s-au impus tot mai mult pe piata in ultimii 2 ani, dezavantajul reflexiei luminii fiind indepartat prin tratarea cu un hard-coating 3H. Procedeul s-a impus initial pentru monitoarele mediului profesional raspindindu-se apoi in piata. Bineinteles acest tip de finish matuieste oarecum culorile/nuantele, fara insa a se considera ca acest dezavantaj face monitoarele cu acest tip de panel inutilizabile.
 • finish light matte. Este se pare ultima tehnologie anuntata de LG cel mai mare producator de panel-uri IPS pentru ultima serie de panel-uri, seria 7. Imbina ambele tipuri de finish incercind sa indeparteze dezavantajele fiecareia.

Alegerea bineinteles va apartine. Insa e bine sa fiti informati despre aceasta problema si sa achizitionati in cunostinta de cauza. E bine sa verificati locul unde veti instala viitorul monitor cu un tablou cu geam bine curatat. Daca reflexiile luminoase va deranjeaza, orientati-va spre un monitor cu finish antiglare.

Caracteristicile tehnice (paramentrii de performanta)

Pentru alegere monitor PC trebuie sa avem in vedere urmatoarele caracteristici:

Dimensiuni pixel

Reprezinta marimea geometrica a unui pixel. In cazul unor monitoarelor PC moderne (in care se presupune ca avem o rezolutie nativa full HD 19201080) marimea unui pixel este de 2-3 zecimi de milimetru. Variaza de la 0,24mm (pentru monitoarele de 21,5) pina la 0,31mm (la monitoarele de 27). Bineinteles nu e o regula stricta si functie de proaducatorul panel-ului mici diferente pot exista intre monitoare de aceeasi rezolutie si diagonala. Bineinteles dimensiunea pixelului scade odata cu cresterea rezolutiei pentru un panel de aceeasi diagonala, imaginea devenind mai clara. Totusi rezolutiile peste full HD determina un pret mai mare.

O caracteristica mai putin luata in considerare ar fi dot pitch-ul (distanta intre pixeli) care cu cit e mai mica, scade distanta minima de vizualizare. Insa e mai dificil de aflat intru-cit producatorii panel-urilor nu se inghesuie sa o publice.

Luminozitatea

Se masoara in cd/mp (candele pe metru patrat) indicind cit de luminoasa este o suprafata. Panel-urile moderne pot avea luminozitati cuprinse intre 100-400 cd/mp. Standardele de calitate pentru lucrul in fata unui monitor recomanda o luminozitate de min. 250 cd/mp.

Rata de refresh

Rata de reimprospatare (Refresh Rate) specifica de cate ori pe secunda monitorul redeseneaza imaginea care ii este oferita. O rata de reimprospatare prea mica poate cauza o palpaire a imaginii si va fi mai sesizabila mai ales pe monitoarele de dimensiuni mai mari, cauzind discomfort ocular si dureri de cap. Monitoarele moderne au rate de refresh de 60-85Hz. Este bine sa urmariti monitoare cu rate de refresh cit mai ridicate, si in nici un caz sub 60 Hz (inca se intilneste la monitoare de model mai vechi)

Exista monitoare high-end din gamele profesionale care suporta o rata de refresh de 120Hz. Aceasta ofera o distorsiune mai mica la vizionarea filmelor inregistrate la 24 cadre pe secunda (frame per second). Rata de 120Hz a fost aleasa ca fiind cel mai mic multiplu comun intre 24 fps (standardul cinema) si 30 fps (standardul TV). Bineinteles aceasta rata de refresh superioara este extrem de agreata de gamerii pasionati sau profesionisti. Pretul unor asemenea monitoare este insa pe masura (cu circa 60-120% mai mare decit un monitor similar fara 120Hz)

Timpul de raspuns

Timpul de raspuns a reprezentat in ultima decada un criteriu decisiv pentru alegere monitor PC. Aceasta caracteristica deosebit de importanta la inceputurile LCD-urilor cind acestea aveau timpi de raspuns peste 24ms, a pierdut orice importanta odata cu avansul tehnologic in domeniu.
Timpul de raspuns masurat in [ms] reprezinta timpul necesar unui pixel sa treacă din starea activa (negru), în starea inactiva (alb) si iar in cea activă (negru). Acesta este timpul real de raspuns, timpul bwb (black-white-black).

Pe masura avansului tehnologic desi cercetarea a reusit sa imbunatateasca mult timpii de raspuns ai panel-urilor acestea au ramas in limita a 6-14ms (functie de tipul panel-ului), limita mai mult decit suficienta pentru un vizionarea impecabila a unui film in 1080p sau a  unui gaming de calitate. Functie de tipul panel-ului avem: 14ms pentru panel-uril IPS, circa 12ms pentru panel-urile VA, circa 6-8ms pentru panel-urile TN, timpii reali de raspuns ISO (timpii standard de tranzitie bwb). In aceste limite (max. 16ms bwb) timpii de raspuns ai panel-urilor nu afecteaza experientele de gaming sau multimedia ale unui utilizator normal. Trebuie doar sa va puneti intrebari dincolo de un timp bwb dincolo de 20-24ms bwb. Atunci efectul de ghosting poate deveni deranjant. Dar despre defectele monitoarelor in alt articol.

In goana dupa piata/profit, odata cu introducerea pe scara larga a tehnologiei RTC (overdrive) care tehnic a reusit sa reduca semnificativ timpii de tranzitie intre diferite nuante de gri, departamentele de marketing ale producatorilor au lansat in piata conceptul de timp de raspuns masurat intre nuante de gri, asa numitul timp de raspuns gtg (grey to grey). Din acest motiv am ajuns sa intilnim timpi de raspuns de 1-2ms gtg in cazul monitoarelor cu panel TN, 4-5ms gtg in cazul celor cu panel VA, sau 5-8ms gtg in cazul IPS-urilor. Si asta in conditiile in care pentru monitoare similare prevazute cu exact acelasi panel intilnim timpi gtg diferiti functie de producatorul monitorului. Aceste diferente provin din implementare si sunt datorate standardelor diferite ale fiecarui producator.

In aceste conditii nu mai luati de bune valorile gtg. Nu ajuta cu nimic daca vedeti 2ms gtg in loc de 5ms gtg. Mult mai importante sunt alte caracteristici de care trebuie sa tineti cu adevarat cont (tip panel, calitate a imaginii, contrast, rezolutie, consum energetic, etc). In toata acesta discutie exista o singura exceptie. Monitoarele destinate gaming-ului profesionist. Aici, in conditii competitionale, unde dealtfel se folosesc doar monitoare TN de ultima generatie cu o rata de refresh 120Hz, timpii cit mai scazuti de raspuns sunt esentiali in anumite jocuri (in general in FPS-uri). Insa acele monitoare nu sunt ieftine deloc.

Detalii despre importanta (sau nu) a timpului de raspuns gasiti aici.

Contrastul (contrast ratio)

Contrastul, este raportul dintre cel mai stralucitor alb si cel mai intunecat negru pe care panel-ul in cauza este capabil sa il reproduca. Normal ca un contrast superior este de dorit pentru orice panel. Contrastul real pentru panel-urile moderne variaza intre 1000:1 pentru panel-urile TN, IPS pina la 5000:1 pentru panel-urile VA. Mai mult in bunul obicei de a complica lucrurile marketingul companiilor producatoare a introdus asa-numitul contrast dinamic. Acesta reprezinta acelasi lucru insa in cazul unei imagini in miscare, lucru deosebit de dificil intru-cit intervin si alti factori de care trebuie sa se tina cont, foarte dificil de cuantificat. Nu voi mai intra in amanunte. Am vazut functie de producator niste cifre ametitoare pentru contrastul dinamic80.000.000:1. Nu va lasati pacaliti.Va spun ca pur si simplu nu merita sa va mai bateti capul cu asa ceva. Cautati, daca nu e publicat de cartea tehnica, contrastul tipic (real) si nu acceptati aceasta valoare sub 1000:1.

Unghiurile de vizualizare

Reprezinta unghiul pentru care luminozitatea imaginii formate nu scade sub 50% fata de luminozitatea frontala a imaginii.

O caracteristica esentiala pentru un monitor folosit in multimedia. Mai putin in gaming sau office (pentru ca in aceste cazuri utilizatorul sta in fata monitorului). Acestea difera functie de panel. Astfel panel-urile TN au unghiurile cele mai reduse (in special pe verticala) In general se indica de catre producator, pentru TN moderne, unghiuri de vizibilitate de 160-170º. In realitate nu trec de 140º.

Monitoarele dotate cu panel-uri IPS, PLS, VA au unghiuri de vizibilitate superioare 176-178º. Minimul acceptat ar trebui sa fie 170º. Detalii despre unghiurile de vizibilitate mai gasiti in acest articol.

Consumul energetic

In general consumul monitoarelor LED a scazut de la generatie la generatie odata cu avansul tehnologic. Bineinteles functie de implementare vor exista diferente chiar daca vorbim de acelasi tip de panel folosit. Diferentele insa au devenit atit de mici incit cei citiva watti suplimentari nu mai constituie un criteriu decisiv intre doua monitoare similare. Consumul creste cu diagonala. In general nu se mai justifica un consum mai mare de 70-80w chiar si pentru monitoare de 27.

Dotari

Cind ne referim la dotarile unui monitor se are in vedere:

Conectica

Este vorba de conectorii de pe spatele display-ului. Acestia sunt de mai multe tipuri:

 • VGA (Video Graphics Array/Adaptor) intrare semnal analog, standard relativ invechit care a inceput sa dispara din dotarea monitoarelor moderne. Nu constituie un must have, daca placa video nu dispune de asa ceva.
 • DVI (Digital Visual Interface) intrare semnal digital, reprezinta standardul actual pentru intrare imagine. Acest conector reprezinta un must have pentru monitorul ales.
 • HDMI (High Definition Multimedia Interface) intrare semnal digital multimedia adica imagine si sunet. Nu e necesar decit daca aveti monitorul cu boxe integrate si nu mai vreti sa folositi un cablu separat de sunet, iar placa video e prevazuta si ea cu HDMI
 • Display Port ultima versiune de interfata digitala pentru imagine. Destinata sa inlocuiasca VGA si DVI. Are functionalitati similare cu HDMI.
 • Line in intrarea audio in cazul in care se foloseste conexiune VGA sau DVI, iar monitorul e prevazut cu boxe
 • Line out iesire audio pentru casti sau alte dipozitive.
 • Hub USB 2.0/3.0 2-4 intrari USB2.0/3.0 destinate conectarii dispozitivelor USB direct la monitor.

La monitoarele de top se mai pot gasi interfata Thunderbolt, conector RJ-45, Firewire, etc. Pentru un monitor decent e necesar un minim de 2 intrari: DVI si Line in (daca monitorul e prevazut cu incinte audio). In rest cu cit mai mult cu atit mai bine.

Multimedia

Dotarile multimedia au devenit in ultima perioada ceva obisnuit in dotarea monitoarelor dincolo de un anumit segment de preturi. Cele mai intilnite sunt:

 • incintele acustice incluse, de obicei, functie de implementare intre 1-5w putere reala. Mai nou pentru modelele de top au aparut implementari ale unor producatori cu nume valoroase ca Bang&Olufsen sau Altec Lansing.
 • web cam la modelele destinate multimedia. Nu sunt camere extrem de performante insa servesc bine scopului pentru care au fost concepute, folosirea software-ului Skype, YMessenger, etc
 • microfon  de obicei il gasim la modelele prevazute cu web-cam.

Posibilitati de reglare pozitie display

E vorba despre posibilitatile de reglare ale display-ului:

 • inaltime mai rar intilnita, doar la monitoarele profesionale sau semi-profesionale. In general creste pretul monitorului
 • rotirea pe axa orizontala (tilt) cel mai intilnit reglaj al unui monitor, reglararea prin rotirea fata-spate
 • rotirea pe axa verticala (swivel) rotirea stinga-dreapta a display-ului
 • rotirea dispaly-ului din landscape in portrait (pivot) intilnita la fel la modelele mai scumpe, destinate in primul rind procesarii grafice.

Cabluri incluse

In general producatorii includ in pachetul standard cablul de alimentare 220Vca si un cablu VGA. Datorita propocolului depasit tehnologic, interfata VGA a inceput sa dispara din dotarea placilor video si incet incet a monitoarelor. Astfel in dotarea monitoarelor au inceput sa apara cabluri DVI, HDMI, Audio in, etc. Desigur un minimum reprezentat de un cablu DVI ar fi de dorit pentru un monitor. Atentie la tipul de DVI folosit pentru placa video si pentru monitor. E posibil sa nu fie identice. Daca monitorul vine cu cablu inclus e ok, daca nu va trebui sa il alegeti. Aveti aici tabelul de compatibilitati intre cele 3 tipuri de mufe DVI.

Pentru monitoarele capabile 3D este necesar ca pachetul sa contina deasemeni si macar o pereche de ochelari 3D, daca nu chiar 2.

Posibilitate de prindere in perete

Datorita dimensiunilor din ce in ce mai mari incepind cu 23 o parete din producatori echipeaza monitoarele cu posibilitate de prindere in perete a display-ului. In general pentru dimensiunile uzuale de 23, 24, 27 dimensiunea preinderii e de 100x100mm. Pentru a o folosi insa e nevoie de suporti speciali care trebuie achizitionati separat si functie de model citeodata chiar si de cabluri de alimentare speciale in unghi de 90º.

Producatori

Un criteriu foarte important pentru unii cumparatori. Si intr-o oarecare masura si este, Pentru ca e normal ca si cumparator sa tinem seama de brand quality-ul unei firme. Din pacate insa in acest domeniu nu e chiar valabil. Pentru ca cei ce vor sa cumpere un monitor cred ca cei mai mari si mai buni producatori de televizoare automat sunt si cei mai buni producatori de monitoare PC. De fapt situatia e destul de diferita. Iar producatori precum Samsung sau LG nu sunt deloc in producatorii de top pentru monitoare. Functie de brand quality o categorisire a producatorilor ar arata cam asa:

 • Calitate de top : NEC, Eizo, Apple monitoare de calitate foarte ridicata ce folosesc panel-uri specializate, cu adresabilitate clara mediului profesional (aplicatii grafice profesionale, prelucrare grafica profesionala). Pretul e ridicat.
 • Calitate excelenta: Dell, HP, ASUS , Benq (modelele pentru gaming profesional), Samsung (modelele pentru gaming profesional) monitoare de calitate, cu implementari de ultima ora ce folosesc panel-uri de ultima generatie. Desi au preturi ridicate sunt acesibile consumatorului casnic (home use).
 • Calitate foarte buna: Benq, LG, AOC, Phillips implementari de calitate cu un raport performanta pret foarte bun.
 • Calitate buna: Samsung, Acer, Fujitsu. Producatori ce folosesc in principal panel-uri TN. Implementarile sunt produse din gama budget.

Sunt foarte multi producatori de monitoare . Nu va recomand sa cumparati monitoare ce se numesc Horizon, Viewsonic, Viewtech, Hanns, etc sau altele de acelasi gen. In ciuda pretului atragator sunt echipate cu panel-uri TN de modele invechite, cu implementari depasite tehnologic care va vor dezamagi intr-un tip scurt.

Voi face citeva recomandari pentru cele mai folosite diagonale pe categorii de bugete:

Alegere monitor PC diagonala 21.5:

Categoria budget:

Categoria value:

Categoria performance:

Alegere monitor PC diagonala 23:

Categoria budget:

Categoria value:

Categoria performance:

Alegere monitor PC diagonala 24:

Categoria budget:

Categoria value:

Categoria performance:

Alegere monitor PC diagonala 27:

Categoria budget:

Categoria value:

Categoria performance:

In ultima perioada au aparut si monitoarele de 29 cu raport 21:9:

sau chiar de 30-32 cu raport 16:9, 1440p sau 1600p, cu aceeasi dimensiune a pixel-ului ca la modelele de 24:

O aparitie deocamdata exotica e reprezentata de modelele 4K (38402160). Cu preturi prohibitive daca discutam de implementari ale panel-urilor IPS sau IZGO (Sharp), incep sa isi faca loc pe piata implementarile cu TN-uri cu preturi sub 1000$:

Deocamdata sunt potrivite doar pentru multimedia, suportul pentru gaming fiind destul de redus, desi numarul de jocuri care accepta aceasta rezolutie creste. Sunt deasemeni recomandate in grafica datorita spatiului de lucru mai mare decit cel asigurat de full HD.

Acestea sunt monitoare cu cel mai bun raport pret/performanta la o calitate corecta pentru pretul lor. Desigur in cadrul fiecarei game de modele pentru fiecare producator veti mai gasi modele care se pot potrivi nevoilor voastre. Nu uitati insa de ce trebuie sa tineti cont. Iar daca aveti nelamuriri nu ezitati sa puneti intrebari.

Intr-un viitor articol (sau articole 😉 )  voi reveni cu detalii despre defectele si problemele monitoarelor, intretinerea lor, conectica si cablurile necesare si calibrarea lor. Daca aveti intrebari nu ezitati sa le puneti mai jos.

LE. Articolul despre defectele si problemele monitoarelor il gasiti aici. Asa cum am promis voi reveni si cu un articol despre calibrarea, conectica si intretinerea monitoarelor.

Rugaminte pentru cititorii mei! 🙂

Intru-cit postarile sunt foarte numeroase va rog sa folositi acelasi loc unde vi s-a raspuns, folosind optiunea Reply, daca aveti neclaritati despre un subiect deja deschis, pentru a imi usura posibilitatea de a raspunde. Imi e totusi destul de dificil sa caut inapoi prin sute de posturi pentru a ma pune la curent cu situatia de care fiecare vrea sa discute citeodata la zile distanta. Si sunteti destul de multi. Pe de alta parte daca aceasta rugaminte nu imi este respectata imi rezerv dreptul  sa nu aprob acele posturi si, implicit, sa nu raspund la ele.

Iar daca acest articol considerati ca v-a fost de ajutor va rog sa folositi cu incredere butoanele de mai jos! 🙂 In speranta ca ma veti ajuta si voi multumesc anticipat! 🙂