Asa cum am promis revin cu un alt articol despre conectica monitor. Ma refer, desigur, la cablurile folosite pentru conectarea acestora la placile grafice dedicate sau integrate ale PC-urilor voastre.
Conectica monitor
Sunt convins ca multi dintre voi stiu despre ce este vorba, insa sunt sigur ca vor fi si din cei ce doresc sa stie mai multe detalii despre acest subiect, pentru ca sunt intrebat de foarte multe ori Imi puteti recomada si mie un cablu pentru monitorul meu? , iar acest lucru nu e chiar atit de complicat daca stii putin din partea tehnica si tii cont de citeva cerinte. In general conectica monitoarelor se imparte in 4 categorii:
A. Cabluri
Asa cum aminteam in articolul initial, si acum voi detalia, monitoarele sunt prevazute cu o varietate de porturi, dintre care cele mai intilnite sunt:
Astfel avem pentru:
- VGA (Video Graphics Array/Adaptor) intrare pentru semnal analog, standard relativ invechit care a inceput sa dispara din dotarea monitoarelor moderne. Nu constituie un must have, daca placa video nu dispune de asa ceva. Il veti mai gasi in general pe monitoarele budget, foarte rar pe monitoarele mid range sau top. Semnalul analog se poate converti in semnal digital pentru o calitate decenta timpurilor actuale, insa pretul convertorilor de semnal e relativ ridicat si dupa parerea mea nu merita. Despre acestea vom vorbi ceva mai incolo. Mai degraba cumparati-va din start placa video cu iesire digitala si desigur si monitor cu acest tip de intrare. Daca totusi optati pentru acest tip de conectare, cablul VGA nu trebuie sa aiba mai mult de 40m lungime. Ca regula generala semnalul analog are o calitate mai scazuta decit cel digital si daca sunteti curiosi sa folositi aceleasi formate multimedia puteti observa acest lucru in caz ca aveti rabdare sa le comparati.
- DVI (Digital Visual Interface) intrare semnal digital, reprezinta standardul actual pentru intrare imagine si totodata si cel mai folosit. Acest conector reprezinta un must have pentru un monitor decent. Exista insa o problema de care trebuie sa tineti cont, standardul DVI are mai multe tipuri de conectori functie de cantitatea de date ce trebuie traficata si tipul de semnal ce poate fi folosit. Exista conectori ce permit si semnal analog pe linga cel digital, DVI-I in ambele avarinate single link sau pentru dual link, dupa cum exista conectori ce permit doar semnal digital (dealtfel si cei mai folosititi), DVI-D, la fel in ambele variante, single si dual link. Mai exista varianta DVI-A doar pentru semnal analog, dar este extrem de rar folosita si nu o veti gasi pe monitoare.Problema cu acestia este ca nu sunt compatibili constructiv in totalitate, din motive evidente, iar in cind avem o placa video mai veche sau un monitor mai vechi e bine sa verificam, pentru ca un cablu DVI-D va intra intr-un conector DVI-I , pe cind reciproca nu e valabila, un cablu DVI-I nefiind compatibil cu un conector DVI-D, decit daca ii extrageti (taiati, rupeti) pinii ce sigura transmiterea semnalului analog, desi nu recomad acest sport daca tineti la monitorul vostru. Deci functie de mufele pe care le aveti pe placa video sau placa de baza (pentru placile video integrate) si mufa de pe monitor va trebui sa alegeti un cablu DVI sau un adaptor potrivit. In general folosirea cablurilor DVI dual link e necesara pentru statiile grafice unde e necesar trafic de cantitati mari de date >7,92Gbit/s fata de single link care pot duce doar >3,96Gbit/s. Se pot cumpara cu rezultate bune pina la lungimi de maximum 5 m, dupa care e necesara amplificarea semnalului pentru a se mentine calitatea. Mai mult detalii puteti gasi aici.
- HDMI (High Definition Multimedia Interface) intrare semnal digital multimedia adica imagine si sunet. Adica mai pe intelesul oricui un cablu HDMI e un cablu DVI impreuna cu un cablu audio, daca vrei HDMI=DVI+Audio. Nu e necesar decit daca aveti monitorul cu boxe integrate si nu mai vreti sa folositi un cablu separat de sunet, iar placa video e prevazuta si ea cu HDMI. Datorita diversificarii dispozitivelor multimedia acest format s-a impus tot mai mult, pentru monitoarele mid range fiind ceva obisnuit. El se prezinta in mai multe formate HDMI standardizate de la A pina la E mai folosite fiind doar 3 cunoscute ca: normal (A), mini-HDMI (C) si micro-HDMI (D).Pe monitoare veti intilni doar formatul normal si foarte rar mini-HDMI, insa pot exista cabluri pentru conectarea pe MHL (Mobile High-Definition Link), daca monitorul e prevazut cu asa ceva (si multe din modelele de monitoare multimedia recente sunt prevazute) a diverselor dispozitive mobile (smartphone, tableta, etc) ce folosesc si formatul micro-HDMI. Principala caracteristica pe care trebuie sa o avem in vedere e versiunea pentru ca de la o versiune la alta a crescut latimea benzii de semnal ce poate fi transmis. Exista inca in piata versiunea 1.3 (desi nu e specificat) pe care nu o recomand pentru cei ce au in vedere formate un HD si UHD, sau 3D, pentru aceste fisiere fiind necesara versiunea 1.4 (de preferat varianta 1.4b, dar si varianta 1.4a e ok). In septembrie 2013 s-a lansat pe piata si versiunea HDMI 2.0 ce pemite cresterea cantitatii de date de la >8,16 Gbit/s la cca. 14,4Gbit/s. Pot fi cumparate in lungimi de pina la 20m cu rezultate bune si fara pierderi ale calitatii semnalului. Aceasta distanta poate fi marita in conditiile in care materialele folosite sunt de calitate superioara insa pretul acestora este destul de ridicat. In general cablurile HDMI sunt tributare unei calitati relativ ridicate a executiei pentru a transmite un semnal de calitate.
- Display Port, ultima versiune de interfata digitala pentru imagine. Destinata sa inlocuiasca standardul DVI. Are functionalitati similare cu HDMI. Este intilnit in general pe modelele mai scumpe de monitoare, in general cele destinate graficii pentru care e necesar trafic ridicat de date (in cazul randarilor, izometriilor, etc) putind suporta in cazul versiunii 1.2 pina la 17.28 Gbit/s. Se asteapta ca aceasta caracteristica sa fie imbunatatita pentru versiunea 1.3, situatie necesara datorita aparitiei monitoarelor 4k si formatelor multimedia pentru acestea. Cabluri Display Port (DP) se pot cumpara fara probleme pina la lungimi de max. 5m.
- Line in – intrarea audio in cazul in care se foloseste conexiune VGA sau DVI, iar monitorul e prevazut cu boxe.
- Line out – iesire audio pentru casti sau alte dipozitive audio. Intrarile audio folosesc cabluri cu mufe jack de 3,5mm.
- Hub USB 2.0/3.0 – o intrare (pentru legatura cu unitatea centrala) si 2-4 iesiri USB2.0/3.0 destinate conectarii dispozitivelor USB direct la monitor. In general aceasta facilitate e intilnita la monitoarele destinate graficii, unde sunt necesare colorimetre, dar nu numai, putind fi folosite si web-cam-uri, mouse, tastatura, etc. Aici trebuie sa tineti cond de calitatea si lungimea maxima a calului USB ce face legatura intre PC si monitor. Acesta vine de regula cu monitorul insa in general daca nu doriti probleme nu depasiti 5 m, iar calitatea aceastuia trebuie sa fie foarte buna (de preferat cablu din conductor de cupru argintat, cit mai gros posibil)
- alte porturi Thunderbolt, Firewire, RJ-45. Se gasesc destul de rar pe implementari dedicate, specializate.
Cablurile destinate conectica monitor pentru aceste porturi trebuie sa respecte citeva reguli de baza:
- sa fie relativ groase, ceea ce de cele mai multe ori inseamna ca sunt ecranate sau chiar dublu ecranate contra interferentelor de semnal. In general utilizatorii le prefera subtiri si frumoase 🙂 De fapt recomadat e sa fie groase si butucanoase char daca sunt rigide si se lucreaza mai greu cu ele. Pot asigura densitati de curent mai mari, implicit un semnal de calitate superioara.
- sa nu fie mai lungi decit dimensiunile maxime admise, peste acestea calitatea semnalului se deterioreaza rapid aparind pierderi, fiind necesara amplificarea acestuia. Detalii suplimentare despre lungimea maxima a cablurilor gasiti aici.
- sa fie protejate cu filtre (oale) de ferita, cu rol de curatare a parazitilor electrici, blocind interferentele electromagnetice ce pot parazita cablul. Nu repezinta un must have, insa daca puteti cumparati cabluri de acest tip.
- daca e posibil sa fie sleev-uite (prevazute cu manson textil pe intreaga lungime) lucru care asigura o protectie mecanica suplimentara si mareste rezistenta la resucire. Nu e totusi un must have, mai ales ca se mareste binisor pretul de cost al cablului. In general cablurile de calitate ridicata au aceasta caracteristica, dar daca vi se par scumpe, puteti renunta la aceasta caracteristica.
- daca e posibil sa aiba mufele acoperite cu un strat de metal bun conductor de electricitate. In general se foloseste aurul, cu rezultate bune, micsorind rezistenta de contact cu conectorul/soclul din monitor sau placa video. Mai sunt folosite si alte metale rare dar pretul acelor cabluri este foarte mare, fiind folosite in principal pe partea audio in mediul profesional. In general aceasta caracterisitca e intilnita pe cablurile de buna calitate, si nu modifica pretul cablului intr-o proportie importanta.
In principiu va recomand sa achizitionati cabluri de calitate decenta, daca se poate de firma. Asta va asigura ca va fi folosit un cupru de puritate ridicata, fara oxizi si o izolatie de calitate. Producatori precum Belkin, Gembird, Hama, Logilink, Kinetix sunt ok. Sunt si firme cu produse mai scumpe. Nu are rost insa sa cheltuiti foarte multi bani pe acestea, fara insa a aluneca in extrema cealalta. Nu veti gasi o calitate decenta pentru un cablu de semnal video sub 15-20RON, de oriunde l-ati cumpara. Insa veti gasi o calitate decenta, daca nu discutam decabluri pentru monitoare profesionale, si in magazine de cartier, desi o oarecare atentie privind criteriile de calitate de mai sus si provenienta acestora e necesara.
B. Adaptoare
Probabil toti stiti despre ce tip de conectica monitor vorbesc. Sunt de aproape toate tipurile si pentru toate porturile.
Trebuie totusi sa tineti cont de un aspect tehnic foarte important. Nu puteti transforma un semnal analog intr-unul digital cu un adaptor. Pentru acest lucru sunt necesare convertoare de semnal, in general destul de scumpe, si pe care nu le recomad nicicum in zilele noastre. Daca aveti o asemenea problema mai bine cumparati-va o placa cu iesire digitala. Daca tocmai ati facut acest lucru si monitorul nu are o intrare digitala DVI, HDMI, DP, iar ati comis o greseala si e mai bine sa aveti in vedere schimbarea acestuia. Desi exista adaptoare DVI la VGA, semnalul transmis va fi analog, nu digital.
In general nu recomad adaptoare, maresc rezistenta de contact de-a lungul liniei de semnal si mai ales in cazul semnalului digital il afecteaza intr-o masura sau alta. Si semnalul analog poate fi afectat desigur, dar intr-o mai mica masura. Aceasta se traduce printr-o calitate ceva mai scazuta a imaginii, iar in cazuri majore putindu-se vorbi de perturbari ale imaginii, crosshatching sau chiar artefacte. Desigur aceste fenomene sunt rare si apar in configuratii slabe calitativ.
Tipuri de adaptoare:
- Digital Analog, respectiv DVI VGA. Reciproca asa cum spuneam nu e valabila! 🙂
- Digital Digital, respectiv DVI la HDMI/DP, DP la HDMI/DVI(DisplayPort), HDMI la DP/DVI. Desigur functie de configuratie pe care o aveti in vedere trebuie sa alegeti tipul de mufa necesar pentru portul/cablul cu care faceti legatura. Astfel pentru un port (soclu) veti avea nevoie de o mufa male (M) iar pentru un cablu de o mufa female (F). De asemeni trebuie sa tineti cont ca trecerea semnalului din HDMI/DP la DVI implica pierderea componentei acustice. Probabil pentru multi dintre voi pare logic, dar nu o data am vazut confuzii referitoare la acest aspect, asa ca imi fac datoria si il amintesc.
Pot exista in constructie liniara, in cot la 90º sau in unghiuri (desi acestea sunt ceva mai rare). Un aspect important sunt cablurile adaptoare, ce au la un capat un tip de mufa iar la celalat captat alt tip de mufa. Pot avea lungimi de la 10-15cm pina la 1,5m. Cele mai intilnite astfel de cabluri adaptoare sunt DVI HDMI si DVI DP. In general problema conecticii si in special problema adaptoarelor e relativ vasta, insa pentru necesitatile unui utilizator normal consider ca este de ajuns ceea ce am prezentat.
C. Splittere
Folosite pentru distribuirea semnalului video in format analog (iesiri VGA) sau digital (iesiri HDMI, rar DVI, DP datorita limitarilor impuse de lungimea cablurilor) de la o placa video la 2 sau mai multe monitoare.In general placile video moderne au macar 2 iesiri digitale, renuntindu-se la mai toate modelele (exceptind cele budget) la iesirile pe semnal analog (VGA). Desigur pentru a duce rezolutiile a 2 sau mai multe monitoare o placa video trebuie sa fie si destul de potenta sa o faca. Dar in general placile video moderne, de generatie recenta pot duce 2 monitoare in format digital, fara probleme. Pentru gaming la nivel ridicat va fi totusi nevoie de placi video de top, placi dual procesor sau placi in montaj SLI sau CrossFire. Dar in aplicatii normale e posibil acest lucru cu o placa decenta. Din acest motiv aceste device-uri au devenit oarecum depasite, exceptind situatiile profesionale unde e nevoie de multiplicarea semnalului.
Exista si situatii cu placi de generatie mai veche ce necesita distribuirea semnalului pentru mai multe monitoare pentru aplicatii tip office sau cel mult multimedia. Atunci se pot folosi aceste produse de conectica monitor, aceste splittere. In nici un caz nu considerati o problema rezolvata cu asa ceva daca aveti in vedere aplicatii profesionale, in grafica asistata, izometrii, sau gaming la nivel ridicat.
D. Convertori
Daca va aduceti aminte de discutia de la adaptori in legatura cu semnalul analog si iesirile digitale. Desi personal nu recomand folosirea unui convertor, datorita pretului nu chiar redus, fiind dupa parerea mea mult mai potrivit dpdv al raportului performata/pret sa schimbati placa video, cu una de generatie mai noua cu iesire digitala. Iar daca aveti una asa dar va mai trebuie o iesire digitala, tot mai bine e, consider eu, sa se aiba in vedere de la inceput achizitionarea unei placi video potrivite scopului pentru care e cumparata.Deci daca aveti in vedere gaming multimonitor trebuie sa aveti in vedere de la bun inceput o placa video cu un minim de 2-3 iesiri digitale care sa stie sa se descurce cu mai multe monitoare. Daca totusi aveti in vedere folosirea unui astfel de dispozitiv, va trebui sa fiti atenti la ce tip de iesire digitala are pentru a fi compatibil si cu intrarile monitoarelor folosite.
In general pentru toate articolele de conectica monitor va recomand sa gasiti un optimum intre pret si calitate. Un cablu, adaptor, etc de calitate se vede. Chiar daca nu e cumparat dintr-un magazin de firma si nu are pe el nu stiu ce logo poate fi un cablu bun daca respecta cerintele de mai sus.
Daca nu v-ati plictisit si considerati ca merita articolul, da-ti in click pe butoanele de mai jos, iar daca aveti intrebari nu va sfiiti sa la puneti!