Alegere HDD

Multe ar fi de spus despre aceasta componenta pentru calculatoare PC dar cel mai important lucru de spus despre HDD-uri este ca sunt cea mai inapoiata tehnologic componenta a unui sistem de calcul. Practic cu oarecare imbunatatiri tehnologice  HDD-urile arata relativ din punct de vedere al conceptului aproape la fel de 50 de ani. Inventate de IBM in 1956 practic marile companii producatoare nu au adus nici o noutate revolutionara in tehnologia acestora.

Le-au fost marite numarul de platane dupa care au marit viteza de rotatie de la 1200 la 3600, 4200, 5400, 7200 sau chiar 10000 rot/min (rpm) Toate astea intr-o carcasa  standardizata dea lungul anilor la o latime de 3.5 inch. Asa au inceput sa apara problemele datorate numarului mare de platane si a vitezei tot mai mari…caldura disipata.

Abia acum marii producatori au inceput sa se gindeasca si la alte imbunatatiri, micsorarea timpilor de acces, marirea densitatii de date per platan, revenindu-se incet la viteze medii. HDD-urile incep sa isi traiasca sfirsitul. Ce le mai tine in viata e doar posibilitatea stocarii unor cantitati enorme de informatie la un pret inca bun, in detrimentul SSD-urilor, desi in ultimii 2 ani acestea au devenit din ce in ce mai accesibile. Dea lungul anilor tehnologia de fabricatie raminind relativ aceeasi a suferit imbunatatiri considerabile ajungindu-se ca in toamna 2011 un HDD la 1Tb sa coste intre 60-75$

Atunci a venit uraganul…si in Thailanda si in preturile HDD-urilor cind cica o mare parte din fabricile firmelor producatoare au fost inundate preturile marindu-se imediat la circa 250-300%. Piata a avut o cadere brusca datorita ofertei foarte scumpe, dar cum solutii de stocare pentru calculatoare pc mai avantajoase nu sunt, au inceput sa se cumpere. Si preturile au inceput sa scada. Incet. Acum dupa circa 2 ani si ceva preturile au revenit la valori comparabile cu cele dinainte de episodul Thailanda. Si eu ca si multi altii am asteptat pina cind au devenit acceptabile din punct de vedere al valorii raportului pret/performanta. In acest timp piata SSD-urilor a prosperat crescind vinzarile masiv in acelasi timp cu o scadere generala de 40-60% a pretului la acestea. Ca omul ce si-a spus? Daca tot dau atitia bani barem sa iau o solutie mai rapida de stocare.

Sa vedem care e treba cu aceste HDD-uri ca si componente de calculatoare pc. Mai intii care sunt jucatorii pe acesta piata, ca prea multi nu au mai ramas. Acum mai bine de un an erau: Western Digital (WD), Seagate, Samsung, Hitachi, Toshiba-Fujitsu. Numai ca in primavara 2012, WD cumpara Hitachi, Seagate ia Samsung, iar Tohsiba ramine intre giganti incercind sa supravietuiasca. Am povestit istoria asta ca sa vedeti cum noi toti am ajutat la disparitia a 2 producatori dupa piata prin acceptarea preturilor nesimtite ale HDD-urilor in aceste timpuri de criza. Adica dupa ce au trimbitat 6 luni ca au pierderi majore WD si Seagate isi cumpara concurenta. Ce va fi vom vedea

Ce HDD-uri pentru calculatoare pc alegem?

Cum se clasifica HDD-urile? In general in doua categorii de lucru si de stocare. Marketingul WD a venit cu o impartire interesanta clasificindu-le in 4 categorii:

WD Blue Series – performanta buna in exploatarea normala, bune pentru sisteme de operare si aplicatii, la 7200 rpm

 

WD Green Series – silentiozitate la un nivel acceptabil de performanta, potrivite pentru solutii de stocare dar si ca discuri de lucru, 5400 dar si 7200 rpm

 

Echivalentul Seagate pentru WD Green si Blue, este seria Seagate Desktop

WD Black Series – performanta si fiabilitate maxima, potrivite ca discuri de lucru pentru sistemele de operare, 7200 dar chiar si 10000 rpm (seria Velociraptor)

 

WD Red Series – Silentiozitate si fiabilitate. Excelente ca solutii de stocare, doar 5400rpm dar dotate cu functia Intellipower care practic le mareste durata de viata in conditiile unui consum foarte redus de energie.

Raspunsul de marketing Seagate la WD Red Series,  a fost dat prin seria Seagate NAS.

Mai nou, tot datorita concurentei, Western Digital a introdus WD purple series , ca si raspuns de marketing la seria Surveillance a Seagate, destinate in principal sistemelor de supravegere tot pentru stocare dar optimizate pentru scriere 24/7. Echivalentul Seagate este desigur Seria Seagate Surveillance.

Pentru consum trebuie sa tineti cont ca un HDD poate consuma intre 4-15w functie de producator si de viteza. Probabil ati realizat ca un consum minim e caracteristic seriei Red, Purple si Green, marindu-se la seriile Blue si Black. In general gasiti aceste date tehnice in specificatiile puse la dispozitie de producator. Daca aveti destula rabdare sa le cautati.

Care sunt criteriile de alegere HDD?

Alegerea unui HDD pentru sistemul vostru trebuie sa se faca functie de destinatia acestuia.

Daca bugetul va permite inserarea unui SSD in configuratie, si in ultima perioada acesta este un trend mai ales ca preturile au scazut foarte mult la SSD-uri, alegerea unui HDD green ramine o alternativa doar pentru necesitatile de stocare ale sistemului. Daca bugetul va permite ar fi ideal sa folositi pentru aceasta un HDD red datorita faptului ca sunt mai scumpe dar de regula garantia lor e mai mare. Iar garantia la un HDD este un indicator al fiabilitatii acestuia si unul din criteriile principale de alegere. Chiar daca nu aveti in sistem un SSD, dar aveti in plan sa achizitionati unul, tot un green sau red ar fi mai indicat. Sistemul de operare se va descurca temporar si pe ele in asteptarea SSD-ului mult dorit.

Daca nu exista sansa ca in viitorul apropiat sa aveti in plan un SSD atunci un HDD blue e alegerea corespunzatoare pentru sistemul de operare (SO).

Nu am vorbit despre cele black datorita faptului ca sunt mult mai scumpe datorita in principal fiabilitatii crescute a acestora datorate destinatiei lor, serverele. Pretul lor e pe masura.

Despre capacitatea acestora am vorbit destul de putin. Sunt produse in formate de 160, 320, 500,  750 GB, 1, 2, 3, 4TB sau mai nou 6 si chiar 8TB. Nu am prea multe sa va spun decit cu cit mai mare cu atit mai bine pentru ca spatiul pe un HDD, conform uneia din legile lui Murphy privind tehnologia informatiei, intotdeauna tinde spre zero. Si inca ceva, cu cit e mai mare cu atit costul specific pe MB este mai mic, desi asta probabil stiati. Practic ele in ultima vreme au devenit solutii de stocare in detrimentul DVD-urilor

Viteza de transfer date este data de memoria cache si viteza de rotatie a harddisk-ului. Pentru a optimiza performanta, alegerea acestor 2 parametri pentru un HDD, se face functie de destinatia harddisk-ului. Astfel:

Memoria cache. Atunci cand se face citirea unui fisier de pe un harddisk sa spunem de tip .jpg (fotografie) sau .mp3 (melodie) de pe harddisk se citeste o zona mai mare decat dimensiunile acelor fisiere mici. Astfel se citeste un grup de date, printre care si fisierele (.jpg su .mp3) cerute. Cu cat memoria cache este mai mare cu atat mai mult se poat citi in memoria rapida a harddiskului mai multe date. Acest lucru este benefic cind se fac transferuri mari de date (fisiere masive de zeci de GB, tip filme in format .avi, .mkv). Asta inseamna ca harddisk-ul va avea viteza mult mai mare in a transfera un film de 7,3GB decat citirea pe sarite a diverse fotografii, melodii etc.

Viteza de rotatie: se refera la viteza cu care se invart platanele din interiorul harddisk-ului. Astfel viteza de rotatie superioara reprezinta un avantaj mare daca hardisk-ul e folosit pentru a citi foarte multe fisiere de mici dimensiuni. Deci daca destinatia harddisk-ului va fi pur stocare (arhiva de muzica, film, poze etc) atunci urmariti o memorie cache cat mai mare. Daca in schimb folositi harddisk-ul pentru lucrul cu fisiere de mici dimensiuni, aplicatii atunci viteza de rotatie trebuie sa fie cat mai mare.

In practica un harddisk se foloseste in general mixt atat arhiva de date cat si mod de transfer si ar fi optim sa se urmareasca un optim intre viteza de rotatie si memoria cache. Aici intervine categorisirea pe destinatii pe care v-am enumerat-o ceva mai sus, in aceste categorii daca se respecta destinatia, ceilalti parametri sunt optimizati scopului ales.

Caracteristicile dimensionale. HDD-urile se construiesc in 2 standarde functionale de 2,5 si 3,5. Desi pot fi folosite in sisteme desktop (cu adaptoare pentru cage-urile de 3,5) HDD-urile de 2,5 sunt potrivite laptop-urilor iar utilizarea acestora in astfel de isteme e contraindicata datorita pretului, mai mare pentru variantele de 2,5. Astfel pentru sistemele desktop ramine solutie viabila standardul de 3,5, pentru ca inclusiv carcasele PC ofera suport pentru aceasta tipo-dimensiune nemaifiind necesare adaptoare (care mai costa in plus)

Despre conectarea HDD-urilor in sistem. De-a lungul timpului in calculatoare pc au existat diferite interfete pentru acestea IDE si SATA  (cu versiunile ulterioare SATA2 si SATA3). In marketing veti gasi multe laude la adresa ultimei…dar sunt numai vorbe. In realitate vitezele de transfer desi difera de la un protocol la altul diferentele sunt mici ajungind ca intre SATA2 si 3 sa poata fi ignorate. De fapt limitarile sunt date de insasi tehnologia unui HDD, se invirte mai repede iar capetele de citire/scriere sunt mai rapide vom avea viteze mai mari. Exact atit de simplu.

Asa cum spuneam SATA , SATA2 si SATA3 sunt backwards compatible. Adica puteti pune linistiti un HDD SATA3 intr-un port SATA2 din placa de baza iar diferenta de viteza nici macar nu conteaza pentru a fi luata in seama.
Aceeasi poveste si cu cablurile pentru conectarea acestora. SATA, SATA2 sau 3 nu are nici o importanta. In calculatoare pc e bine sa puneti un HDD SATA3 cu un cablu SATA3 intr-un port SATA3 al placii de baza, dar daca nu se poate nu este o tragedie. Puteti folosi cam orice numai SATA sa fie.

Ramin HDD-urile cu conector IDE (panglica) sau PATA. Sunt generatii mai vechi si care nu se mai fabrica, insa mai sunt destul de intilnite in configuratiile actuale de calculatoare pc si o buna parte din noi doresc sa si le pastreze. Aici e o problema, ele nefiind compatibile cu SATA avem nevoie de adaptori IDE/SATA care sunt destul de scumpi. O alta solutie ar fi sa prevedem in buget o placa de baza prevazuta cu conector IDE. Se mai gasesc prin ofertele de componente calculatoare pc inca, desi sunt din ce in ce mai rare. Nu sunt scumpe dar nici nu ofera mare lucru. Aceasta optiune e potrivita in cazul sistemelor de calculatoare pc office sau gaming budget. Daca e posibil renuntati la HDD-ul vostru IDE. Mai mult incurca. O idee este sa il vindeti si sa suplimentati bugetul pentru noul PC.

Despre alimentarea HDD-urilor. Se face de la sursa sistemului printr-un conectori de alimentare SATA in cazul HDD-urilor SATA. Pentru HDD-urile IDE trebuie folositi conectorii MOLEX ai sursei. Detalii profesionale gasiti aici.

Alegerea unui HDD

Acum voi face citeva recomandari functie de destinatia HDD-ul pe care il doriti.

1. Astfel pentru Sisteme de Operare (SO), aplicatii, etc , daca nu aveti in vedere un SSD (desi ar fi de dorit), potrivite sunt HDD-urile de 500 GB sau 1 TB. Desigur pentru aceasta destinatie potrivite sunt WD Blue ; WD Green/WD Blue&Green, sau Seagate Desktop/Seagate Desktop.

Puteti folosi si variante de 250GB/250GB, 320GB/320GB  insa consider ca W7 sau mai nou W8 consuma destul spatiu (o partitie de min. 60-120GB fiind necesara pentru siguranta) iar o a doua partitie tot pe HDD-ul rapid pentru jocuri/aplicatii puternice ar fi binevenita. Nu recomand instalarea lor in aceeasi partitie cu SO-ul. Din acest motiv consider ca 500GB pentru un HDD folosit ca si suport al SO-ului e optim. Daca vreti ceva mai mare recomand sa va uitati spre 1000GB fiind desigur mai rentabile ca si pret per GB.

2. Pentru stocare e necesara achizitionarea de capacitati mari si foarte mari cu viteze moderate si chache mare. Adica variantele WD Red/WD Red sau Seagate NAS/Seagate NAS.

Daca e sa vorbim de capacitate, pentru stocare voi recomanda cit de mari poate buzunarul vostru sa suporte. Nu e obligatoriu ca sa aveti atasate de PC NAS-uri! Daca aveti in vedere stocarea de fisiere acest tip de HDD-uri poate fi montat in stiva si in propria carcasa PC, daca desigur configuratia carcasei (bay-uri HDD 3,5), sursei (conectori SATA de alimentare) si placii de baza (conectori SATA de date) o permite.

3. Pentru sisteme de supraveghere. In ultima vreme aceasta categorie s-a impus pe piata HDD-urilor o data cu scaderea pretului per MB, ca o solutie simpla si ieftina ce inlocuieste mediile de stocare cum ar fi DVD-urile. Primii care au descoperit nisa au fost cei de la Seagate cu seria Seagate Surveillance/Seagate Surveillance, urmat la ceva timp de Western Digital cu WD Purple/WD Purple.

Desigur si aici cu cit mai mult cu atit mai bine. Depinde foarte mult de durata de supraveghere pe care o doriti inregistrata.

4. Pentru Servere. Echipamente de fiabilitate ridicata, doar WD Black/WD Black sau Seagate/Seagate. Seagate are mai multe game de servere, respectiv Performance, Cheetah, Constelation, Enterprise, etc. Western Digital are gamele Velociraptor, RE, XE, etc. Preturile sunt desigur pe masura.

Tin sa precizez ca HDD-urile Samsung sau Hitachi desi nu am amintit despre ele, sunt HDD-uri de calitate, iar omiterea lor s-a facut cu buna stiinta pentru ca divizia HDD Samsung si Hitachi nu mai exista iar daca mai gasiti ceva prin magazine, sunt doar stocuri care vor disparea. Actualmente WD a ales sa continuie productia de HDD-uri Hitachi sub sigla HDST, acestea fiind gasite si in magazinele romanesti HDST (cu seria Ultrastar pentru SO-uri, si seria Deskstar pentru solutii de stocare NAS-uri).

Un ultim jucator pe piata mai este Toshiba/Toshiba ce are modele de calitate, insa niciodata nu a detinut o pondere importanta pe piata HDD-urilor. De fapt nu se poate spune despre o companie ca are modele proaste. Nici nu au mai ramas prea multe (exceptind piata serverelor unde sunt mai multi jucatori ca Dell, IBM, Supermicro, etc) iar calitatea e apropiata. De fapt ceea ce trebuie sa urmariti e fiabilitatea ce poate diferi functie de model. Iar pentru asta doar feedback-ul cumparatorilor va este folositor, si il gasiti peste tot pe net.

Va multumesc pentru rabdarea de a fi citit acest articol. Daca nu v-ati plictisit si considerati ca v-am fost de ajutor cit de putin in clarificarea unor aspecte tehnice, va rog sa folositi pentru cumparaturile voastre doar link-urile din articol sau din raspunsurile pe care vi le dau. Aceast lucru ma va ajuta sa acoper cheltuielile cu acest site si sa ma gindesc la intretinerea si dezvoltarea lui ulterioara. Daca aveti intrebari nu va sfiiti sa le puneti mai jos, va voi raspunde cu placere :)