Am inceput acest articol sa vin in intimpinarea celor ce cauta acest tip de carcase PC, iar conform cautarilor pe blog in ultima perioada au inceput sa fie din ce in ce mai multi.
Conceptul de carcasa PC a evoluat mult in ultimii 20 ani. Carcasele orizontale au insemnat inceputul PC-urilor ca device-uri personale. De aici a ramas termenul ce desemneaza acum in general PC-urile fixe, desktop, in comparatie cu cele mobile, laptop. Nu stiu citi dintre voi isi mai aduc aminte sau au vazut un sistem IBM, DELL sau HP al anilor ’90… Erau confectionate din tabla groasa, cu schelet solid, pentru a fi capabile sa sutina monitoarele CRT care nu erau chiar usoare.
Probabil ca acest standard ar fi ramas neschimbat daca odata cu necesitatea cresterii puterii de calcul nu ar fi aparut si problema racirii PC-urilor, problema generata de TDP-ul din ce in ce mai mare al CPU si mai ales GPU-urilor. Acest trend a continuat circa 15 ani, pina acum circa 2 ani, cind odata cu aparitia Intel Sandy Bridge pentru procesoare si a generatiei HD7xxx de la AMD pentru placile video, a inceput regresul consumului energetic al sistemelor PC. Si era si timpul.
Astfel caldura generata de componentele PC se acumula in carcasa crescind temperatura sistemului si micsorind eficienta acestuia. Asa au aparut primele carcase verticale, carcasele tower pe care toata lumea le stie, si care sunt practic folosite de majoritatea sistemelor PC indiferent de destinatie. Carcasele orizontale au intrat intr-un con de umbra, la un moment dat fiind chiar de prost gust sa vezi un calculator PC intr-o carcasa orizontala. Asta insemna ca avem de-a face cu un sistem depasit moral.
Cum facem alegerea unei carcase orizontale? In alegerea unei carcase PC orizontale trebuie sa avem in vedere urmatoarele criterii:
Destinatie
Iar destimatiile lor prezente ar fi:
A. HTPC
In ultimii ani mai ales in USA, s-a impus un curent care promoveaza conceptul de HTPC (Home Theatre Personal Computer), sau mai pe intelesul tuturor computerul vostru pentru multimedia. Acesta este un sistem specializat si nu isi are locul linga birou ci in stiva de scule HiFi (amplificator stereo, receiver AV, etc), iar destinatia lui nu este gaming-ul ci vizionarea de filme, inclusiv 3D, auditii in conditii de fidelitate ridicata, etc. Initial s-a incercat folosirea carcaselor tower cu placa de baza miniITX, insa acestea datorita spatiului redus nu raspundeau cerintelor pentru spatiu necesar montarii stivei de HDD-uri sau tirajului natural necesar racirii acestor sisteme care se vor a fi cit mai silentioase.
Mai mult forma si dimensiunile echipamentelor HiFi, oarecum standardizate au dus la impunerea unor dimensiuni conforme pentru aceasta categorie de carcase. Iar ulterior s-au impus si dotari specifice astfel incit pentru o anume categorie e dificil sa deosebesti un HTPC de un receiver AV.
Desi carcasele PC orizontale respecta in mare parte criteriile unei carcase PC normale (tip tower) acestea au si particularitati. Unele evidente, unele, pentru cine nu le cunoaste, mai putin evidente. Destinatia e clara si putin probabil ca cineva sa isi doreasca un asemenea gen de carcasa pentru un sistem office sau pentru unul de gaming. Nu ca nu ar fi posibil dar nu e indicat. In primul caz ca pretul nu se justifica, carcasele HTPC fiind in general scumpe, iar in al doilea caz pentru ca problemele cauzate de racirea sistemului ar necesita cheltuieli suplimentare care insa nu ar rezolva in totalitate disiparea eficienta a caldurii. Este si destinatia cea mai intilnita a unei carcase orizontale.
B. Media center
E o optiune mai putin intilnita dar nu exclusa. In general pentru un media se pot folosi in bune conditii si carcase tip mini-tower pentru placi de baza miniITX sau μATX. Insa pentru majoritatea home user-ilor care isi permit un buget separat pentru un acest tip de device isi permit si o carcasa pe masura orizontala sau verticala. Cerinta principala e, ca si n cazul HTPC-urilor, un numar suficient de bay-uri de 3,5″. Daca totusi se opteaza pentru o carcasa orizontala, acestea fiind o optiune mai eleganta pentru un living, nu se vor folosi totusi carcase tip HTPC ci o varietate a carcaselor orizontale mai simpla, asa munitele cube cases.
C. Sisteme de gaming
La fel o optiune mai rar intilnita, dar cunosc persoane care au adoptat-o fara probleme, in ultima vreme piata si producatorii, punind la dispozitie optiuni relativ bune pentru asemenea preferinte. Sunt ceva mai masive si mai grele, insa ofera optiuni imbunatatite pentru racire si o modularitate pe care o carcasa verticala tip tower nu o poate oferi. Din acest motiv unii specialisti IT folosesc acest gen de carcase si pentru instalarea unor sisteme de test, avind in vedere versatilitatea acestora.
Desigur nu toate carcasele orizontale de gaming sunt asa, insa va asigur ca HAF XB este una dintre ele, si daca alegeti sa faceti un sistem de gaming in asa ceva nu veti regreta.
Asa cum desigur ati realizat ultimile doua destinatii sunt mai rar intilnite, dar eu consider ca pot fi alegeri elegante si gindite bine pot fi si sisteme de gaming eficiente. Insa in cele ce urmeaza ma voi referi in principal la alegerea unei carcase pentru un HTPC, urmind, daca e cazul sa punctez eventual detalii despre alte situatii ce pot apare.
Dimensiunile carcasei
De aceasta data importanta e inaltimea acesteia. Si acum depinde ce fel ati gindit build-ul HTPC-ului vostru. Caldura oricum se genereaza, chiar daca intr-un procent mai redus decit in cazul unui sistem de gaming, iar problema este cum o disipati. Daca aveti in idee folosirea unui cooler aftermarket (necesar in cazul unui procesor ceva mai puternic), in cazul cind aveti de gind sa nu cumparati placa video si sa mergeti pe video integrat in CPU atunci trebuie sa aveti in vedere o inaltime a carcasei de circa 140mm. Pe de alta parte mai mult de 170mm nu e recomandat din punct de vedere estetic, aceasta, dupa parerea mea facind nota discordanta intr-o stiva HiFi a carui componente nu au mai mult de 150mm.
Daca insa ati decis sa ramineti pe cooler-ul stock al procesorului (cam zgomotoas dupa parerea mea) atunci puteti cobori pina la 90 -110mm. Sub aceste dimensiuni insa va trebuie bani mai multi pentru ca sistemele de racire devin pasive (un cooler cu ventilator nu mai are loc) iar acestea nu sunt deloc ieftine. De asemeni in acest caz trebuie sa aveti in vedere placi video low profile sau in anumite cazuri adaptoare speciale care sa permita montarea placii video in pozitie orizontala si care arunca pretul sistemului in aer. Dar despre asta in alt articol.
Lungimea carcasei e mai putin importanta pentru ca probabil nimeni nu are intentia sa puna placi video high-end de 280-300mm intr-o carcasa HTPC, iar daca are de gind sa o faca atunci e vorba de un sistem pur de gaming si o carcasa orixontala specializata si bine ventilata, precum cea de mai sus e potrivita.
Latimea unei carcase HTPC in marea majoritate a situatiilor respecta dimensiunile echipamentelor HiFi, adica in jurul a 420-450mm, dimensiunea uzuala (desi nu e chiar un standard) a echipamentelor HiFi home use fiind de cca. 435mm.
In general pentru aceste dimensiuni carcasele HTPC sunt adaptate standardelor dimensionale ATX si μATX pentru placile de baza. Pntru mini ITX carcasele media au dimensiuni mai reduse.
Materialele si calitatea constructiei
In general nu prea exista carcase HTPC ieftine. Asta determina o calitate a constructiei peste media carcaselor tower. Datorita caracteristicilor cerute unei asemenea carcase, estetica este importanta. Din acest motiv marea majoritate a carcaselor de calitate au partea frontala din aluminiu si restul din tabla de otel. Pentru ca sunt facute sa stea in stivele HiFi sunt in general mai grele si mai solide, iar build quality-ul se reflecta in pret. Carcasele de top sunt insa complet din aluminiu, lucru de dorit pentru o disipare cu o eficienta ridicata a caldurii acumulate in incinta sistemului. Si din acest motiv sunt si preferatele mele. Insa pretul acestora nu e chiar accesibil putin ajunge la cca. 250€, sau chiar mai mult.
Sunt desigur si alternative ieftine, ale unor firme axate pe productia de carcase ieftine, insa nu vi le recomand. Acestea folosesc tabla subtire, au o prelucrare defectuoasa si in nici un caz nu vor rezista intr-o stiva HiFi fara sa se deformeze.
Modalitarea de racire a carcasei
Pare ciudat sa vorbim despre asa ceva la o carcasa o data ce toti se asteapta la ventilatoare si fan controller, iar principiile sunt desigur aceleasi cu cele pe care le-am detaliat la articolul despre racirea sistemului. Totusi carcasele HTPC se impart din acest punct de vedere in 2 categorii, in:
- Carcase cu racire activa – carcasele a caror racire e bazata pe biziitul uniform al ventilatoarelor, fie ele si supersilentioase si reglate de un fan controller. Depinde de cit de pasionati suntem de silentiozitate ca acest biziit sa nu depasesca 20-25 dB. Numai ca asta necesita bani si timp. Insa e ca sa zic asa situatia cea mai la indemina. Numai ca printre noi mai exista si impatimiti ai dead silent-ului, al nivelului 0 dB, iar pentru acestea firme specializate au conceput:
- Carcasele cu racire pasiva – carcase special concepute, in asa fel incit sa faca fata unor sisteme HTPC (un sistem de gaming nu ar supravietui in aceste incinte, iar un media center ar urla dupa locuri suplimentare pentru HDD-uri). In acest tip de carcase producatorul asigura heat-pipe-urile necesare pentru racirea procesorului cu sisteme specializate de disipare a caldurii prin radiatoarele din lateralele acestui tip de carcasa.
Daca va intereseaza, aflati ca acest tip de carcase nu e deloc ieftin, ba dimpotriva, iar achizitionarea acesteia impreuna cu celelalte piese dedicate poate fi destul de costisitoare. Nu sunt multi producatori iar desfacerea lor in Romania e inexistenta. Oricum ceva mai incolo voi detalia de unde puteti achizitiona acest gen de carcase.
Dotarile carcasei
In acest caz specializat dotarile sunt importante si determina destul de mult si pretul carcasei in sine. Astfel avem:
Sursa
Mai bine nu o considerati dotare. Nu recomand cumpararea unei carcase cu sursa inclusa, mai ales pentru un HTPC, unde caldura disipata e dificil a fi indepartata, a unei carcase cu sursa. Sursele cu care vin prevazute aceste carcase, de obicei ieftine, sunt de proasta calitate, cu eficienta redusa si factor de putere pasiv, iar daca mai retineti ce am publicat aici, restul energiei se transforma in caldura, caldura care nu va face decit sa complice viata sistemului vostru fie el HTPC sau media server. Pentru ca nu imi pot inchipui ca va gindeati la un sistem de gaming cu sursa de acest gen. Nu trebuie sa va faceti probleme cu factorul de forma al sursei. In marea lor majoritate si carcasele pc orizontale folosesc surse ATX, fiind foarte putine cazuri cind se fac exceptii.
Singurele exceptii ar putea fi carcasele specializate, de dimensiuni reduse (mai ales cu inaltimea sub 90mm), ca cea de mai sus de exemplu, care de obicei au surse externe. Insa la pretul la care se comercializeaza acestea, sursele cu care sunt prevazute sunt de calitate si nu dauneaza sistemului.
Panoul frontal
Daca e vorba de carcase HTPC, atunci ar trebui sa urmariti, functie de bugetul alocat ca acestea sa fie dotate cu afisaje VFD care permit totodata si controlul prin telecomanda cu infrarosu a intregului sistem. Desi nu neparat necesar acest sistem e o facilitate importanta a unui HTPC, iar montarea unui acest gen de device ulterior va fi mai scumpa. Si vorbesc din proprie experienta.;)
In ultima perioada au aparut carcase echipate cu display-uri LCD de 4-5″ care pot permite un preview al fisierelor media rulate, dar pretul unei asemenea carcase e pe masura putind depasi 500€
Desigur un lux pe care cine si-l poate permite, poate fi de ajutor. Ultimile versiuni sunt chiar touchscreen-uri. Numai ca eu consider ca aceasta facilitate e inutila. Nimeni nu se va ridica din fotoliu, renuntind la telecomanda IR ca sa dea comenzi folosind respectivul screen.
Ar mai fi butoanele multimedia. Sincer, din proprie experienta, daca sunt e bine, daca nu, nu-i problema ca oricum nu le veti folosi… sau ma rog le veti folosi tot atit de mult pe cit le folositi pe cele ale televizoului LED. Potentiomentrul de volum da desigur frumos dpdv estetic dar va asigur ca il veti folosi si pe acesta doar accidental.
Mai important este ca pe frontalul carcasei sa avem intrari USB 3.0 pentru un stick de memorie cu fisiere media, si eventual in anumite cazuri, functie de ceea ce va doriti si un bay de 5,25″ in care sa puteti monta un Blu-Ray. Desi sincer eu mai important consider a fi un fan controler de calitate pentru a optimiza turatiile ventilatoarelor ce asigura racirea sistemului. Pentru ca nimanui nu ii convine cind se uita la un film sa auda in fundal biziitul enervant al acestora.
Producatori de carcase PC orizontale
In cele ce urmeaza voi detalia cei mai renumiti producatori care au incluse in oferta lor si carcase orizontale.
In general voi recomada carcase HTPC insa nu voi neglija si celellalte categorii daca un model merita a fi recomadat.
In general mai toti producatorii consacrati de carcase PC au in gama de produse si carcase PC orizontale. Pot fi desigur carcase HTPC dar nu numai. In general insa acest gen de carcase e mai greu vandabil in comparatie cu cele verticale gama acestora e restrinsa, fiind limitata acolo unde exista la 1-2 modele. Sunt insa si producatori consacrati in constructia de carcase orizontale, in special modelele HTPC, si despre ei vom vorbi in comtinuare.
Am sa incep cu NOX, un producator chinez de carcase budget care a reusit 2 carcase HTPC chiar bune.
Urmatorul pe lista este producatorul taiwanez Silverstone . Carcasele HTPC Silverstone tintesc segmentul mid range, si pot spune ca sunt cele mai vindute solutii pentru sistemele HTPC medii in USA si Europa de Vest, Silverstone fiind practic cel mai important producator de carcase orizontale tip HTPC. Voi face referire la:
- Gama Milo, modelele: ML02, ML03, ML04. Sunt modele slim, cu inaltimi reduse care nu permit arhitecturi cu TDP mare si configuratii puternice cu placi video dedicate.
- Gama Grandia, respectiv modelele: GD01, GD02, GD03, GD04, GD05, GD06, GD07, GD08. Cele mai intilnite modele mid range. Acopera practic intrega gama de necesitati a utilizatorului mediu.
- Gama Lascala, respectiv modelele: LC-10E, LC-13E, LC16, LC17, LC19, LC20. Modelele Lasacal sunt modele ce migreaza spre clasa superioara, pentru care au fost folosite materiale pe masura.
- Gama Crown, modelele: CW02, CW03. Modelele Crown sunt din aluminiu si sunt prevazute cu afisaje digitale. Sunt modelele high-end pentru HTPC ale Silverstone.
Carcasele coreene Zalman pentru HTPC sunt reprezentate de seria HD, respectiv modelul Zalman HD501. Sunt carcase de calitate spre segmentul high end, foarte functionale, insa cu un pret usor ridicat, ce le face mai putin atractive dpdv al raportului performanta pret.
Urmatorul pe lista e Antec, cu carcase de mici dimensiuni, de calitate foarte ridicate, dar care eu consider ca nu stau foarte bine la design. Iar la o carcasa HTPC, design-ul nu e chiar irelevant.
Fractal Design iese in evidenta cu modelul Node 605, un model de o calitate excelenta, sobru cu un design minimalist care mie imi place foarte mult.
O exceptie pentru producatorul Inter-Tech, a carui carcase eu nu le prea agreez, sunt carcasele HTPC confectionate din Aluminium. Desi design-ul nu e revolutionar, si nu se compara cu producatori consacrati, carcasele din seria Q sau E, merita in caz ca vreti o carcasa HTPC decenta pentru o placa de baza mITX, si un setup nu foarte pretentios.
In categoria carcase HTPC produse complet din aluminiu isi are un loc de cinste producatorrul taiwanez Lian Li cu modelele: PC-C32, PC-C33, PC-C34F, PC-C36MUSE, PC-C37, PC-C39, PC-C50, PC-C60. Sunt carcase cu un grad de finisare deosebit, confectionate complet din aluminiu. Finish-ul e in general silver si anodized black. Insa nu e o regula, pentru ca Lian Li produce modele si de alte culori. Insa cu greu la veti gasi in Romania. Iar cele care se aduc sunt relativ scumpe. Citeva modele le gasiti aici si sa speram ca vor fi mai multe, desi nu cred ca vom mai prinde varietatea de acum citiva ani.
Producatori consacrati de carcase HTPC, care intra clar in segmentul high-end, sunt in general firme cum ar fi:
- americanii de la Thermaltake cu seria DH
- coreenii de la MONEUAL cu gamele Moneual HTPC si MonCaso
- ORIGEN cu gama LUXA seriile H,S,X
Desigur producatori de nisa mai sunt. In general acest tip de carcase sunt din aluminiu complet, sunt dotate cu LCD display iar pretul celor mai ieftine modele din gama e in jurul a 500$. Nu sunt totusi carcase accesibile unei largi categorii, iar aducerea lor in Romania ar creste pretul foarte mult. Insa cine considera ca isi doreste asa ceva poate apela la marile magazine on-line americane.
Tot aici intra si producatorii de carcasa HTPC fanless de care vorbeam putin mai inainte. Aici in general vorbim de producatori care asigura full suport pentru produsele lor:
- HD PLEX carcase de o calitate desavirsita, complet fanless. Asigura inclusiv dispozitivele necesare pentru celelalte componente pe care doriti sa le montati in carcasa. Desigur totul cost, iar preturile pentru acest gen de produse sunt mari.
- A-TECH Fabrication acelasi gen de companie. Extrem de profesionisti.
- Streamcom, companie olandeza in colaborare cu Wesena unul din cei mai cunoscuti ODM (original design manufacturer) are practic cea mai calitativa gama de carcase HTPC fanless europeana.
- HFX companie austriaca, dar ei vind solutii integrate. Pentru cine nu vrea sa isi mai bata capul cu montajul componentelor intr-o asemenea carcasa, merita luati in considerare.
La fel cumpararea unei asemenea carcase ma tem ca face necesara apelarea la magazinele on-line de talie mondiala, pe piata pomaneasca aceste firme nefiind prezente.
Pentru sisteme media center sau NAS-uri (network attached storage) asa cum spuneam carcasele tip cube PC sunt potrivite. Mie mi s-au parut foarte potrivite si de o calitate excelenta:
- Gama Sugo de la Silverstone, respectiv modelele: SFF SG01-F, SG02-F, SG05-LITE, SG06, SG07, SG08, SG10
- Gama Node 3xx de la Fractal Design
- Gama U sau Gama CoolCube de la Cooltek, Carcasa Cooltek CoolCube Black
- Gama Prodigy de la BiFenix, Carcasa BitFenix Prodigy Midnight Black
- Gama Elite 1xx de la Cooler Master
- Lian Li modelele: PC-Q02, PC-Q03, PC-Q07, PC-Q08, PC-Q11, PC-Q15, PC-Q16, PC-Q18, PC-Q27, PC-Q28.
Pentru cine doreste un sistem de gaming intr-o carcasa orizontala ii recomad carcasele orizontale din seria HAF de la Cooler Master. Modelele Staker se pot stivui, pentru cine are in vedere rack-uri 🙂
Cam acestea ar fi elementele principale de care trebuie sa tineti cont in alegerea unei carcase orizontale.
Va multumesc pentru rabdarea de a fi citit acest articol. Daca nu v-ati plictisit si considerati ca v-am fost de ajutor cit de putin in clarificarea unor aspecte tehnice, va rog sa folositi pentru cumparaturile voastre doar link-urile din articol sau din raspunsurile pe care vi le dau. Aceast lucru ma va ajuta sa acoper cheltuielile cu acest site si sa ma gindesc la intretinerea si dezvoltarea lui ulterioara. Daca aveti intrebari nu va sfiiti sa le puneti mai jos, va voi raspunde cu placere 🙂