Alegere carcasa PC

Procesul de alegere a unei carcase PC desi pare o treaba simpla si nu de putine ori minimalizata ca si importanta, nu este deloc asa. Este partea externa a sistemului. Ceea ce vedem. Toata lumea stie asta si probabil va intrebati de ce bat cimpii…

Pai tocmai pentru ca se vede carcasa e una din cele mai subiective alegeri fiind extrem de influientata de gusturile celui ce o cumpara. Am vazut carcase bling-bling (adica cu multe zorzoane…) alese in ciuda pretului exagerat si a faptului ca nu ofereau mare lucru pentru acei bani.

De ce aspecte trebuie sa tineti cont in cadrul procesului de alegere carcasa PC?

Care sunt criteriile importante in alegerea carcasei PC -ului ? Cum fac alegerea unei carcase PC?

Destinatia sistemului

Reprezinta un criteriu relativ in important in procesul de alegere carcasa PC. Desi am vazut configuratii de gaming bagate in carcase tip office, iar acest lucru e posibil, nu recomand datorita constructiei deficitare din punct de vedere al ventilatiei. Si reciproca e valabila. Am vazut si configuratii office bagate in carcase de gaming. Asta se cheama bani aruncati degeaba pe niste facilitati inutile unui sistem de office.

Astfel avem:

Carcase destinate ofice (workstation) sunt de obicei mai sobre, nu foarte scumpe, posibilitati de ventilatie limitate si datorita faptului ca in ele nu veti gasi componente care sa disipe sute de watti. Exista desigur posibilitatea unor statii grafice, unitati de stocare (NAS) unde acest gen de carcase nu mai sunt potrivite, si modele mai scumpe, inclusiv destinate gaming-ului sa fie necesare.

 

Carcase destinate HTPC (home theater personal computer) sunt de regula orizontale si amintesc de forma echipamentelor HiFi cu care fac casa buna, fiind de obicei compatibile dimensional cu acestea. De obicei sunt relativ scumpe datorita destinatiei oarecum limitate de domeniul pentru care sunt facute. Insa in ultima perioada acest domeniu al HTPC-urilor cunoaste o dezvoltare masiva si din acest motiv am dezvoltat subiectul intr-un articol separat despre carcasele PC orizontale.

 

Carcase destinate gaming-ului (gaming rig) de regula verticale pentru o circulatie optima, naturala a curentilor de aer cald care sa asigure ventilarea acestor sisteme care in cazuri extreme pot consuma si peste 1Kw. Sunt si cele mai dotate din punct de vedere tehnic. Depind foarte mult de gusturile fiecaruia in materie de estetica. Pot fi mai sobre (fara prea multe luminite, bine antifonate si cu un airflow bun) sau mai gaming, cu LED-uri si diverse accesorii de carcasa.

Carcase de server. Doar am amintit de aceasta categorie pentru ca nu e cazul sa vorbim despre asa ceva. Ele se adreseaza unei categorii de utilizatori care stiu despre ce e vorba si nu citesc acest blog.

De aici deriva caracteristicile dimensionale ale carcaselor, determinate bineinteles si de asa numitul form factor al placilor de baza, un aspect foarte important in cadrul procesului de alegere carcasa PC:

  • Full tower potrivite pentru sisteme de gaming puternice sau servere. In general accepta formatele XL-ATX, E-ATX,  ATX, m(icro)ATX pentru placi de baza.
  • Middle tower potrivite pentru sisteme de gaming, dar si de office. Majoritatea carcaselor existente in piata fac parte din aceasta categorie. In general accepta formatele  ATX, m(icro)ATX pentru placi de baza.
  • Mini tower potrivite pentru sisteme ofice, home media servere. In general accepta formatele miniITX, m(icro)ATX ca placi de baza. O categorie speciala e data de carcasele ce accepta doar Formatul miniITX ca placi de baza, asa numitul Small form factor. E folosit pentru statii de lucru de dimensiuni reduse, cu placa de baza avind toate facilitatile . E un format care se impune din ce in ce mai mult datorita miniaturizarii avansate a componentelor active, si a scaderii necesitatilor energetice ale acestora. Mai nou se pot gasi si variante destinate gaming-ului.
  • Formatul HTPC clar pentru acest gen de sisteme. In general accepta formatele miniITX, m(icro)ATX si ATX pentru placi de baza. In fapt, categoria este destul de putin reprezentata pe piata romaneasca, insa o varietate mare se poate gasi in magazinele online externe.

Dimensiunile carcasei

Un aspect foarte important in documentarea  pentru alegerea carcasei PC -ului vostru. Mai ales in cazul sistemelor de gaming. Ma refer in primul rind la latimea carcasei care determina posibilitatea montarii de coolere aftermarket in cazul sistemelor unde se intentioneaza OC (overclocking). Recomand carcase cu o latime minima de 200 mm (mai mult, mai bine!), avindu-se in vedere ca cele mai inalte coolere aftermarket au in jur de 165mm. In ultimii ani aceasta problema tinde sa dispara o data cu aparitia coolerelor aftermarket pe lichid, care nu mai depind de latimea carcasei. Personal, daca bugetul pentru asa ceva nu e suficient, ramin la recomadarea sa folositi coolere pe aer, deci carcase late.

O a doua problema e distanta intre partea dorsala a carcasei si HDD-cage-ul din fata ventilatorului frontal. Aceasta distanta va determina lungimea maxima a placilor video pe care carcasa le poate accepta. Carcasele de top au parte din acest cage detasabil insa carcasele middle range nu, iar cumpararea unei placi video lungi va crea probleme. Nu toti producatorii dau aceste informatii, deci documentati-va atent inainte sa cumparati, ori intrebati un prieten care se pricepe.

Materialele si calitatea constructiei

Oferta este extrem de diversa si pina acum citiva ani carcasele nu erau considerate o componenta importanta a sistemului. O data cu cresterea puterii instalate, a necesitatii sporite de ventilatie, a greutatii componentelor montate in interior au inceput sa se impuna producatori consacrati de carcase care au in oferta carcase din materiale de calitate, dotate corespunzator.

Materialele folosite intr-o proportie covirsitoare sunt otelul sau aluminiul si plasticul. Discutia e destul de lunga si nu vreau sa va plictisesc. Pe scurt evitati cit mai mult plasticul. O carcasa ce calitate buna nu are decit foarte putin acolo unde este neaparat necesar sau deloc.

Carcasele din tabla de otel

Cele mai intilnite. Tabla si cadrele de tabla de otel folosite la marea majoritate a carcaselor e recomandat sa fie din tabla de min 0.6mm, ideal fiind 0.8mm. Bineinteles ca atunci cind va puneti in cap sa cumparati o carcasa nu va duceti cu micromentrul in mina la magazin, dar greutatea ansamblului e o informatie care spune multe, fiind bine sa fie un criteriu in procesul de alegere carcasa PC.

Producatori pentru carcase sunt foarte multi. Si ca sa fie foarte clar pentru toti, toate sunt facute in China sau Taiwan. Numai ca pretul face diferenta. Astfel dea lungul ultimilor ani citiva producatori sau impus ca fiind de top: CM (Cooler Master), Corsair, Fractal Design, Antec, Enermax, CM Storm. Iar lista este mult mai larga insa cei amintiti sunt cei mai cunoscuti.

In principiu producatori de care trebuie sa va feriti sunt Delux, Inter-tech, Spire (si nu numai) pentru ca veti gasi folosita tabla foarte subtire care se poate deforma si la o utilizare normala, muchii taioase, nedebavurate, structura de rezistenta slaba, spatii neoptimizate si lipsa posibilitatilor de ventilare corespunzatoare. Pretul e bineinteles pe masura. Adica pina intr-o 100RON si acesta e semnalul de alarma. Desi nu neg ca peste 150RON e posibil sa gasiti si carcase decente in gama acestor producatori. Si la fel de adevarat este ca pina in 100RON se gasesc carcase decente. Dar sunt foarte putine iar posibilitatile lor limitate.

Firmele care se afla intre cele doua categorii  sunt in principiu ok, insa nu uitati ca pina la urma tot pretul determina calitatea.

Carcasele de aluminiu.

Sunt Rolls Royce-urile carcaselor si sint de citeva ori mai scumpe decit o carcasa normala din aceeasi clasa si format. Avantajele sunt disiparea rapida a caldurii, aluminiul avind coeficientul de transfer termic de circa 4 ori mai mare, si estetica deosebita (acel gen de suprafete pe care toata lumea le cunoaste brushed aluminium).

voucher pc garage

Lideri in constructia de carcase de aluminiu sunt cei de la Lian Li  din Taiwan, desi sunt multi alti producatori si in USA dar limitati ca si piete sau care se adreseaza pietei custom. Procesul de alegere carcasa PC pentru cineva care isi doreste asa ceva trebui sa prevada in buget o suma nu chiar mica. Totusi nu va speriati, preturile acestora nu sunt exagerat de mari. Desi in Romania sunt oarecum artificial marite din cauza ca nu exista un importator clar.

Protectia anticoroziva

Desi nimeni nu isi inchipuie ca veti tine un computer in umezeala, protectia anticoroziva a suprafetelor interioare fiind obligatorie, in ultima perioada s-a impus ca si criteriu de calitate in procesul de alegere a unei carcase PC. Intotdeauna o carcasa nevopsita la interior, unde ramine doar tabla (de obicei galvanizata) inspira calitate slaba la detaliile de prelucrare (muchii ascutite, colturi, bavuri de la debitare, etc).

Pentru vopsire e necesara o prelucrare atenta  si de aceea un interior vopsit inspira incredere,  vopsirea la interior cu acea vopsea neagra mata devenind in cazul carcaselor moderne aproape obligatorie.

alegerea carcasei pc

Deci nu va recomand carcase cu suprafata interioara nevopsita, desi in afara de argumentul estetic si al calitatii scazute a intregii constructii, alte motive nu am.

Dotarile carcasei

Constituie a treia problema asupra careia trebuie sa decideti cind va alegeti carcasa PC. Aici avem :

Sursa inclusa sau nu?

Eu zic NU. Sursele incluse in dotarile unei carcase sunt in mare majoritate slabe si de calitate joasa, unele chiar indoielnica. Altfel pretul carcasei ar fi mare si nu ar mai face-o atractiva. Sunt o alternativa doar pentru sistemele office, insa daca se poate si acolo sunt de evitat, sau doar atunci cind bugetul este sever limitat, pina in 1000-1200RON pentru intreg sistemul.

Pozitionarea sursei

Veti mai gasi in ofertele magazinelor IT multe modele de carcase care permit montarea sursei la partea superioara. Evitati-le! Sunt modele depasite moral. Doar daca nu aveti ce face iar bugetul e limitat pot constitui o solutie de compromis.

discount-pc-garage

Solutia moderna, general acceptata in design-ul carcaselor moderne prevede montarea sursei la partea inferioara a carcasei pentru o circulatie naturala a fluxului de aer cald in carcasa in vederea evacuarii acestuia cu ventilatoarele din partea superioara a carcasei.

alegere carcasa pc

In modelele vechi aerul cald care se ridica dinspre componentele calde (CPU, GPU, RAM) intra in ventilatia sursei ridicindu-i temperatura.

Dotarile panoului frontal

Alegerea unei carcase PC este determinat si de acest aspect. O carcasa moderna trebuie sa aiba intrari de casti, microfon, USB (mai nou versiunea 3.0 e aproape obligatorie) si in anumite variante chiar si senzori de temperatura cu afisaj electronic sau fan controler.

voucher pcgarage

Insa atunci cind acesta este inclus in dotarile unei carcase e de obicei limitat ca si functionalitate. Dar despre asta vom mai vorbi in capitolul despre racirea sistemului.

Ventilatia carcasei

Un criteriu important in alegerea unei carcasa il constituie dotarea cu ventilatoare incluse precum si posibilitatea montarii de ventilatoare suplimentare, mai ales in cazul sistemelor dedicate gaming-ului. Cit mai multe si mari. Si cu luminite daca se poate… Glumesc. Mie nu imi prea plac dar sunt multi carora le plac. Si cum totul e si chestie de gusturi… La fel despre ele vom detalia intr-o pagina dedicata racirii. Pagina in care veti vedea cum deciziile luate in cadrul procesului de alegere carcasa PC influienteaza decisiv racirea.

In cazul sistemelor office sau a HTPC-urilor acest aspect nu e atit de important datorita componentelor ce nu disipa o cantitate mare de caldura, insa nu trebuie neglizat.

Posibilitatile de WM (wire management)

Posibilitatile de wire management pe care carcasa le ofera sunt un criteriu important in alegerea carcasei. In principiu este vorba de spatiul dintre tabla pe care se monteaza placa de baza si panoul lateral dreapta al carcasei. Daca acesta este redus sau inexistent, posibilitatile de WM scad sau dispar. Iar incazul sistemelor de gaming e un lucru de care trebuie sa se tina cont, pentru ca un WM dezastruos are impact direct asupra flux-ului de aer cald in interiorul carcasei cu efect direct asupra cresterii temperaturii in carcasa in general si a componentelor in special.

superpret pc garage

Deasemeni decuparea tablei pe care se monteaza placa de baza in dreptul soclului procesorului e ceva ce trebuie sa cautam pentru ca in cazul schimbarii cooler-ului de procesor nu va trebui sa demontam tot sistemul pentru a schimba backplate-ul cooler-ului aftermarket.

Estetica carcasei

Cam acestea au fost principalele aspecte tehnice necesar a fi luate in sema pentru alegerea carcasei PC. Am lasat acum cel mai important criteriu alaturi de pret, aspectul, estetica carcasei. Nu de putine ori am vazut alegeri mult mai slabe calitativ si tehnic in favoarea bling-bling-urilor cu care o carcasa era dotata. Nu va pot cere sa fiti obiectivi cind o carcasa va place cu adevarat, insa trecind peste subiectivismul alegerii va rog sa fiti rationali pentru ca nu o data am vazut oameni regretind alegerea facuta. Alegere care a determinat cheltuieli suplimentare cu ventilarea sistemului, sau daca acestea nu au fost facute micsorarea duratei de viata a pieselor si implicit cheltuieli si mai mari pentru piese noi.

Accesorii carcasa

Nu neaparat separat ca si capitol in cadrul procesului de alegere carcasa PC, este si capitolul accesorii pentru carcase: filtre pentru inlet-urile ventilatoarelor, material fonoabsorbant, adaptoare 2,5″-3,5″ necesare montarii SSD-urilor, etc

De obicei nu este bagat prea tare in seama pentru ca mareste bugetul destinat achizitionarii carcasei. Insa mai devreme sau mai tirziu, mai ales in cazul sistemelor de gaming necesitati vor aparea, iar cheltuielile se vor face oricum. Dar sunt de acord ca accesorizarea carcasei poate discutat si mai tirziu.

Bugetul

Cel mai important aspect in alegerea carcasei. Nu spun ca trebuie neglijata placa video in detrimentul carcasei. Insa o carcasa de calitate va putea fi folosita si 6-8 ani. Placa video in 3 ani e total depasita moral. Asa ca stati si analizati iar decizia o luati dupa ce ati cintarit bine toate aspectele. Eu prefer ca categorisesc carcasele dupa modelul american (numai ca eu am transformat $ in RON 😉 ). Si functie de acest criteriu voi recomanda citeva carcase cu un bun raport calitate/pret in fiecare categorie:

Alegere carcasa PC, categoria budget 120-250RON

In general carcasele cele mai intilnite. Voi recomada serii foarte reusite ale producatorilor consacrati, punind accent acolo unde este necesar pe anumite modele. Astfel avem:

Alegere carcasa PC, categoria value 250-500

In acelasi mod voi recomada serii si producatori care in aceasta categorie de preturi au modele dotate si de calitate foarte buna.

Alegere carcasa PC, categoria performance 500-1000 RON.

Sunt carcase scumpe, cu facilitati generoase si dotari complete (ventilatoare si fan controllere, filtre complete, decupari laterale, panou frontal cu hub USB3.0, posibilitati extinse de WM, etc). Desi calitatea acestora este ireprosabila, multe dintre ele au un raport performanta pret destul de redus, insa cine si le permite nu va regreta. Desigur alegerea unei carcase e un proces subiectiv, iar in cazul carcaselor scumpe cu atit mai mult.

Ar mai ramine carcasele tip HTPC. Detalii despre carcasele PC orizontale (HTPC, mediacenter si de ce nu chiar de gaming) am publicat intr-un articol separat.. Dar daca aveti intrebari despre carcasele HTPC (care au oarece particularitati) va voi raspunde bucuros.

Sub 120RON  exista carcase care pot fi luate in considerare pentru alegere carcasa PC, desi nu sunt multe si e bine sa va documentati despre ele, asa cum cele peste 1000-1200RON pot fi considerate fitze (exista pe piata si carcase de 4500RON). Dar atunci nu mai are rost sa discutam de raport performanta/pret.

Va multumesc pentru rabdarea de a fi citit acest articol. Daca nu v-ati plictisit si considerati ca v-am fost de ajutor cit de putin in clarificarea unor aspecte tehnice, va rog sa folositi pentru cumparaturile voastre doar link-urile din articol sau din raspunsurile pe care vi le dau. Aceast lucru ma va ajuta sa acoper cheltuielile cu acest site si sa ma gindesc la intretinerea si dezvoltarea lui ulterioara. Daca aveti intrebari nu va sfiiti sa le puneti mai jos, va voi raspunde cu placere 🙂